Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μονιμοποιεί τα καζάνια του θανάτου!

«Την Πέμπτη 14 Ιούνη με διαδικασίες fast – track ψηφίστηκε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2019-2022. Μέσα στο συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται προαπαιτούμενα για τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές. Προαπαιτούμενα που χτυπούν κι άλλο τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα ενώ προσφέρουν νέα σκανδαλώδη προνόμια στο κεφάλαιο», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ και υπογραμμίζει:

Το άρθρο 70 δίνει παράταση για 20 χρόνια στη λειτουργία των καζανιών του θανάτου, ακόμα και αν σήμερα χαρακτηρίζονταν οι εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών ως μη συμβατές. Με το νομοσχέδιο αυτό θωρακίζει ακόμα περισσότερο τα επιχειρηματικά σχέδια που φέρνουν το θάνατο στο Πέραμα και σε Κερατσίνι – Δραπετσώνα.

Αυτή είναι η απάντηση της κυβέρνησης στα δίκαια αιτήματα του περαμαϊκού λαού, για την άμεση μετεγκατάσταση των καζανιών του θανάτου, στα δίκαια αιτήματα του λαού του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας που διεκδικεί απομάκρυνση των εγκαταστάσεων της “Oil One” και απαλλοτρίωση του χώρου των Λιπασμάτων και την αξιοποίησή του προς όφελος των λαϊκών αναγκών.

Προκαλεί γέλιο η στάση των δημοτικών αρχών σε Πέραμα και Κερατσίνι – Δραπετσώνα να κλείσουν τους δήμους την Πέμπτη 14 Ιούνη σε ένδειξη διαμαρτυρίας όταν:

  • Στηρίζουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που υλοποιεί μια βάρβαρη και αντιλαϊκή πολιτική.
  • Ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας χαιρέτιζε την παραχώρηση ενός μέρους του χώρου των Λιπασμάτων και μιλούσε για κυβέρνηση που θα στήριζε τα αιτήματα των κατοίκων, ενώ τα γεγονότα στήριξης επιχειρηματικού ομίλου που διατηρεί δεξαμενές βοούσαν: 1,5 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση από το κράτος, άδειες λειτουργίας από την κυβέρνηση κ.α.
  • Ο δήμος Περάματος μιλά για παραμονή των ενεργών καζανιών και απομάκρυνση μόνο των ανενεργών.
  • Ο Δήμος Περάματος παζαρεύει την παράδοση του χώρου του Αρμού στην “Cosco” για δραστηριότητα που συνδέεται με τη νέα προβλήτα πετρελαιοειδών που κατασκευάστηκε.

Όμως ο λαός του Πειραιά είναι πιο δυνατός σήμερα! Διότι απέκτησε νέα πείρα και παρακαταθήκη από τον αγώνα των λιμενεργατών της “Cosco” στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ. 

Η μάχη των λιμενεργατών απέδειξε ότι σήμερα ο αγώνας μπορεί να γίνεται αποτελεσματικός! Αυτήν την πείρα να αξιοποιήσει ο λαός του Πειραιά και σε συμπόρευση με το ΚΚΕ τον καλούμε να παλέψει:

  • Έξω τα καζάνια του θανάτου από το Πέραμα και Κερατσίνι – Δραπετσώνα. Να ανακληθούν οι άδειες της “Oil One”. Άμεση μετεγκατάσταση όλων των δεξαμενών πετρελαιοειδών (ενεργών και ανενεργών) εκτός οικιστικού ιστού με όλα τα απαραίτητα μέτρα για το περιβάλλον.
  • Πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, κανένας κάτω από τα 751 ευρώ. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
  • Απαλλοτρίωση του συνόλου των 640 στρεμμάτων της περιοχής των Λιπασμάτων προς όφελος των εργαζομένων της περιοχής μας (υποδομές για αναψυχή, Πολιτισμό, Άθληση, Υγεία). Καμιά δραστηριότητα με ιδιωτικοοικονομικά επιχειρηματικά κριτήρια, καμιά ανταποδοτική λειτουργία άμεση ή έμμεση.
  • Ούτε σπιθαμή παραχώρησης στα επιχειρηματικά σχέδια του Αρμού. Ο χώρος του Αρμού να αναπλαστεί με ευθύνη του κράτους και της δημοτικής αρχής, εδώ και τώρα, εκσυγχρονίζοντας τις υποδομές των αλιέων και του δημοτικού καταστήματος που χρησιμοποιούν. Να αναπλαστεί ο υπόλοιπος χώρος ώστε να αξιοποιείται από το λαό του Περάματος για την αναψυχή του, χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα.
  • Ο χώρος των δεξαμενών να αποδοθεί στο λαό του Περάματος, με απαλλοτρίωση, χωρίς αποζημιώσεις. Να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου και ανάσας για το λαό του Περάματος, χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα, με ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού».