ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη, το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους

Στην τελική ευθεία για την επιτυχία του συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους, με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ, έχουν μπει οι ταξικές δυνάμεις στη Βόρεια Ελλάδα, κλιμακώνοντας τις παρεμβάσεις τους με περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και συνοικίες, με συσκέψεις και συνελεύσεις, με κεντρικό σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων».

Μέσα από την καθημερινή επαφή τους με τους εργαζόμενους και το λαό, αναδεικνύουν την ανάγκη να απαντηθεί αγωνιστικά η κυβερνητική κοροϊδία περί «εξόδου από τα μνημόνια», τη στιγμή που κλιμακώνεται η αντιλαϊκή επίθεση, όπως και η εμπλοκή σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς για τη διασφάλιση των κερδών του κεφαλαίου. Καλούν τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα να γυρίσουν την πλάτη στις δυνάμεις τους εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που βάζουν πλάτη για την προώθηση αυτής της επίθεσης. Να οργανώσουν τον αγώνα τους μέσα από τα Σωματεία, τις Επιτροπές Αγώνα, στους τόπους δουλειάς και στους κλάδους, με επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες τους, κόντρα σε κυβέρνηση – κεφάλαιο – ΝΑΤΟ – ΕΕ.

Παρεμβάσεις από το ΠΑΜΕ μπροστά στο συλλαλητήριο

Με αντικείμενο την προετοιμασία του συλλαλητηρίου στη ΔΕΘ, των αντίστοιχων συλλαλητηρίων στην Αττική και αλλού, καθώς και τον σχεδιασμό της αγωνιστικής συνέχειας το επόμενο διάστημα, το περασμένο Σάββατο συνεδρίασε η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Μπροστά στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ το ΠΑΜΕ προγραμματίζει τα εξής:

— Συσκέψεις – συγκεντρώσεις – συζητήσεις σε χώρους δουλειάς στην Κεντρική Μακεδονία, με την παρουσία στελεχών των Εργατικών Κέντρων, των Ομοσπονδιών, των συνδικάτων.

— Συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή 7/9, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Θα παρευρεθούν εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ, του ΜΑΣ και της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Θα παρουσιαστούν το πρόγραμμα δράσης και οι στόχοι του ταξικού κινήματος το επόμενο διάστημα, καθώς επίσης και οι διεκδικήσεις για την προστασία των ανέργων και το ρόλο του ΟΑΕΔ.

 Στην ίδια συνέντευξη Τύπου θα παρουσιαστεί λεύκωμα με τους απεργιακούς αγώνες – κινητοποιήσεις του ταξικού κινήματος, των Εργατικών Κέντρων, των Ομοσπονδιών, των συνδικάτων, από την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης έως σήμερα (2009 – 2017).

Πλατύ αγωνιστικό κάλεσμα με καθημερινές εξορμήσεις και πρωτοβουλίες

Το αγωνιστικό κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο μεταφέρουν καθημερινά κλιμάκια των σωματείων με εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς. Χτες πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων εξορμήσεις σε σκάμματα του μετρό, σε διοικητικές υπηρεσίες και παιδικούς σταθμούς, σε εταιρείες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, σε εργαζόμενους στην καθαριότητα νοσοκομείων κ.α.

Για σήμερα Τρίτη προγραμματίζονται εξορμήσεις στη Θεσσαλονίκη μεταξύ άλλων από τα σωματεία δημόσιας διοίκησης, εμποροϋπαλλήλων, οικοδόμων, τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, φαρμάκου κ.ά.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Ν. Θεσσαλονίκης, το πρωί προγραμματίζει εξόρμηση στην καθαριότητα του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, ενώ στις 6 μ.μ. οργανώνει μηχανοκίνητη πορείαστο κέντρο της Θεσσαλονίκης και τις συνοικίες με αφετηρία το ΕΚΘ.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των δράσεων για την ανάδειξη των λαϊκών προβλημάτων, θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις για το οξυμένο πρόβλημα των αστικών συγκοινωνιώνΣήμερα, Τρίτη, στις 11 π.μ., κινητοποίηση στα γραφεία του ΟΑΣΘ. Αύριο Τετάρτη, στις 3 μ.μ. πανεξόρμηση στον τερματικό σταθμό στο ΙΚΕΑ. Την Πέμπτη 6/9 πικετοφορίες στις δυτικές συνοικίες, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Γαλοπούλου στην Ξηροκρήνη και στην πλατεία Ευόσμου.

Πολύμορφη δραστηριότητα βρίσκεται σε εξέλιξη από τα Σωματεία και στους άλλους νομούς σε Μακεδονία και Θράκη. Στις Σέρρες, σήμερα προγραμματίζονται εξορμήσεις στο εργοστάσιο «Κρι Κρι», στον ΟΤΕ, στη Λαϊκή Αγορά και στα φαρμακεία. Στην Κομοτηνή, σήμερα και αύριο θα γίνουν περιοδείες στις υπηρεσίες του δήμου, στις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, σε επισιτιστικές αλυσίδες – εμπορικά καταστήματα. Στην Καβάλα στα «Λιπάσματα», στα εμπορικά καταστήματα και σε επιχειρήσεις επισιτισμού. Στη Δράμα, στο εργοτάξιο του δήμου και στη γαλακτοβιομηχανία ΝΕΟΓΑΛ.

Μετακίνηση με λεωφορεία

Για το συλλαλητήριο του Σαββάτου προγραμματίζεται οργανωμένη μετακίνηση με λεωφορεία από: Κομοτηνή, 1 μ.μ., από δημαρχείο. Ξάνθη, 2 μ.μ., από πλατεία Ελευθερίας. Καβάλα, 3 μ.μ., από Δημοτικό Κήπο. Δράμα, 2.30 μ.μ., πίσω από τον Αγ. Νικόλαο. Κοζάνη, 3.30 μ.μ., από την κεντρική πλατεία. Πτολεμαΐδα, 3 μ.μ., από τη Λαϊκή Αγορά. Φλώρινα, 2.30 μ.μ., από Νέο Πάρκο. Καστοριά, 2 μ.μ., απέναντι από παλιό «Μασούτη». Γρεβενά, 3 μ.μ., από το ρολόι. Σέρρες, στις 4 μ.μ., από τα δικαστήρια. Νάουσα, 4 μ.μ., από Εργατικό Κέντρο. Λάρισα, 2.30 μ.μ. από το κτίριο του ΤΕΕ, δίπλα στον Πηνειό. Τρίκαλα, 2 μ.μ., από πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

https://youtu.be/JIOw0Fq1dsg

Χιουμοριστικό VIDEO που απαντά στις απάτες και τα ψέματα της κυβέρνησης για τις ΣΣΕ

Την απάντησή του στα ψέματα και τις απάτες της κυβέρνησης γύρω από την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και τις αυξήσεις στους κλαδικούς μισθούς δίνει το ΠΑΜΕ με ένα βίντεο που έχει χιουμοριστικό τόνο.

«Τέρμα τα ψέματα, τέρμα οι απάτες» τονίζει το ΠΑΜΕ και απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο το Σάββατο 8 Σεπτέμβρη στις 6 μ.μ. στην πλ. Αριστοτέλους.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Η κυβέρνηση τάζει φύκια και μεταξωτές κορδέλες. Η πραγματικότητα βρίσκεται στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στους κλάδους και στους χώρους δουλειάς, με την πανσπερμία εργασιακών σχέσεων, με τους χιλιάδες ενοικιαζόμενους εργάτες, τους χιλιάδες εργαζόμενους που πληρώνονται με τους άθλιους μισθούς των προγραμμάτων απασχόλησης, με τα στοιχεία που αναφέρουν πως ο μισθός για 3 στους 10 εργαζόμενους βρίσκεται κάτω από 400 ευρώ μεικτά.

Η κυβέρνηση παρά τους πανηγυρισμούς για τις συμβάσεις, κάνει χρήση του μνημονιακού νόμου 4172/2013 (νόμος Σαμαρά – Βρούτση), με τον οποίο καταργούνται μόνιμα οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ, ενώ ο καθορισμός του κατώτερου μισθού, όπως και των τριετιών, των επιδομάτων κ.λπ., θα γίνεται μόνιμα πλέον με κυβερνητική απόφαση και με θεσμοθετημένο βασικό κριτήριο τη διασφάλιση της “ανταγωνιστικότητας” και της παραγωγικότητας. Δεν υπάρχει καμία ελεύθερη συλλογική διαπραγμάτευση όταν τις αυξήσεις στους κλάδους, τις υπογράφει η υπουργός!

Πίσω από τις κορόνες της επέκτασης των συμβάσεων και των αυξήσεων, κρύβεται το γεγονός πως οι εργοδοτικές οργανώσεις απέκτησαν από την κυβέρνηση τη δυνατότητα να μπλοκάρουν αμετάκλητα την επέκταση μιας κλαδικής ΣΣΕ στο σύνολο του κλάδου, εφόσον δεν καταθέτουν το μητρώο μελών τους για να διαπιστωθεί αν απασχολούν το 50%+1 των εργαζομένων του κλάδου. Ακόμη, τα δουλεμπορικά γραφεία θα γιγαντωθούν.

Την ίδια στιγμή σε κάθε κλάδο εξακολουθούν να μένουν εκτός των κλαδικών συμβάσεων οι χιλιάδες εργαζόμενοι που εργάζονται σε καθεστώς “ευελιξίας” (ενοικιαζόμενοι, εργολαβικοί, εργαζόμενοι σε διάφορες θυγατρικές κ.ο.κ.), ο αριθμός των οποίων αυξάνεται συνεχώς, στο έδαφος του αντεργατικού νομικού οπλοστασίου που έχουν διασφαλίσει οι κυβερνήσεις στο κεφάλαιο για την ένταση της εκμετάλλευσης.

Κρύβουν το γεγονός πως οι συμβάσεις που τάχα “επεκτείνονται” πέρα από το μικρό εύρος που δεδομένα καλύπτουν, περιλαμβάνουν όλες τις μεγάλες μειώσεις μισθών και της αφαίρεσης δικαιωμάτων, των προηγούμενων ετών. Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, δεν προκύπτει από πουθενά πως οι τάχα αυξήσεις στους κλαδικούς μισθούς, αφορούν 75.000 εργαζομένους, που αναφέρει συνεχώς η κυβέρνηση και τα επιτελεία της».