ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΤΗΣ «COSCO»: Με καθολική συμμετοχή στην απεργία συνέχισαν τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματά τους

Με καθολική συμμετοχή και στη νέα απεργία που πραγματοποίησαν σήμερα Παρασκευή οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, συσπειρωμένοι στο ταξικό τους σωματείο Ένωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στο Λιμάνι του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), κλιμάκωσαν την πάλη που έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του περασμένου Ιούνη για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Στάθηκαν με αποφασιστικότητα απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας, απέναντι στο μονοπωλιακό όμιλο της «COSCO», ιδιοκτήτη του ΟΛΠ (και τους εργολάβους του), η οποία, προκειμένου να μην ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, επιχειρεί να υπονομεύσει με κάθε τρόπο των αγώνα τους, αξιοποιώντας το ανεξάντλητο αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που έχουν διασφαλίσει στο κεφάλαιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και οι προκάτοχοί της.

Απέναντι σε εκβιασμούς και απειλές σε βάρος εργαζομένων, απέναντι στο εργοδοτικό «σωματείο» που στήθηκε μέσα σε ελάχιστο χρόνο, στο οποίο πρωτοπαλίκαρα είναι και γνωστοί χρυσαυγίτες και το οποίο μοναδικό σκοπό έχει να δυσφημίσει και να «σπάσει» τις απεργίες, να προβάλει τη γραμμή της ταξικής υποταγής απέναντι στη βιομηχανία αντιαπεργιακών δικαστικών αποφάσεων, οι εργαζόμενοι κλιμακώνουν τον αγώνα τους με όπλο την αλληλεγγύη.

Μετά την επιτυχία της απεργίας και ενώ είχε προηγηθεί μια ακόμα δικαστική απόφαση εναντίον της, οι εργαζόμενοι στις προβλήτες πραγματοποίησαν το απόγευμα της Παρασκευής μαζική γενική συνέλευση, στην οποία αποφάσισαν ομόφωνα προσωρινή αναστολή του απεργιακού αγώνα, ανασύνταξη δυνάμεων και συνέχιση της μάχης.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, Μάρκος Μπεκρής, κάθε μέλος του σωματείου αναλαμβάνει το καθήκον να μαζικοποιήσει ακόμα περισσότερο το σωματείο και να απλώσει το χέρι σε εργαζόμενους που, κάτω από απειλές, εκβιασμούς και τρομοκρατία από την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της, αναγκάστηκαν «να πάνε» με το εργοδοτικό «σωματείο». Κατήγγειλε επίσης τη σταθερή ποινικοποίηση του απεργιακού τους αγώνα από τη Δικαιοσύνη και απηύθυνε κάλεσμα στους εργαζόμενους και των άλλων κλάδων να συνεχίσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων της «Cosco» που δεν ζητούν τίποτε άλλο από το «να δουλεύουν, να πληρώνονται και να γυρίζουν στις οικογένειές τους σώοι και αρτιμελείς».

Μιλώντας στη συνέλευση, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Νίκος Ξουράφης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Όλοι ξέραμε από την πρώτη στιγμή ότι ξεκινάμε έναν αγώνα μακρύ και δύσκολο που περνά μέσα από συγκρούσεις, από ζικ ζακ, αλλά κάθε φορά βγαίνουμε και πιο δυνατοί. Η μεγαλύτερη επιτυχία που ήδη έχει κατακτήσει ο αγώνας αυτός είναι η ταξική ενότητα των εργαζομένων που στέλνει το μήνυμα σε ολόκληρη την εργατική τάξη. Παρά τους μηχανισμούς, τις προσπάθειες, την επίθεση της εργοδοσίας, τη δημιουργία αντι-σωματείου, η απεργία πέτυχε, το λιμάνι δεν δούλεψε, κανείς δεν πήγε για δουλειά». Προειδοποίησε εξάλλου πως «όποιος τολμήσει να πειράξει απεργό θα βρει απέναντί του όλους τους εργαζόμενους».

Παρέμβαση στη διοίκηση της «COSCO»

Στις 12 το μεσημέρι, αντιπροσωπεία της διοίκησης του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ συναντήθηκε με τον επικεφαλής της «COSCO» στην Ελλάδα, πρόεδρο της ΟΛΠ ΑΕ, κάπταιν Φου, στο κεντρικό κτίριο του ΟΛΠ, στην ακτή Ξαβέρη, απαιτώντας να γίνουν αποδεκτά τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

Η απάντηση του εκπροσώπου του επιχειρηματικού ομίλου ήταν τουλάχιστον προκλητική. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των συνδικαλιστών, ανέφερε ότι οι επενδύσεις της «COSCO» δεν επιτρέπουν να αυξηθεί …το «κόστος», ενώ επιβεβαιώνοντας πώς στρώνει το δρόμο η κυβέρνηση στο κεφάλαιο να επιτίθεται και να ξεζουμίζει τους εργαζόμενους για το κέρδος, συμπλήρωσε πως το γεγονός ότι έχει εργολάβους είναι στο πλαίσιο της νομοθεσίας της Ελλάδας.

Να σημειωθεί ότι με προφανή την άνωθεν εντολή, στο κεντρικό κτίριο του ΟΛΠ είχαν μεταφερθεί δυνάμεις του Λιμενικού, ακόμα και δυνάμεις άμεσης επέμβασης του λιμενικού (ΛΑΜΔΑ), για να «προστατεύσουν» τις εγκαταστάσεις του μονοπωλίου από τους εργαζόμενους…

Νέα δικαστική απόφαση ενάντια στην απεργία

Στο μεταξύ η εργοδοσία, όπως ήταν αναμενόμενο, κατέθεσε το πρωί της Παρασκευής νέα αγωγή κατά της απεργίας που βρισκόταν σε εξέλιξη και την οποία είχε κηρύξει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Η νέα δίκη έγινε με άκρως συνοπτικές διαδικασίες. Ο δικηγόρος της εργοδοσίας μάλιστα δεν μπήκε καν στον κόπο να εξετάσει μάρτυρα ή να αγορεύσει, ενώ η απόφαση που βγήκε λίγες ώρες μετά χαρακτήριζε ξανά την απεργία παράνομη.

Να σημειωθεί ότι από τα τέλη Μάη μέχρι σήμερα η εργοδοσία έχει προσφύγει πέντε φορές στα δικαστήρια, τα οποία και στις 5 περιπτώσεις έκριναν τις απεργίες παράνομες, αξιοποιώντας το αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο που διατηρεί σε πλήρη ισχύ και η σημερινή κυβέρνηση.

Αναδεικνύεται έτσι η τεράστια υποκρισία της κυβέρνησης όταν μιλά για «επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων» και καλεί τάχα τα συνδικάτα να διεκδικήσουν την υπογραφή τους, την ίδια ώρα που προσφέρει στο κεφάλαιο όλα τα εργαλεία για να χτυπήσει το δικαίωμα στην απεργία.

Σημειώνεται ότι στο σημείο έχουν εμφανίσθηκαν άνδρες του Λιμενικού και των Ειδικών Δυνάμεων του Λιμενικού με προφανή στόχο τον εκφοβισμό.

Από την απεργία στις προβλήτες της COSCO στις 30 Μάη 2018

Δίπλα στους απεργούς παρατάχθηκαν αντιπροσωπείες της Εργατικού Κέντρου Πειραιά, με επικεφαλής τον πρόεδρό του Νίκο Ξουράφη, της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σωματείων όπως των Ναυτεργατών (ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ-ΝΑΤ), του Μετάλλου, του Εμπορίου, της Χημικής Βιομηχανίας και άλλα. Στο πλευρό των απεργών βρέθηκε και η Διαμάντω Μανωλάκου μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Εξάλλου τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων της COSCO εκφράζουν το ΠΑΜΕ, η ΠΣΟ, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, Εργατικό Κέντρο Πειραιά, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος – Τροφίμων και Ποτών, το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Αθήνας, η Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), η Γραμματεία Σιδηροδρομικών του ΠΑΜΕ, το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής – Βοιωτίας και Νήσων Αργοσαρωνικού, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Περάματος, το Συνδικάτο Οικοδόμων ν. Ηρακλείου, ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ, ο Σύνδεσμος Εποπτών – Αρχιεργατών ΟΛΠ, η Επιτροπή Αγώνα Τουριστικών – Ναυτιλιακών Υπαλλήλων, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

ΣΕΒ: Ζητά καταστολή για να αποκατασταθεί η «εύρυθμη» λειτουργία του λιμανιού του Πειραιά

Χρησιμοποιώντας ανυπόστατους ισχυρισμούς και επιχειρήματα που έχουν χρεοκοπήσει στη συνείδηση των εργαζομένων, ο ΣΕΒ σε ανακοίνωσή του για τη σημερινή απεργία στο λιμάνι του Πειραιά «ζητά την άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης και των αρμόδιων αρχών προκειμένου  να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού του Πειραιά», αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «τις ημέρες αυτές επιχειρείται από ολιγομελές κομματικό σωματείο μειοψηφίας η παρεμπόδιση λειτουργίας του λιμανιού».

Ανασύροντας από τη ναφθαλίνη επιχειρήματα συκοφάντησης των αγώνων για τη διεκδίκηση των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων και του συνδικαλιστικού κινήματος που παλεύει με ταξικό προσανατολισμό, κόντρα στα συμφέροντα και τις επιδιώξεις της εργοδοσίας, ο ΣΕΒ αναφέρει ακόμη ότι «το κόστος των κινητοποιήσεων αυτών για την ελληνική οικονομία (επιχειρήσεις και εργαζόμενους) είναι τεράστιο», σημειώνοντας ότι «τα μισθολογικά επίπεδα των εργαζομένων είναι υψηλότερα από το μέσο όρο του κλάδου, αλλά το σωματείο επιμένει να αξιώνει ανεδαφικές μισθολογικές αυξήσεις».

Μικρόφωνο του «ΣΚΑΪ» στους απεργοσπάστες…

Την ίδια ώρα, τα φερέφωνα της εργοδοσίας που εμφανίζονται σαν «σωματείο» βρήκαν βήμα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ για να πούνε ότι χάνονται μεροκάματα εξαιτίας της απεργίας, την ώρα που οι ευέλικτες και ελαστικές εργασιακές σχέσεις κυριαρχούν στον χώρο με εκ περιτροπής εργασία και συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ενώ οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα που αφορούν στην υγεία και την ασφάλεια στην εργασία. Αυτές οι δηλώσεις προκάλεσαν την οργή των απεργών οι οποίοι καταδίκασαν για άλλη μια φορά το εργοδοτικό μόρφωμα.

Μάλιστα σε μια κίνηση «να πιάσει ταβάνι» η υποταγή του συγκεκριμένου μορφώματος στα συμφέροντα της εργοδοσίας, τα τσιράκια του ανάρτησαν πανό που αναγράφει «το λιμάνι δεν κλείνει» προσπαθώντας να ταυτίσουν το σύνθημα με το δικαίωμα στην εργασία, την ώρα που το 50% των εργαζομένων δουλεύει με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Όπως ήταν αναμενόμενο η κίνηση αυτή έγινε κάτω από την κατακραυγή των απεργών.

Επίθεση χρυσαυγιτών σε δημοσιογράφο που κάλυπτε την απεργία…

Την απρόκλητη επίθεση που δέχτηκε δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού «Epsilon» που κάλυπτε την απεργία των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της «Coscο» καταγγέλλουν:

Το σωματείο των εργαζομένων ΕΝΕΔΕΠ:

«Η επίθεση ξεκίνησε από ομάδα που έφυγε από την κλίκα των εργοδοτικών – απεργοσπαστών και με επικεφαλής το γνωστό χρυσαυγίτη Μεγαλοοικονόμου Νίκο, που είναι και μέλος του δήθεν Σωματείου της Χρυσής Αυγής στη Ν/Ζώνη.

Παρά το γεγονός ότι η επίθεση έγινε μπροστά στους λιμενικούς, αυτοί άφησαν το δράστη να διαφύγει. Η ευθύνη της κυβέρνησης, του κράτους και των υπευθύνων της λιμενικής δύναμης είναι τεράστια.

