Εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία : Δυναμική κινητοποίηση στον «Ευαγγελισμό» στο πλαίσιο της Μέρας Δράσης για την Υγεία – Πρόνοια

Συγκέντρωση έξω από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και πορεία μέχρι τη Βασιλίσσης Σοφίας, ενημερώνοντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο και συνολικά η Δημόσια Υγεία αλλά και για τα αιτήματα των εργαζομένων, έκανε το πρωί της Τετάρτης το Σωματείο Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό».

Η κινητοποίηση οργανώθηκε στο πλαίσιο της παναττικής μέρας δράσης για την Υγεία, μια πρωτοβουλία που αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» και τη συμμετοχή 20 σωματείων. Το «παρών» στην πρωτοβουλία έδωσαν αντιπροσωπείες από τις Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, από μια σειρά συνταξιουχικά σωματεία, καθώς και Λαϊκές Επιτροπές της Αθήνας. 

«Αυξήσεις, προσλήψεις, ανθυγιεινό, δωρεάν Υγεία για όλο το λαό», απαίτησαν οι εργαζόμενοι. Διαμήνυσαν στην κυβέρνηση πως «τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις», απαιτώντας να δοθούν κρατικές επιχορηγήσεις.

Στη συγκέντρωση που έγινε στην είσοδο του νοσοκομείου ο πρόεδρος του Σωματείου, Ηλίας Σιώρας, κάλεσε σε συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 30 Μάη, με προσανατολισμό ταξικό κόντρα στο πλαίσιο των πλειοψηφιών ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που είναι κομμένο και ραμμένο στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων.

Προανήγγειλε νέα σύσκεψη των σωματείων, μέσα στον Ιούνη, για να συζητηθεί η συνέχεια των κινητοποιήσεων. Ο πρόεδρος αναφέρθηκε αναλυτικά στις ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, στην επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, στο μειωμένο προϋπολογισμό και μια σειρά προβλήματα που ταλανίζουν το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, το προσωπικό αλλά και τους ασθενείς.

Τη συμπαράσταση των συνταξιούχων μετέφερε ο Γιώργος Αυρηλιώνης, από την Ένωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθήνας, εκ μέρους των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, ενώ υπενθύμισε τη συνταξιουχικη κινητοποίηση την Παρασκευή 25 Μάη στο υπουργείο Υγείας.

Το λόγο πήραν οι άλλοι εργαζόμενοι, ενώ ξεχώρισε η παρέμβαση εργαζόμενης σε εργολαβικό συνεργείο που με έμμετρο λόγο κατήγγειλε την εκμετάλλευση και τη βαρβαρότητα αυτών των εργασιακών σχέσεων. «Πού ‘ναι τα δικαιώματα των σύγχρονων καιρών μας, πού ‘ναι η σταθερή δουλειά, το μέλλον των παιδιών μας;», είπε μεταξύ άλλων.