Επιτροπή Αγώνα Ναυτιλιακών και Τουριστικών Υπαλλήλων – Παράσταση διαμαρτυρίας για τις ΣΣΕ

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το ξενοδοχείο «Electra Palace Hotel» όπου η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού (FedHATTA) ενημέρωσε τους εργοδότες – μέλη της για τις ΣΣΕ, πραγματοποίησε την Τετάρτη το μεσημέρι η Επιτροπή Αγώνα Ναυτιλιακών και Τουριστικών Υπαλλήλων.

Η Επιτροπή απαιτεί «την εφαρμογή των κλαδικών Συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους, ως βάση για νέες αυξήσεις, για κατάργηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης». Στο πλαίσιο αυτό καλεί όλους τους εργαζόμενους των τουριστικών γραφείων «να δυναμώσουν τον αγώνα τους για να εφαρμοστεί η κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, απέναντι σε εργοδότες και κυβέρνηση που τσακίζουν τη ζωή και τα δικαιώματά μας».

Στη διάρκεια της κινητοποίησης κατήγγειλαν, επίσης, τις προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της FedHATTA, για τη δήθεν εφαρμογή των δύο κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων, ενώ στην πραγματικότητα οι εργαζόμενοι «αναγκαζόμαστε να τα βγάλουμε πέρα και να ζήσουμε με μισθούς των 500 – 600 ευρώ. (…) τα ωράρια έχουν γίνει λάστιχο, το 9ωρο καθημερινά και η δουλειά και το Σάββατο είναι άγραφος νόμος».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ – ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

«Οι εργοδότες-μέλη της FedHATTA δεν εφάρμοσαν τις ΣΣΕ που υπογράφηκαν ούτε το 2015, ούτε το 2017, για να διατηρήσουν και να αυξήσουν την κερδοφορία τους, πάνω στο δικό μας ιδρώτα!

Είναι προκλητικές οι δηλώσεις των εργοδοτών, διά στόματος του προέδρου της FedHatta, για τη δήθεν εφαρμογή των δύο κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων, όταν εμείς αναγκαζόμαστε να τα βγάλουμε πέρα και να ζήσουμε με μισθούς των 500-600 ευρώ. Όταν τα ωράρια έχουν γίνει λάστιχο, το 9ωρο καθημερινά και η δουλειά και το Σάββατο είναι άγραφος νόμος, όταν η πίεση από την ένταση στη δουλειά χτυπάει κόκκινο!

Την ίδια ώρα αυτοί γεμίζουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς με τις αυξήσεις στον τζίρο που παρουσιάζουν (16,6% το β’ τρίμηνο του 2018 σε σχέση με πέρυσι)! Οι κόσμοι μας είναι διαμετρικά αντίθετοι!

Το γαϊτανάκι της κοροϊδίας σέρνει και η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες! Η υπουργός Εργασίας κομπάζει για τη δήθεν αύξηση του κατώτατου μισθού και την επεκτασιμότητα των κλαδικών ΣΣΕ, ενώ τη χειροκροτεί από κάτω η ΝΔ και όλα τα κόμματα που ψήφισαν παρέα τα μνημόνια! Ουσιαστικά βάζουν ταφόπλακα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό, αφού αυτόν θα τον αποφασίζει πλέον ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας, σύμφωνα με το νόμο Βρούτση.

Αν πραγματικά ήθελαν να επαναφέρουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό, θα ψήφιζαν την πρόταση νόμου που κατέθεσαν πάνω από 530 συνδικαλιστικές οργανώσεις για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και των ΣΣΕ, με κατάργηση του αίσχους του υποκατώτατου μισθού για τους νέους συναδέλφους κάτω των 25 ετών και όλων των ευέλικτων μορφών απασχόλησης που κυριαρχούν.

Μόνο με το δικό μας αγώνα μπορούμε να διεκδικήσουμε εφαρμογή των Κλαδικών Συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους, ως βάση για νέες αυξήσεις, για κατάργηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

Όσο και αν πανηγυρίζει η παράταξη Ενιαίο ΠΑΣΕΝΤ, που έχει σήμερα την πλειοψηφία στο ΔΣ του σωματείου μας, η αλήθεια είναι ότι με τα ευχολόγιά της κανένας εργοδότης δεν έχει εφαρμόσει τη ΣΣΕ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΕΝΤ και επικεφαλής της κυβερνητικής παράταξης (ΣΥΡΙΖΑ/ΜΕΤΑ) στη ΓΣΕΕ, κάθε 3 χρόνια που συμπτωματικά γίνονται και οι εκλογές στο σωματείο, βρίσκει το δρόμο για να περάσει από τους χώρους δουλειάς!

Συνειδητά αφήνουν τους εργαζόμενους του κλάδου εκτεθειμένους στις διαθέσεις των εργοδοτών, αφού αρνούνται όλες τις προτάσεις των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο ΔΣ για αγωνιστικές πρωτοβουλίες και οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων».