ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΤΗΣ COSCO : Στη μάχη της απεργίας από τις 6 π.μ. της Παρασκευής 7 Σεπτέμβρη

Στη μάχη της απεργίας ρίχνονται από τις 6 π.μ. αύριο Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη οι εργάτες στις προβλήτες II και ΙΙΙ της Cosco, στο λιμάνι του Πειραιά. Με μπροστάρη και οργανωτή το σωματείο τους, την Ένωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ) παλεύουν για το δικαίωμα στη δουλειά, για αυξήσεις στους μισθούς, για προστασία της υγείας και της ζωής τους. Την απεργία έχει κηρύξει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου που έκρινε παράνομη αυτή που είχε κηρύξει η ΕΝΕΔΕΠ, γιατί δεν προηγήθηκε  διαδικασία δημόσιου διαλόγου (!) ανάμεσα στο σωματείο και την εργοδοσία…

Η αποφασιστικότητα των εργαζομένων αποτελεί απάντηση στην εργοδοσία που αρνείται τα δίκαια αιτήματά τους, αρνείται την υπογραφή ΣΣΕ γιατί θέλει εργάτες χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα, για να βγάζει όλο και περισσότερα κέρδη.

Σήμερα πήγε, για μια ακόμα φορά, στο δικαστήριο απαιτώντας να βγει παράνομη η απεργία, γυρεύοντας να φοβίσει τους εργάτες ενώ ήδη έχει προχωρήσει σε δημιουργία δικού της «σωματείου» το οποίο χρησιμοποιεί για να χτυπήσει τον αγώνα τους.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, στο οποίο είχε οριστεί να προεδρεύσει η Πρόεδρος Πρωτοδικών  Ιωάννα Κορίτου, έκρινε ότι η απεργία είναι παράνομη γιατί οι επιχειρήσεις που προσέφυγαν -ΣΕΜΠΟ ΑΕ και Dport- είναι «κοινής ωφέλειας» και θα έπρεπε η ΕΝΕΔΕΠ πριν κηρύξει την απεργία να πάει σε δημόσιο διάλογο με τη μεσολάβηση του ΟΜΕΔ!

Τα περί έλλειψης διαλόγου αποτελούν προκλητικό και ανυπόστατο ισχυρισμό. Πρόκειται όμως για μια πέρα για πέρα τυπική διαδικασία καθώς, δημόσιος διάλογος υφίσταται εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες όταν και ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις της ΕΝΕΔΕΠ με την εργοδοσία για την υπογραφή ΣΣΕ, και μάλιστα σε κάποιες συναντήσεις από αυτές συμμετείχαν και τα αρμόδια υπουργεία. Η απόφαση αυτή είναι ευθεία αμφισβήτηση συνολικά του δικαιώματος της απεργίας.

Από την άλλη δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το κομμάτι της δικαστικής απόφασης που αφορά στα δικαστικά έξοδα και λέει ότι «πρέπει να συμψηφιστούν μεταξύ όλων των διαδίκων λόγω δυσχερούς ερμηνείας των κανόνων δικαίου που εφαρμόστηκαν», διαπίστωση που δείχνει εμμέσως πλην σαφώς ότι το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του διαθέτουν πολλούς άσους στο μανίκι για να χτυπάνε τους εργατικούς αγώνες.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πειραιά αποφάσισε να κηρύξει 24ωρη απεργία στις προβλήτες της COSCO.

Από το Μάη έως σήμερα η ΕΝΕΔΕΠ έχει κηρύξει τέσσερις απεργίες. Τα δικαστήρια έκριναν ότι και οι τέσσερις είναι παράνομες κάθε φορά για διαφορετικό λόγο, δείχνοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και οι προηγούμενες έχουν εξοπλίσει το κεφάλαιο με ένα ανεξάντλητο αντεργατικό οπλοστάσιο.

Έτσι την ώρα που η κυβέρνηση μιλά για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και καλεί τα συνδικάτα να διεκδικήσουν την υπογραφή τους, την ίδια ώρα προσφέρει στο κεφάλαιο όλα τα εργαλεία για να χτυπήσει το δικαίωμα στην απεργία, το δικαίωμα των συνδικάτων και των εργαζομένων να αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους.

Η ΕΝΕΔΕΠ καλεί τους εργάτες να δώσουν αποφασιστική απάντηση με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία, διεκδικώντας υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, σύσταση Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας, πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών και των εργατικών ατυχημάτων.

ΚΚΕ: Ευθεία αμφισβήτηση συνολικά του δικαιώματος της απεργίας, η δικαστική απόφαση για την απεργία στην COSCO

Σε ανακοίνωσή του για την κήρυξη της απεργίας στην COSCO ως παράνομης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά που κηρύσσει την απεργία των εργατών στην επιχείρηση της Cosco – στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων στο Ν. Ικόνιο – ως παράνομη, αξιοποιώντας πρωτοφανείς ανυπόστατους ισχυρισμούς, ότι δεν είχε προηγηθεί δημόσιος διάλογος.

Η απόφαση αυτή είναι ευθεία αμφισβήτηση συνολικά του δικαιώματος της απεργίας. Η επιδίωξη της εργοδοσίας, να υπονομεύσει τον αγώνα των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους, έρχεται να προστεθεί σε σειρά άλλων μεθοδεύσεων, όπως η δημιουργία εργοδοτικού σωματείου και οι τραμπουκισμοί σε βάρος συνδικαλιστών.

Όλα αυτά δείχνουν πόσο κούφια είναι τα κυβερνητικά λόγια, για τη δήθεν “προστασία της εργασίας” και αποδεικνύουν ότι η μεταμνημονιακή εποχή δε θίγει το αντιδραστικό πλαίσιο, πάνω στο οποίο στηρίζεται η επιθετικότητα της εργοδοσίας και του αστικού κράτους, σε βάρος των εργαζομένων.

Οι εξελίξεις αυτές αναδεικνύουν την ανάγκη κλιμάκωσης της πάλης των εργαζομένων για την υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών συμβάσεων εργασίας, με αυξήσεις και αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς».

Συγκέντρωση στο Πρωτοδικείο Πειραιά ως άμεση απάντηση στη μεθόδευση να κριθεί παράνομη η αυριανή απεργία

Συγκέντρωση στην είσοδο του Πρωτοδικείου Πειραιά, όπου είναι προγραμματισμένη η εκδίκαση της νέας αγωγής της εργοδοσίας της «Cosco» ενάντια στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά, πραγματοποιούν το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, ενώ συμμετέχουν και συνδικάτα της Αττικής. Νωρίτερα έγινε παράσταση διαμαρτυρίας από το ΕΚ Πειραιά και της ΕΝΕΔΕΠ στον πρόεδρο Πρωτοδικών Πειραιά, ενάντια στις συνεχείς διώξεις στον αγώνα των εργαζομένων.

Είχε προηγηθεί νωρίς το πρωί η ανάρτηση γιγαντοπανό στον Πύργο του Πειραιά από το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, καλώντας στη μάχη της απεργίας την Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη των εργαζομένων στις προβλήτες II και III της «Cosco» για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις και αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς.

Γιγαντοπανό στον Πύργο του Πειραιά καλώντας στην αυριανή απεργία για ΣΣΕ με αυξήσεις και δικαιώματα

«Όλοι στη μάχη της απεργίας. Η ανάπτυξή τους σημαίνει: – Τεράστια κέρδη για την Cosco – Ένταση της εκμετάλλευσης των εργατών. Τώρα υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις. Αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς». Αυτό αναγράφει το γιγαντοπανό του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά που έχει αναρτηθεί από τα ξημερώματα της Πέμπτης 6 Σεπτέμβρη στον Πύργο του Πειραιά, καλώντας στην μάχη της απεργίας την Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη των εργαζομένων στις προβλήτες 2 και 3 της Cosco για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις και αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς.

Ταυτόχρονα δίνουν απάντηση στην εργοδοσία που για μια ακόμη φορά πηγαίνει την απεργία των εργαζομένων στα δικαστήρια, κάτι που αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων μεθοδεύσεών της, όπως η δημιουργία εργοδοτικού σωματείου για το χτύπημα του αγώνα των εργαζομένων.

Στο σημείο παραβρίσκονται αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και Συνδικάτα της Αττικής μοιράζοντας ανακοινώσεις καλώντας σε στήριξη της απεργίας, ενώ νωρίτερα κλιμάκιο της ΕΝΕΔΕΠ ενημέρωνε τους εργαζόμενους κατά την αλλαγή της βάρδιας για τη σημασία της συμμετοχής στην απεργία. Θα ακολουθήσει παράσταση διαμαρτυρίας από το ΕΚ Πειραιά και της ΕΝΕΔΕΠ στον πρόεδρο Πρωτοδικών Πειραιά ενάντια στις συνεχείς διώξεις στον αγώνα των εργαζομένων, ενώ στις 10 π.μ. θα γίνει συγκέντρωση στο Πρωτοδικείο Πειραιά (Σκουζέ και Φίλωνος) όπου θα εκδικαστεί η νέα αγωγή της εργοδοσίας ενάντια στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων.