ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Με παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση απαίτησε την ακύρωση των απολύσεων

Παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ πραγματοποίησε το μεσημέρι της Πέμπτης η Επιτροπή Απολυμένων ΤΡΑΙΝΟΣΕ απαιτώντας μεταξύ άλλων την ακύρωση των απολύσεων, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, σύμβαση αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για εργαζόμενους που απολύθηκαν τον περασμένο Απρίλη και δούλευαν στα εργοστάσια και μηχανοστάσια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αρχικά με τον μανδύα της «μαθητείας» για δύο περίπου χρόνια και στη συνέχεια με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Συνολικά οι απολυμένοι φθάνουν το 40% των εργαζομένων στον τομέα συντήρησης και τροχαίου υλικού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Και η σημερινή κινητοποίηση συνέβαλλε αποφασιστικά στο να γίνουν πιο εύκολα αντιληπτοί οι αντεργατικοί σχεδιασμοί της εργοδοσίας αλλά και ότι αυτοί έχουν τη στήριξη των δυνάμεων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Σε συνάντηση που είχε η Επιτροπή με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Φίλιππο Τσαλίδη, η στάση του τελευταίου ήταν προκλητική. Απάντησε ότι προσπαθεί να δει τη μεγάλη εικόνα (!) και αν τα πάει καλά η οικονομία ίσως να κάνει προσλήψεις από Σεπτέμβρη. Στην επισήμανση ότι οι απολύσεις στέρησαν το ψωμί από εργαζόμενους απάντησε λέγοντας «σιγά τη διαφορά» εννοώντας ότι οι μισθοί που έπαιρναν, στο πλαίσιο της μαθητείας, ήταν τόσο χαμηλοί που η διαφορά από το να μην τους παίρνουν ήταν ελάχιστη!

Μετά τη συνάντηση απολυμένοι και εργαζόμενοι πίεσαν τον πρόεδρο της ΠΟΣ, Παν. Παρασκευόπουλο, να πάρει η Ομοσπονδία απόφαση για απεργία και αυτός έδωσε την ίδια απάντηση που είχαν δώσει πριν λίγες μέρες συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, πως δηλαδή δεν μπορούν να συνεδριάσουν τα όργανα λόγω κορονοϊού (!) και ότι η πρώτη συνεδρίαση θα γίνει στις 10 Ιούνη.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εργαζόμενοι από το εργοστάσιο και το μηχανοστάσιο της εταιρείας ενώ σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι φορέων και συνδικάτων και άλλων κλάδων, μεταξύ αυτών η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ, το Σωματείο Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών «Η Ενότητα», το Σωματείο Συνταξιούχων ΔΕΚΟ-Τραπεζών, εργαζόμενοι από το αεροδρόμιο, και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ). Επίσης τον αγώνα τους στηρίζει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Η Κική Εξερτζή, εκ μέρους της Επιτροπής, επισήμανε «ότι οι υποσχέσεις που έδινε η διοίκηση αποτελούσαν δόλωμα για να προσφέρουμε έργο χωρίς να έχουμε απαιτήσεις. Για δύο χρόνια ήμασταν από το πρωί μέχρι το βράδυ στον δρόμο με αμοιβή λίγο πάνω από 300 ευρώ. (…) Και ξαφνικά η “νέα γενιά σιδηροδρομικών”, που μας είχαν κάνει να πιστεύουμε ότι είμαστε, έγινε “περιττό έξοδο” για την εταιρεία».

Ο Παναγιώτης Μπούρος, μέλος της Επιτροπής σημείωσε σε ομιλία του, κάλεσε τα Σωματεία και την ΠΟΣ, να στηρίξουν στην πράξη τον αγώνα τους και να πάρουν αποφάσεις για κλιμάκωση του αγώνα με απεργία. Ακόμα τόνισε πως «ο μόνος δρόμος είναι ο αγώνας για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας και στέλνουμε μήνυμα προς τη διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την κυβέρνηση και σε όποιον μπει εμπόδιο. Με τον πόλεμο που ανοίξανε με τις ζωές μας, δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα!»

Το αμέσως επόμενο διάστημα η Επιτροπή θα δώσει συνέχεια στις αγωνιστικές δράσεις της.