
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ – ΓΙΟΥΝΚΕΡ:
«Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα», σημείωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης καλώντας την κυβέρνηση να επιταχύνει την υλοποίηση των προαπαιτούμενων του 3ου μνημονίου, ενώ απέφυγε να χρησιμοποιήσει τη φράση «καθαρή έξοδο» κάνοντας λόγο για «σαφή» έξοδο στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Δήλωσε ικανοποιημένος που η κυβέρνηση τηρεί τις υποσχέσεις της και υλοποιεί τις δεσμεύσεις της και ανάφερε ότι «οι επιδόσεις είναι εξαιρετικές και εξαιρετικές ήταν και οι θυσίες των Ελλήνων». Δήλωσε ότι στις 20 Αυγούστου «η Ελλάδα θα γίνει μια χώρα τόσο κανονική όσο και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης», ότι «πρέπει να ολοκληρώσουμε την τελευταία 4η αξιολόγηση, όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα» και «να επικεντρώσουμε στο θέμα της μείωσης του χρέους». Πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα να συνεχίσει το πρόγραμμα εργασίας που έχει αναλάβει».
Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα έχει μια καθαρή έξοδο και αν θα πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα λιτότητας το 2019 και το 2020 απάντησε ότι «ποτέ δεν ήμουν φανατικός της τυφλής, της άκαμπτης λιτότητας» και πως«εργαζόμαστε για να είναι σαφής η έξοδος της Ελλάδας. Δεν θα υπάρχει καμία προληπτική γραμμή». Ρωτήθηκε και για το «ελληνικό σχέδιο ανάπτυξης» και αν το κρίνει επαρκές και αρκέστηκε να απαντήσει ότι «η ανάπτυξη επέστρεψε στην Ελλάδα και την ΕΕ άρα όλες οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης ακολουθούν τη σωστή πορεία, τώρα πρέπει να δούμε και τι υπόλοιπο θα πρέπει να γίνει σε αυτούς τους τομείς».
Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός σημείωσε την ικανότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να προωθεί τα σκληρά μέτρα λέγοντας ότι «έχουμε υπερβεί πολλές φορές τους δημοσιονομικούς στόχους» πως «κάθε χρόνο πετυχαίνουμε πρωτογενές πλεόνασμα πολύ πιο πάνω από 3,5%» και ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις «υποσχόντουσαν πολλά άλλα δεν τηρούσαν πολλές από τις δεσμεύσεις».
Κατέστησε σαφές πως δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να πάρει πίσω τα μνημονικά μέτρα λέγοντας ότι έγινε «πλειάδα δομικών μεταρρυθμίσεων» που είναι «το εχέγγυο για να μην ξαναγυρίσουμε πίσω». Επανέλαβε ότι η έξοδος από το 3ο μνημόνιο «δεν σημαίνει ότι επανερχόμαστε στο παρελθόν». Επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η καθαρή έξοδος από το 3ο μνημόνιο χωρίς πιστοληπτική γραμμή και υποστήριξε ότι «διαβατήριο εξόδου είναι η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας» αναφερόμενος στο ματωμένο πρωτογενές πλεόνασμα που, όπως είπε, «έπαιξε ρόλο για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών». Ισχυρίστηκε ότι η υπεραπόδοση «προδικάζει με ασφάλεια την επίτευξη του προγράμματος για το 18 και το 19»και ότι «δεν πρέπει να προστεθούν νέα μέτρα λιτότητας αλλά ενδεχομένως να αφαιρεθούν κάποια».
Σχολιάζοντας την αναφορά Γιούνκερ σε «σαφή» έξοδο ανέφερε «κι εμείς εργαζόμαστε για μια σαφή καθαρή έξοδο, μη μπλέκουμε με τις λέξεις “σαφήνεια” και “καθαρότητα”».
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Ζ. Κ. ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρθηκε στα Δυτικά Βαλκάνια, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Σημείωσε το ενδιαφέρον τη ΕΕ για την ένταξη χωρών των Δυτικών Βαλκανίων λέγοντας ότι «τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν ανάγκη την ευρωπαϊκή προοπτική για να βιώσουμε τα δράματα της δεκαετίας του ‘90». Απέφυγε να μιλήσει για τις ευθύνες της ΕΕ που πρωταγωνίστησε στον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ. Ανέφερε ότι «έχει δοθεί ημερομηνία ένταξης» σε Αλβανία και ΠΔΓΜ και για το ονοματολογικό ανέφερε ότι είναι «ένα θέμα που πρέπει να διευθετεί μεταξύ σας», επισημαίνοντας «το επείγον της υπόθεσης».
Για την Τουρκία ανέφερε ότι κάνει «πράγματα παράνομα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο» και πως στη συνάντηση που έγινε στη Βάρνα στον Ταγίπ Ερντογάν «του υπενθυμίσαμε να σέβεται το διεθνείς δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας». Για τους Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία δήλωσε πως «πρέπει οπωσδήποτε αυτοί οι δύο να απελευθερωθούν».
Για το Προσφυγικό είπε πως ορισμένες χώρες της ΕΕ «δεν δείχνουν να νοιάζονται ιδιαίτερα για το πρόβλημα» και ότι «έχουν υποχρέωση αλληλεγγύης και πρέπει να συνδράμουν την Ελλάδα».