Και με αυτό το περιστατικό επιβεβαιώνεται ότι θέλουν το λιμάνι του Πειραιά να είναι ένα εργασιακό γκέτο όπου θα τραμπουκίζονται εργαζόμενοι, συνδικαλιστές, δημοσιογράφοι χωρίς καμιά συνέπεια.

Δεν θα τους περάσει».

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ & ΜΜΕ:

Σημειώνει πως «για άλλη μια φορά επιστρατεύθηκαν τα φασιστοειδή από την εργοδοσία, με την ανοχή των δυνάμεων καταστολής, προκειμένου να μπει στο στόχαστρο το δικαίωμα στην απεργία, αξιοποιώντας και το νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις, τόσο η σημερινή, όσο και και οι προηγούμενες».

Στέκεται επίσης στο γεγονός πως «η τραμπούκικη επίθεση κατά του συναδέλφου έγινε μπροστά στα μάτια των λιμενικών, που άφησαν το δράστη να διαφύγει. Κράτος και τραμπούκοι στην ίδια αντεργατική υπηρεσία ή “κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζε”. Η ευθύνη της κυβέρνησης, του κράτους και των υπευθύνων της τάξης που συστηματικά κάνουν πλάτες στα αφεντικά είναι προφανής».

Έτσι επιβεβαιώνεται  ότι θέλουν το λιμάνι του Πειραιά «να είναι ένα εργασιακό γκέτο όπου θα ξεζουμίζονται οι εργαζόμενοι και θα επικρατεί “άκρα του τάφου σιωπή” γι’ αυτό χτυπούν τραμπούκικα συνδικαλιστές και άλλους εργαζόμενους, αλλά δεν θα αφήσουμε να τους περάσει. Οι εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο συνάδελφό μας».

Για το λόγο αυτό καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου «να απομονώσουν και να καταδικάσουν τα αποβράσματα της ναζιστικής Χρυσής Αυγής σε κάθε τόπο δουλειάς, στις εργατογειτονιές και στην παραμικρή εκδήλωσή τους, μέχρι να μην μπορούν να ξετρυπώσουν από τα βρωμερά λαγούμια τους» αλλά και να δώσουν δυναμικό «παρών» «στις κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, για αυξήσεις στους μισθούς και αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς, ενάντια στην εργοδοτική και κρατική βία, να αποκρούσουμε τα ψέματα της κυβέρνησης, που από τη μία μεριά κοροϊδεύει ότι δήθεν προστατεύει τους εργαζόμενους και από την άλλη τσακίζει τα δικαιώματά τους».

ΚΚΕ: Η εργοδοτική και κρατική βία δεν θα περάσει

Ανακοίνωση για την εργοδοτική και κρατική βία σε βάρος των απεργών της «Cosco» εξέδωσε τo Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, τονίζοντας τα εξής:

«Μετά την αποτυχία της εργοδοσίας να κάμψει τον αγώνα των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων, με απαράδεκτες δικαστικές αποφάσεις, επιστρατεύθηκαν σήμερα τα φασιστοειδή, με την ανοχή των δυνάμεων καταστολής, καθώς και ο ΣΕΒ που έσπευσε να αμφισβητήσει ακόμη και το δικαίωμα στις κινητοποιήσεις του σωματείου, καλώντας το κράτος να παρέμβει και τους εργαζόμενους να πουν κι “ευχαριστώ” για τις απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς.

Είναι προφανές ότι έχει κινητοποιηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός του κράτους και της μεγαλοεργοδοσίας, προκειμένου να μπει στο στόχαστρο το δικαίωμα στην απεργία, αξιοποιώντας το νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις, σημερινή και προηγούμενες.

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Οι εργαζόμενοι θα οργανώσουν πιο αποφασιστικά τον αγώνα και την αλληλεγγύη τους σε κάθε χώρο δουλειάς και με τη μαζική τους συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, για αυξήσεις στους μισθούς και αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς, ενάντια στην εργοδοτική και κρατική βία, καθώς και στα ψέματα της κυβέρνησης, που από τη μία μεριά κοροϊδεύει ότι δήθεν προστατεύει τους εργαζόμενους και από την άλλη τσακίζει τα δικαιώματά τους».