Η Τουρκία «σβήνει» το Καστελόριζο από το χάρτη και ξεκινά έρευνες για υδρογονάνθρακες – «Ηρεμία» και συνδιαχείριση συστήνουν οι ΗΠΑ

Νέο κύκλο αμφισβήτησης των ελληνικών και των κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων ανοίγει η Τουρκία, βγάζοντας το  πλοίο «Μπαρμπαρός» στην ανατολική Μεσόγειο για την πραγματοποίηση ερευνών, στο πλαίσιο πάντα της υπεράσπισης των συμφερόντων της τουρκικής αστικής τάξης.

Σύμφωνα με τη «Navtex» (Ναυτική Οδηγία) που εξέδωσε χτες το βράδυ ο σταθμός Αττάλειας, οι έρευνες που θα διεξαγάγει το σεισμογραφικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» μαζί με τα βοηθητικά σκάφη M/V TANUX-1και R/V APOLLO MOON, ξεκινούν από σήμερα και θα διαρκέσουν μέχρι και την 1η Φλεβάρη του 2019.

Σύμφωνα με τα στίγματα που έχουν δοθεί, η περιοχή εμπίπτει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα έτσι όπως οριοθετείται από το Καστελόριζο, το οποίο η Άγκυρα «σβήνει από το χάρτη», ισχυριζόμενη ότι η περιοχή εμπίπτει στην τουρκική ΑΟΖ. Παράλληλα, η περιοχή ερευνών, «αγγίζει» και τμήματα της Κυπριακής ΑΟΖ.

Στη λογική της συνδιαχείρισης και η νέα παρέμβαση των ΗΠΑ

Με την πάγια απάντηση που κινείται στη λογική των ίσων αποστάσεων και της συνδιαχείρισης, παρενέβη η Ουάσινγκτον.

Απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου «Hellas Journal» σχετικά με το γεγονός ότι νέα παράτυπη ναυτική οδηγία (Navtex) που εξέδωσε η Τουρκία περιλαμβάνει τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως η πολιτική των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει για το συγκεκριμένο θέμα.

«Η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει: οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», σημείωσε ο αξιωματούχος.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ)