ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Ισχυρότατη σεισμική δόνηση 6,4 Ρίχτερ – Σοβαρές ζημιές και στην προβλήτα του λιμανιού

Στους δρόμους πέρασαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή οι κάτοικοι της Ζακύνθου, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο θαλάσσια περιοχή 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου, που προκάλεσε εκτεταμένες υλικές ζημιές στο νησί, χωρίς πάντως να αναφερθούν τραυματισμοί κατοίκων.

Ο σεισμός έγινε στις 1:54 τα ξημερώματα και έχουν ακολουθήσει τουλάχιστον τριάντα μετασεισμοί αρκετά μεγάλης έντασης.

Σύμφωνα με τη γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας, δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί πολιτών από το χτύπημα του Εγκέλαδου. Υλικές ζημιές έχουν υποστεί κτίρια σε όλο το νησί.

Στο λιμάνι της Ζακύνθου έχουν απομακρυνθεί όλα τα οχήματα, καθώς ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε σημαντική καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού.

Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα. Ακόμη, έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, ένα ευτυχώς ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Αγ. Κύρηκας έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ υπάρχουν πολλές σπασμένες τζαμαρίες και μικροζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια σε ολόκληρο το νησί.

Προβλήματα παρουσιάστηκαν στην ηλεκτροδότηση στην πόλη της Ζακύνθου και συγκεκριμένα στο κέντρο (21ης Μαίου). Η βλάβη αποκαταστάθηκε λίγες ώρες αργότερα.

Κλειστά θα μείνουν σήμερα όλα τα σχολεία του νησιού όπως και οι δημόσιες υπηρεσίες.

Μισή ώρα νωρίτερα, είχε σημειωθεί σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, ο σεισμός είχε μέγεθος 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε θαλάσσιο χώρο 38 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ζακύνθου.

Οι σεισμολόγοι εκτιμούν ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ενός νέου ισχυρού μετασεισμού, τις επόμενες ώρες.

Τομεακή Επιτροπή Ζακύνθου ΚΚΕ

Να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών και να αποζημιωθούν οι πληγέντες από τον ισχυρό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ ζητά η Τομεακή Επιτροπή Ζακύνθου του ΚΚΕ που από το πρωί της Παρασκευής περιοδεύει τόσο στην πόλη όσο και στα χωριά.

Σε ανακοίνωση σημειώνει πως ζημιές εντοπίζονται σε οικοσκευές και σε εμπορεύματα καταστημάτων, ενώ εντοπίστηκαν ρωγμές σε σπίτια, κυρίως στο χωριό Λιθακιά, ενώ θέτει το θέμα της αντισεισμικής θωράκισης του νησιού. Ακούστε τις δηλώσεις του γραμματέα της ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ Τάκη Στρούζα στο webradio 902.gr.

Τη λήψη μέτρων και ελέγχων ζητά το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου

Τη λήψη μέτρων και τη διεξαγωγή ελέγχων σε χώρους μαζικής συνάθροισης απαιτεί το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου. Συγκεκριμένα, ζητά να υπάρξουν άμεσοι έλεγχοι σε όλους τους χώρους και καταγραφή όλων των ζημιών και ειδικότερα σε δημόσιους χώρους, σχολεία, Νηπιαγωγεία, νοσοκομείο κλπ. όπως επίσης και σε όλους τους μεγάλους χώρους δουλειάς, τράπεζες, σούπερ μάρκετ, ξενοδοχεία.

Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου καλεί επίσης τους εργαζόμενους να απευθύνονται στα σωματεία τους για όποιο ζήτημα προέκυψε μετά το σεισμό είτε στο χώρο εργασίας τους είτε και στο σπίτι τους.

Τηλ. επικοινωνίας:

  • Σωματείο Χρημ/κού: 694613997, Βουρδέρης Νίκος
  • Σωματείο Ξεν/λων: 6974313480, Σαρακίνης Θοδωρής
  • Σωματείο Ιδιωτικών: 6932579240, Βλαχιώτη Διονυσία
  • Σωματείο Οικοδόμων: 6977291014, Κλάδης Παναγιώτης.
Ελέγχους στα σχολεία ζητά η ΕΛΜΕ Ζακύνθου 

Παράλληλα, το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ζακύνθου, λόγω του μεγάλου σεισμού που έπληξε το νησί, απαιτεί να διενεργηθεί άμεσα επιστάμενος και ενδελεχής έλεγχος από κλιμάκια των κρατικών υπηρεσιών για ενδεχόμενα προβλήματα και ζημιές που έχουν προκληθεί στις σχολικές υποδομές.

Τυχόν προβλήματα και επιβαρύνσεις που έχουν προκληθεί από προηγούμενους σεισμούς, σε συνδυασμό με την παλαιότητα ορισμένων από τα σχολικά κτίρια και με το ενδεχόμενο μετασεισμών, καθιστά τον έλεγχο αυτό απαραίτητο.

Επίσης, επαναφέρει παλαιότερη πρόταση του ΔΣ για τη συγκρότηση των σχολικών τμημάτων με 20 μαθητές ανά τμήμα Γυμνασίου και Γενικής Παιδείας των Λυκείων, 15 ανά κατεύθυνση και 10 ανά εργαστήριο του ΕΠΑΛ.

Αισθητός μέχρι τη Λιβύη

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την Πελοπόννησο, την Αιτωλοακαρνανία, την Αθήνα, μέχρι τη Μάλτα, Αλβανία, Λιβύη και Ιταλία.

Όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης σε Πάτρα και Πύργο, οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους έντρομοι. Για προληπτικούς λόγους, κλειστά θα μείνουν τα σχολεία σήμερα στην Ηλεία. 

Ζημιές έχουν σημειωθεί σε Γαστούνη και Πύργο. Ειδικότερα, στον Πύργο κατέρρευσε η μάνδρα του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου, ενώ μικροζημιές έχουν σημειωθεί σε σπίτια και καταστήματα λόγω πτώσης αντικειμένων. Μία γυναίκα τραυματίστηκε ελαφρά μέσα στο διαμέρισμά της και μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο.