ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΜΟΥ : Ζητά καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση με Ικαρία, Φούρνους και Πειραιά και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία 30 Μάη

Το χρόνιο και συνεχώς οξυνόμενο πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών μεταξύ τους και με τον Πειραιά, που δημιουργεί η απληστία των εφοπλιστών και η πολιτική απελευθέρωσης της εφοπλιστικής ασυδοσίας όσον αφορά τον καθορισμό των δρομολογίων και των τιμών στα εισιτήρια, επαναφέρει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Σάμου και καλεί τους κατοίκους των νησιών να πάρουν μαζικά μέρος στην Πανεργατική – Πανελλαδική Απεργία την Τετάρτη 30 Μάη.

Το κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Με βάση τα έως τώρα ανακοινωθέντα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από Πειραιά προς Ικαρία – Φούρνους – Σάμο για τους καλοκαιρινούς μήνες, δημιουργείται έντονος προβληματισμός στους ταξιδιώτες και τους επαγγελματίες λόγω της μη προσέγγισης πλοίου στα λιμάνια Αγίου Κηρύκου, Φούρνων, Βαθιού.

Παραμένουν και για όλη την καλοκαιρινή περίοδο τα τρία δρομολόγια τη βδομάδα που υπήρχαν και τη χειμερινή περίοδο, ενώ το μεγαλύτερο πλοίο “ΝΗΣΟΣ ΡΟΔΟΣ” βγαίνει από τη γραμμή μας και πηγαίνει στη γραμμή ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΧΙΟΣ – ΜΥΤΙΛΗΝΗ.

Για την Ικαρία έχουν ανακοινωθεί προσεγγίσεις μόνο για το λιμάνι του Ευδήλου, που αυτό σημαίνει επιπλέον κόστος και χρόνος μετακίνησης προς τον Άγιο Κήρυκο και το αντίστροφο (διαδρομή τουλάχιστον μιας ώρας, με υψηλότατο κόμιστρο ταξί λόγω του εξαιρετικά δύσβατου οδικού δικτύου, που διατρέχει όλο τον ορεινό όγκο του νησιού).

Συνολικά, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί κατά πολύ, καθώς από καθημερινή που ήταν η σύνδεση πέρυσι στη γραμμή ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΙΚΑΡΙΑ (ΦΟΥΡΝΟΙ) – ΣΑΜΟΣ με το “ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ” και το “ΝΗΣΟΣ ΡΟΔΟΣ”, τώρα γίνεται τρεις φορές τη βδομάδα και με το μικρότερο πλοίο (“ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ”). Αρνητικά για τους κατοίκους των νησιών μας μετράει και το γεγονός ότι φέτος δεν θα γίνονται τα δύο επιπλέον δρομολόγια τη βδομάδα που είχαμε και με το “ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ”, το οποίο ήταν στη γραμμή και επιπλέον μας συνέδεε με την Κω και τη Ρόδο.

Έντονο πρόβλημα, επίσης, αναμένεται να δημιουργηθεί και με την τροφοδοσία των νησιών, καθώς οι νταλίκες δεν μπαίνουν στο πλοίο, λόγω πληρότητάς του από ΙΧ.

Σοβαρό πρόβλημα δημιουργείται στον τουρισμό και συνολικά στους Έλληνες και ξένους επισκέπτες που θα θελήσουν να έρθουν στα νησιά μας, καθώς επίσης και στους επισκέπτες – λουόμενους που κάνουν χρήση των ιαματικών πηγών στα Θέρμα Ικαρίας.

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας έχει τεράστια σημασία για την ανάπτυξή τους. Μια ανάπτυξη που τόσο κόπτεται η κυβέρνηση και που την ονομάζει μάλιστα και “δίκαιη”, αλλά για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι με ευθύνη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, η εφαρμοζόμενη πολιτική στο χώρο των μεταφορών καθορίζεται από τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε αυτές, προκαλώντας έτσι σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή των νησιωτών.

Οι σχεδιασμοί των εφοπλιστών είναι με βάση τα δικά τους συμφέροντα και γι’ αυτό βρίσκονται μακριά από τις ανάγκες των νησιωτών.

Απαιτούμε:

  • Καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών με τον Πειραιά, με σύγχρονα και ασφαλή πλοία(να εξασφαλίζεται η προσέγγιση και στα δυο λιμάνια Ικαρίας και Σάμου και στους Φούρνους), ανεξαρτήτως των σχεδιασμών των ακτοπλοϊκών εταιριών. Να μη διακοπεί η σύνδεσή τους με τη Βόρεια Ελλάδα και να προγραμματιστούν δρομολόγια μέχρι την Κω και τη Ρόδο.

Οι πάγιες διεκδικήσεις μας συνοψίζονται ως εξής:

  • Δρομολόγηση σύγχρονων και ασφαλών πλοίων με καθημερινά δρομολόγια από και προς Πειραιά, χειμώνα – καλοκαίρι.
  • Σύνδεση των νησιών μας με τη Βόρεια και ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ τους, καθώς και με τα Δωδεκάνησα.
  • Μείωση 50% των εισιτηρίων – Ναύλα προσιτά στους επιβάτες που θα συμβαδίζουν με το επίπεδο των μισθών και συντάξεων της πλειονότητας των Ελλήνων εργαζομένων.
  • Διατήρηση και παραπέρα διεύρυνση των εκπτώσεων των εισιτηρίων στις ευπαθείς ομάδες (συνταξιούχους, φοιτητές, στρατιώτες, άτομα με ειδικές ανάγκες, πολύτεκνους).
  • Να καταργηθεί ο κανονισμός 3577/92, ο νόμος 2932/2001, καθώς και όλοι οι μετέπειτα νόμοι που απελευθερώνουν τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και καταργούν το καμποτάζ.
  • Σύγχρονα και ασφαλή λιμάνια (αποκλειστικά στην ευθύνη του κράτους), με δημιουργία ή εκσυγχρονισμό των αναγκαίων λιμενικών υποδομών .
  • Καμία ιδιωτικοποίηση των λιμενικών υποδομών, καμία ανατροπή στα δικαιώματα των εργαζομένων, εφαρμογή των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.
  • Δημιουργία Ενιαίου Αποκλειστικά Δημόσιου Οργανισμού ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, που θα αντιμετωπίζει τις μεταφορές ως κοινωνικό αγαθό, υπηρετώντας τα συμφέροντα του λαού και όχι ως εμπόρευμα που υπηρετεί την κερδοφορία των εφοπλιστών.

Καλούμε όλους τους νησιώτες που πλήττονται από αυτή τη βάρβαρη πολιτική να πάρουν μαζικά μέρος στην Πανεργατική – Πανελλαδική Απεργία την Τετάρτη 30 Μάη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του Εργατικού Κέντρου Σάμου και των ταξικών σωματείων των νησιών (στη Σάμο στις 10.00 π.μ στο Εργατικό Κέντρο και στην Ικαρία στην πλατεία Αγίου Κηρύκου στις 12 το μεσημέρι)».