ΗΠΑ: Σώοι οι ναυτεργάτες του carcarrier πλοίου «Golden Ray» που έγειρε στο πλάι

Σωστικά συνεργεία κατάφεραν χθες Δευτέρα να απελευθερώσουν το τέταρτο και τελευταίο μέλος του πληρώματος νοτιοκορεάτικου φορτηγού πλοίου που είχε παγιδευτεί όταν το σκάφος έγειρε στο πλάι, στα ανοικτά της Πολιτείας της Τζόρτζιας, ανακοίνωσε η ακτοφυλακή των ΗΠΑ.

Τα σωστικά συνεργεία άνοιξαν σταδιακά, χρησιμοποιώντας τρυπάνια, διόδους στο τεράστιο κύτος του «Golden Ray», μήκους 200 μέτρων, που ήταν φορτωμένο αυτοκίνητα, ώστε πρώτα να μπορέσουν να δώσουν στους παγιδευμένους ναυτικούς νερό και τροφή και κατόπιν να τους βγάλουν, εξήγησε η αμερικανική ακτοφυλακή.

Το τελευταίο μέλος του πληρώματος βγήκε από την οπή που διανοίχτηκε γύρω στις 18:00 χθες Δευτέρα (ώρα ανατολικής ακτής των ΗΠΑ – 1:00 της Τρίτης ώρα Ελλάδας). Ο άνδρας ήταν σε θέση, παρά τη δοκιμασία, να σταθεί όρθιος πάνω στο κύτος καθώς μέλη των σωστικών συνεργείων του προσέφεραν βοήθεια.

Το τελευταίο μέλος του πληρώματος που διασώθηκε είχε παγιδευτεί πίσω από υαλοπίνακα στην αίθουσα ελέγχου της μηχανής. Ήταν το μόνο στο οποίο δεν κατορθώθηκε να προσφερθεί ούτε νερό, ούτε τροφή πριν εντέλει τα σωστικά συνεργεία ολοκληρώσουν τη διάτρηση του κύτους και βγάλουν έξω τον ναυτικό, 35 ώρες αφότου άρχισε η δοκιμασία αυτή.

Η θερμοκρασία στο εξωτερικό του πλοίου την ώρα της επιχείρησης είχε φθάσει τους 49° Κελσίου και ο πλοίαρχος Τζον Ριντ της ακτοφυλακής τόνισε σε δημοσιογράφους πως ήταν βέβαιος ότι επικρατούσε ακόμη υψηλότερη θερμοκρασία μέσα στο σκάφος.

Ερωτηθείς για την κατάσταση των υπολοίπων τριών ναυτικών, που διασώθηκαν νωρίτερα, ο Ριντ είπε πως οι δύο ήταν σε θέση να βαδίσουν και να ανέβουν σε ρυμουλκό. Και οι τρεις διακομίστηκαν σε νοσοκομείο. Ο πλοίαρχος απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε εκτίμηση για τα αίτια του ατυχήματος.

Ελικόπτερα διέσωσαν 19 μέλη του πληρώματος του «Golden Ray» και έναν Αμερικανό πιλότο ρυμουλκού την Κυριακή, όταν το φορτηγό άρχισε να παίρνει κλίση και κατόπιν έγειρε στο πλάι στο St. Simons Sound, σε ρηχά νερά, ανοικτά της Τζόρτζιας, διευκρίνισαν οι αρχές. Κατόπιν εκδηλώθηκε φωτιά πάνω στο σκάφος, εξαιτίας της οποίας η επιχείρηση διάσωσης ανεστάλη προσωρινά.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι 13 από τα μέλη του πληρώματος που διασώθηκαν αρχικά είναι υπήκοοι Φιλιππίνων και άλλα 6 Νοτιοκορεάτες.

Με χωρητικότητα 71.000 τόνων, το σκάφος ήταν σε θέση να μεταφέρει ως και 7.000 οχήματα. Ανήκει στη «Hyundai Glovis», θυγατρική του κορεατικού βιομηχανικού ομίλου.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP)