ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: Ημερίδα για την υγιεινή και ασφάλεια εργασίας στις 25 Απρίλη

Ημερίδα με θέμα «Τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, υπόθεση πάλης για το εργατικό κίνημα κόντρα στην πολιτική του κεφαλαίου», πραγματοποιεί το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, την Τετάρτη 25 Απρίλη, στις 6 μ.μ., στο ΕΚΠ.

Στην ανακοίνωσή του το ΕΚΠ αναφέρει τα εξής:

«Για την εργοδοσία οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας αποτελούν κόστος, που μειώνει τα κέρδη της άρα δεν την ενδιαφέρει αν θα γυρίσουμε σώοι στα σπίτια μας. Μπροστά στο κέρδος δεν της καίγεται καρφί για τις συνθήκες που επικρατούν στους εργασιακούς χώρους. Δυστυχώς δεν είναι λίγα τα παραδείγματα, που συνάδελφοί μας πληρώνουν ακόμα και με τη ζωή τους το μεροκάματο που πάνε στο σπίτι. Θανατηφόρα δυστυχήματα στον κλάδο του Μετάλλου σε Δραπετσώνα και Μάνδρα Αττικής, εργασία σε πλοίο με αμίαντο, ένα υλικό 100% καρκινογόνο, με τις ευλογίες του υπουργείου Ναυτιλίας, συνθήκες και εντατικοποίηση που εγκυμονούν ατυχήματα σε όλο το λιμάνι, θάνατοι συναδέλφων διανομέων στον Επισιτισμό, στους ΟΤΑ, ενός οικοδόμου στη Σαλαμίνα, κρίσεις άγχους, συνέπειες από την ορθοστασία και την εντατικοποίηση στον οργανισμό είναι μερικά από τα παραδείγματα που η εργατική τάξη πληρώνει ακριβά.

Την ίδια στιγμή η εργοδοσία, το κεφάλαιο στην Ελλάδα και διεθνώς αυγαταίνει διαρκώς τα πλούτη του. Το 50% του παγκόσμιου πλούτου βρίσκεται στα χέρια του 1% του πληθυσμού.

Η ανταγωνιστικότητα και η αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου πάει χέρι – χέρι με το χτύπημα των ΣΣΕ και την πιο φθηνή εργατική δύναμη. Είναι δεμένη με την εντατικοποίηση της δουλειάς και τις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Είναι η άλλη όψη του “σκόντου” στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, όλες οι κυβερνήσεις έχουν υποστελεχωμένες τις επιτροπές. Σαμποτάρουν τη λειτουργία των Επιτροπών Ασφάλειας στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, υλοποιούν τις ευρωενωσιακές οδηγίες που κάνουν τη ζωή μας κόλαση στο χώρο εργασίας, όπως η οδηγία Σέρκας για το λεγόμενο ενεργό και ανενεργό χρόνο που οξύνει την εντατικοποίηση.

Στη γραμμή της ανταγωνιστικότητας έχουν άξιους συμπαραστάτες στο εργατικό κίνημα τις συμβιβασμένες ηγεσίες των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα των τελευταίων ημερών η υπογραφή φαρδιά πλατιά της ΓΣΕΕ στην κατάπτυστη Εθνική Συλλογική Σύμβαση, που επαναβεβαιώνει τους μισθούς πείνας των 511 και 586 ευρώ μεικτά, τις άθλιες συνθήκες δουλειάς.

Η δίκαιη ανάπτυξη που λέει η κυβέρνηση σημαίνει νέα κέρδη για τους μονοπωλιακούς ομίλους και θυσίες για το λαό.

Τα μέτρα που έχουν ψηφίσει αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις μεγαλώνουν το βάρος στις πλάτες των εργαζομένων. Η αναιμική ανάπτυξη που πιθανά θα έρθει μετά το “τέλος των μνημονίων”, στηρίζεται στους πετσοκομμένους μισθούς, στη νέα μείωση συντάξεων, στις περικοπές του προϋπολογισμού στην Υγεία, Παιδεία, στα αιματοβαμμένα πλεονάσματα. Η νέα μείωση του αφορολόγητου, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, το χτύπημα της απεργίας είναι το παρόν και το μέλλον που επιφυλάσσουν στην εργατική τάξη, στους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους.

Και σαν να μην φτάνει αυτό, το ενδεχόμενο του πολέμου για να μοιράσουν τη λεία της επόμενης μέρας, να αξιοποιήσουν για τα δικά τους συμφέροντα τον πλούτο που υπάρχει, τους δρόμους εμπορευμάτων και Ενέργειας είναι πλέον ορατό από χιλιόμετρα. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, ώστε να κάνουμε νέες θυσίες στο βωμό του κέρδους για το μεγάλο κεφάλαιο, να μη διεκδικούμε κανένα δικαίωμα.

Το δικό μας συμφέρον είναι η ισχυροποίηση της πάλης ενάντια στην ταξική ειρήνη, τον κοινωνικό εταιρισμό, την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Ο αγώνας για υπογραφή ΕΓΣΣΕ, με βασικό μισθό όχι κάτω από 751 ευρώ. Με μέτρα υγιεινής και ασφάλειας τέτοια που να μας επιτρέπουν να γυρνάμε στα σπίτια μας σώοι και αβλαβείς. Δεν μπορεί η δική μας ζωή να συμψηφίζεται με τα κέρδη των αφεντικών.

Χρειάζεται ταξικό, μαζικό κίνημα που να διεκδικεί, που να μη συμβιβάζεται με τις δυσκολίες, να μη σπέρνει αυταπάτες για καλούς και κακούς εργοδότες. Να ενώνει τους εργάτες κάθε κλάδου, όποιου χρώματος και θρησκείας απέναντι στον κοινό εχθρό, την κυβέρνηση, την εργοδοσία, το κεφάλαιο. Χρειάζεται ενίσχυση αυτής προοπτικής στα σωματεία.

Διεκδικούμε το αυτονόητο. Να μπορούμε να δουλεύουμε χωρίς το φόβο αν θα γυρίσουμε σπίτι το βράδυ, αν θα μας μείνει κανένα κουσούρι εξαιτίας της δουλειάς μας για μια ζωή.

Καλούμε τους εργάτες του Πειραιά να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να οργανώσουμε τον αγώνα μας για καλύτερους όρους δουλειάς. Για υπογραφή ΣΣΕ σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς. Για ΕΓΣΣΕ, με κατώτερο μισθό τα 751 ευρώ για όλους.

Να διεκδικήσουμε όλα εκείνα που μας κλέβουν, παίρνοντας μέτρα για την υγεία, τη σωματική μας ακεραιότητα, τη ζωή μας.

Όλοι μαζί να διεκδικήσουμε το μέλλον που μας αξίζει».