ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ : «Συνέδριο» της Αστυνομίας και της εργοδοσίας! – ΠΑΜΕ: Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!

Συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων ενάντια στο νόθο συνέδριο.
Την Αστυνομία επιστράτευσε η πλειοψηφία της Διοίκησης.

Εποχές που τα συνέδρια των εργατικών οργανώσεων γίνονταν με την παρουσία και την άδεια του ενωμοτάρχη και του χωροφύλακα, ξαναζωντάνεψαν στην Κατερίνη, όπου η απερχόμενη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης, που ελέγχει η ΠΑΣΚΕ, κινητοποίησε την Αστυνομία για να πραγματοποιήσει το νόθο συνέδριο που ετοίμαζε, αποκλείοντας μάλιστα τους 6 νόμιμα εκλεγμένους αντιπροσώπους του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πιερίας «Η Πρωτοπορία».

Κυριολεκτικά, η είσοδος των αντιπροσώπων στο «συνέδριο» ξεκίνησε με… «face control» από τις δυνάμεις καταστολής που βρίσκονταν στην είσοδο του Εργατικού Κέντρου, σε ρόλο πορτιέρη της ΠΑΣΚΕ.

Η είσοδος των εκλεγμένων αντιπροσώπων του Σωματείου «Η Πρωτοπορία» έγινε δυνατή μόνο κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων που από νωρίς διαδήλωναν μαζικά, απαιτώντας διεξαγωγή συνεδρίου με έλεγχο των πρακτικών των εκλογών των Σωματείων για όλους τους αντιπροσώπους, ώστε να αποκαλυφθεί το μέγεθος της νοθείας που έστησε η ΠΑΣΚΕ. Τελικά, κάτω από τις έντονες αποδοκιμασίες διακόπηκε η διεξαγωγή του νόθου συνεδρίου, παρά την κινητοποίηση όλων των μηχανισμών του κράτους.

Οι πόρτες του Εργατικού Κέντρου – σε μέρα… «συνεδρίου» – ήταν από το πρωί κλειδωμένες!

Λίγο μετά τις 3:30 μ.μ. αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν μπροστά από την πόρτα του Εργατικού Κέντρου, ενώ λίγο πιο πέρα βρίσκονταν δυνάμεις της ΟΠΚΕ και στα γύρω στενά σε ετοιμότητα παρέμεναν δυνάμεις των ΜΑΤ.

Κατόπιν εντολής του εισαγγελέα, όπου είχε προσφύγει η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης, η Αστυνομία ανέλαβε την …«ομαλή διεξαγωγή του συνεδρίου». Κάτω από τις διαρκείς πιέσεις συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ εκλεγμένων και στη ΓΣΕΕ, η Αστυνομία προσπάθησε να επιβάλει την είσοδο μόνο σε όσους ενέκρινε η πρόεδρος του ΕΚΚ, προσπάθεια που έσπασε στην πράξη. Οι μηχανισμοί του κράτους των εργοδοτών πήραν θέση στο πλευρό των εργοδοτικών συνδικαλιστών.

Από νωρίς όμως άρχισαν να συγκεντρώνονται και οι ταξικές δυνάμεις έξω από το Εργατικό Κέντρο, όπου είχε καλέσει συγκέντρωση το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πιερίας «Η Πρωτοπορία». Άπλωσαν το πανό τους που έλεγε «Όχι στο νόθο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου» και με τα τρικάκια και τα συνθήματά τους διαδήλωναν ότι η τρομοκρατία δεν θα περάσει, καλούσαν σε οργάνωση και αγώνα, κατήγγειλαν ότι «Είστε η ντροπή των εργατών, γίνατε τσιράκια των εργοδοτών».

Μπροστά στην αστυνομοκρατούμενη είσοδο του Εργατικού Κέντρου, ο Στέργιος Γκλικόπουλος, μέλος της Γραμματείας Πιερίας του ΠΑΜΕ, μιλώντας στους συγκεντρωμένους κατήγγειλε τον εργοδοτικό συνδικαλισμό που κινητοποιεί την Αστυνομία και τους εισαγγελείς για να πραγματοποιήσει ένα ακόμη νόθο «συνέδριο». Τόνισε ότι οι ταξικές δυνάμεις δεν θα επιτρέψουν να πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο νόθο «συνέδριο», θα παλέψουν για να γίνει συνέδριο όπως ορίζει το καταστατικό του ΕΚΚ, με έλεγχο των αντιπροσώπων και χωρίς αποκλεισμό εκλεγμένων αντιπροσώπων των ταξικών δυνάμεων. Υπογράμμισε, τέλος, ότι οι ταξικές δυνάμεις θα παραμείνουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα, με επόμενο αγωνιστικό σταθμό την απεργία στις 8 Νοέμβρη.

Διαβάστηκε επίσης το ψήφισμα που εξέδωσε το Νομαρχιακό Τμήμα Πιερίας της ΑΔΕΔΥ, με το οποίο καταγγέλλεται η παρέμβαση Αστυνομίας και δικαιοσύνης και τονίζεται ότι «η συνδικαλιστική δράση δεν ποινικοποιείται».

Συντονισμένη επιχείρηση για «συνέδριο»-παρωδία

Στην αντίπερα όχθη, έξω από το Εργατικό Κέντρο συγκεντρώθηκε η αφρόκρεμα της ΠΑΣΚΕ από τη Θεσσαλονίκη, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Π. Τσαραμπουλίδη, για να διασφαλίσει ότι το νόθο «συνέδριο» θα γίνει και θα παράξει τους αναγκαίους αντιπροσώπους για το συνέδριο της ΓΣΕΕ, προϊδεάζοντας και για τα όσα μπορεί να ακολουθήσουν και σε άλλα συνέδρια Εργατικών Κέντρων το επόμενο διάστημα.

