ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Θάνατος ναυτεργάτη σε ελληνικό Δ/Ξπλοιο – ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: Εργατικό ατύχημα θάνατος εργαζόμενου από εργασιακό άγχος

Χωρίς τις αισθήσεις του εντοπίσθηκε, την Τετάρτη 13/11, στην καμπίνα του ο 57χρονος Α΄ μηχανικός του με ελληνική σημαία Δ/Ξπλοιου «ΑΤΑΛΑΝΤΗ», που ήταν αγκυροβολημένο στη ράδα του Πειραιά. Στο σημείο μετέβη η Ε/Γ λάντζα «ΡΟΥΣΣΗΣ ΙΙ» Ν.Π. 8106, με επιβαίνοντα ιδιώτη ιατρό, παρέλαβε τον 57χρονο και τον μετέφερε στην προβλήτα του μόλου ΔΕΗ και στη συνέχεια παρελήφθη από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και διεκομίσθη στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Από την οικεία Λιμενική Αρχή που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.

ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ:
Αναγνώρισε ως εργατικό ατύχημα θάνατο εργαζόμενου από εργασιακό άγχος

Σε αναγνώριση ότι ο αιφνίδιος και απρόβλεπτος θάνατος εργαζόμενου από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου στο σπίτι του, λόγω έντονου εργασιακού άγχους που αντιμετώπιζε με ευθύνη της εργοδοσίας, αποτελεί εργατικό ατύχημα και δημιουργεί υποχρέωση αποζημίωσης των συγγενών του θανόντος προχώρησε με απόφασή του για σχετική υπόθεση το Πρωτοδικείο Αθηνών.

Συγκεκριμένα, ο 52χρονος εργαζόμενος δούλευε σε επιχείρηση ως διανομέας με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, από τον Απρίλη του 1986 έως τον Μάη του 2011. Σύμφωνα με το ιστορικό της δικαστικής απόφασης, από τον Φλεβάρη του 2011 άρχισε να φημολογείται ότι στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης η εργοδότρια εταιρεία είχε αποφασίσει την κατάργηση τομέων διανομής, μεταξύ των οποίων και του τομέα του αποβιώσαντος (ο οποίος πράγματι στη συνέχεια καταργήθηκε), χωρίς να παρέχεται καμία διαβεβαίωση για το μέλλον των εργαζομένων.

Ο 52χρονος εργαζόμενος την τελευταία μέρα της ζωής του έφυγε το πρωί για τη δουλειά του, αλλά, αφήνοντας αναμμένη τη μηχανή του αυτοκινήτου του, επέστρεψε αμέσως σε άσχημη κατάσταση στο σπίτι του, όπου τον βρήκε η σύζυγός του να έχει καταρρεύσει μέσα στο μπάνιο του σπιτιού τους.

Η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών αναγνωρίζει ότι η αιτία θανάτου του εργαζόμενου «συνδέεται αιτιωδώς με το έντονο εργασιακό άγχος το οποίο αυτός βίωσε λόγω της ανασφάλειας και αβεβαιότητας ως προς την εργασιακή του σχέση ενόψει της επικείμενης αναδιοργάνωσης της εργοδότριας εναγομένης, η οποία αφενός μεν δεν έλαβε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα, ούτε παρείχε εκ των προτέρων τις κατάλληλες διευκρινίσεις, με στόχο την προστασία των εργαζομένων από τις επιπτώσεις της ανακατανομής της εργασίας στην ψυχική και σωματική τους υγεία (…) Από υπαιτιότητα δηλαδή των οργάνων της εναγομένης και των προστιθέντων της, ο θανών υποχρεώθηκε να προσφέρει την εργασία του αλλά και να διάγει διαρκώς υπό εξαιρετικές και έκτακτες συνθήκες εργασιακού άγχους το οποίο προκάλεσε την ασυνήθη εξασθένηση του οργανισμού του και εν τέλει το θάνατό του λόγω εμφράγματος παρά το γεγονός ότι θα αρκούσε η αποσαφήνιση των νέων καθηκόντων του ή του μέλλοντος της εργασιακής του σχέσης για να αποτρέψει το μοιραίο αποτέλεσμα.

Εξάλλου, όπως γίνεται δεκτό από την ιατρική επιστήμη, το έντονο εργασιακό άγχος συνδέεται αιτιωδώς με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων με συχνά μοιραία για τους εργαζομένους κατάληξη».