Το «συνέδριο»-παρωδία ξεκίνησε με την απερχόμενη πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου να ανακοινώνει τον αποκλεισμό των αντιπροσώπων του Σωματείου «Η Πρωτοπορία», επικαλούμενη την προσωρινή δικαστική απόφαση και κάλεσε τους συνέδρους να ψηφίσουν, χωρίς καν να διαβάσει την ίδια την απόφαση. Αρνήθηκε φυσικά τον έλεγχο των πρακτικών των Σωματείων για τους υπόλοιπους αντιπροσώπους και προχώρησε τη διαδικασία του δήθεν «συνεδρίου».

Εν μέσω των διαρκών συνθημάτων καταγγελίας, η πρόεδρος ανέβηκε στο βήμα για να διαβάσει τον απολογισμό για τον οποίο στη συνέχεια κλήθηκαν να ψηφίσουν οι «σύνεδροι», με τα φακελάκια να μοιράζονται γρήγορα. Ακόμη και το ψηφοδέλτιο για την εκλογή εφορευτικής επιτροπής ήταν έτοιμο από τα πριν, ενώ προκλητική ήταν και η στάση της δικαστικής αντιπροσώπου που χωρίς καμία αναστολή προσπάθησε να νομιμοποιήσει τη στημένη και νόθα διαδικασία. Μάλιστα αποχώρησε από το χώρο χωρίς να δώσει το πρακτικό που συνέταξε.

Το συνέδριο της αστυνομίας και της εργοδοσίας καταγγέλλει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του. 

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Οι εποχές που τα συνέδρια των εργατικών οργανώσεων γίνονταν με την παρουσία και την άδεια του ενωμοτάρχη και του χωροφύλακα, φαίνεται πως επιστρέφουν! Αυτό μάλιστα γίνεται ύστερα από αίτημα της απερχόμενης διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης, δηλαδή της ΠΑΣΚΕ.

Το “συνέδριο” της 1ης Οκτώβρη 2018 του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης θα μείνει στην Ιστορία ως το πρώτο μετά από δεκαετίες που απαίτησε από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους των εργαζομένων να περάσουν από αστυνομικό έλεγχο. Είναι ένα “συνέδριο”, που η συμμετοχή των αντιπροσώπων γίνεται κυριολεκτικά με face control από τις δυνάμεις καταστολής που βρίσκονται στην είσοδο του Εργατικού Κέντρου, σε ρόλο πορτιέρη της ΠΑΣΚΕ.

Έχει τεράστια ευθύνη η κυβέρνηση για την παρακάτω εικόνα, για την ωμή επέμβαση των δυνάμεων καταστολής στις συλλογικές διαδικασίες των εργατών. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πώς να θωρακίζουν τις διαδικασίες των οργάνων τους και δεν χρειάζονται κανενός είδους προστασία από το κράτος και τις αστυνομικές δυνάμεις.

Ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός έφτασε στον πάτο και πήρε το φτυάρι για να σκάψει ακόμα πιο βαθιά! Η γνωστή ομάδα εργατοπατέρων, που εδώ και χρόνια με νοθείες, αποκλεισμούς και με την αμέριστη στήριξη των εργοδοτών λυμαίνονται τόσο το Εργατικό Κέντρο της περιοχής όσο και άλλων, έχοντας τις πλάτες και τη στήριξη της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, επιχειρεί να μας στείλει πίσω σε άλλες εποχές, αμαυρώνοντας τους αγώνες και την ιστορία του εργατικού κινήματος.

Όλα τα παραπάνω γίνονται ώστε να αποτρέψει η ΠΑΣΚΕ τη συμμετοχή στο συνέδριο των 6 αντιπροσώπων του Συνδικάτου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας “Η Πρωτοπορία”, που εκλέχτηκαν από τους εργάτες του νομού για να τους εκπροσωπήσουν στο Εργατικό Κέντρο! Με την Αστυνομία και την καταστολή επιχειρούν να διαφυλάξουν και να νομιμοποιήσουν την εκτεταμένη νοθεία για τη διαμόρφωση πλαστών συσχετισμών ενόψει του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, όπου άρχισαν “να ξαναψηφίζουν τα δέντρα”.

Καλούμε κάθε τίμιο συνδικαλιστή σε όλη τη χώρα, όλους τους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να καταδικάσουν τέτοιες απαράδεκτες μεθοδεύσεις. Τέτοια φαινόμενα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Καμία ανοχή! Μαζικά και μαχητικά να ακυρωθούν! Το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση χωρίς το χωροφύλακα και το Συνδικαλιστικό της Ασφάλειας κατακτήθηκε με ποταμούς αίματος και αμέτρητες θυσίες ολόκληρων γενιών αγωνιστών, πρωτοπόρων εργατών και εργατριών.

Κάνουμε σε όλους σαφές και ξεκάθαρο ότι οι δυνάμεις που αγωνιζόμαστε μέσα στο κίνημα για την ανασύνταξή του, για τη μαζικοποίησή του, δεν θα επιτρέψουμε στις διαδικασίες των συνδικαλιστικών οργάνων να παρέμβει το “Συνδικαλιστικό” της Ασφάλειας, οι κατασταλτικές δυνάμεις και τα ΜΑΤ. Όσοι κινούν τα νήματα πίσω από αυτές τις μεθοδεύσεις, κυβέρνηση, εργοδοσία, πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, να ξέρουν ότι δεν θα τους περάσει! Η νοθεία θα αποκαλυφθεί και θα απομονωθεί.

Έξω οι νόθοι, οι εργοδότες και η Αστυνομία από τα Σωματεία!

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!».