ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ: Κατέπληξε η θεατρική παράσταση «Το φως που καίει»

Ο πάντα επίκαιρος και ανατρεπτικός λόγος του «παππού των λαϊκών αγώνων» -όπως εύστοχα τον αποκάλεσε ο Γ. Ρίτσος- του Κώστα Βάρναλη, αντήχησε στην Αίθουσα Συνεδρίων, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου παρουσιάστηκε η θεατρική παράσταση «Το φως που καίει» από τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ. Η Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ έχει ανεβάσει όλα αυτά τα χρόνια αξιόλογες παραστάσεις, φέρνοντας σε επαφή τους νέους ανθρώπους με έργα μεγάλων συγγραφέων και δραματουργών, που μέσα από το έργο τους επέλεξαν να αφυπνίσουν συνειδήσεις, που απέκτησαν κοινό βηματισμό με το λαό. Αποτελείται από φοιτητές, νέους εργαζόμενους και ανέργους, οι οποίοι βρήκαν στέγη στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, αξιοποιώντας δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους.

Την παράσταση παρακολούθησε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Η παράσταση αποτελεί «κομμάτι» των εκδηλώσεων του Επιστημονικού Συνεδρίου της ΚΕ του ΚΚΕ που θα γίνει το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Δεκέμβρη, στον Περισσό με θέμα: «Η συνάντηση της νεοελληνικής λογοτεχνίας με το εργατικό κίνημα και την κομμουνιστική ιδεολογία από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και το Μεσοπόλεμο».

Από νωρίς, το φουαγιέ είχε γεμίσει με κόσμο που είχε έρθει να παρακολουθήσει την παράσταση. Παράλληλα, διακινούταν καλαίσθητο πρόγραμμα, όπου επεξηγούσε διάφορες πλευρές της παράστασης, αλλά και τη σκηνοθετική προσέγγιση.

Το έργο -που ο Κ. Βάρναλης δημοσίευσε στην αρχική του μορφή στην Αλεξάνδρεια με το ψευδώνυμο «Δήμος Τανάλιας» και στην τελική του ξανά το 1933- δημιουργήθηκε κάτω από την άμεση επιρροή της νικηφόρας Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Το έργο παρουσιάστηκε στην ολοκληρωμένη του μορφή, δηλαδή παρουσιάστηκαν και τα τρία μέρη, μια από τις ελάχιστες φορές που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Βασικό περιεχόμενο του έργου, η πανάρχαιη κοινωνία της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης και της αδικίας από τη μία και η ανάγκη για ανατροπή της από την άλλη. Ο Κώστας Βάρναλης, μέσα από την καυστική του γλώσσα, τους εξαιρετικούς συμβολισμούς και τη δύναμη του λόγου του, γκρεμίζει συθέμελα την παλιά κοινωνία, ξεγυμνώνει την ψεύτικη ηθική της και αναδεικνύει τη γέννηση της καινούργιας κοινωνίας, που είναι αναγκαίο και ρεαλιστικό να οικοδομηθεί.

Γέλιο, συγκίνηση, πείσμα και αισιοδοξία μερικά μόνο από τα συναισθήματα που γέννησε στους θεατές η παράσταση. Το χειροκρότημα θερμό σε πολλά σημεία της και ακόμα πιο θερμό στο τέλος, όταν όλοι «πάνω και κάτω» από τη σκηνή τραγούδησαν τον «Οδηγητή».

Oι συντελεστές της παράστασης

Σκηνοθεσία: Δανάη Κατσαμένη, Πρωτότυπη μουσική: Δημήτρης Ανδρονιάδης, Κινησιολογία – Χορογραφίες: Αννα Λιανοπούλου, Υπεύθυνη της ομάδας για τα σκηνικά, τα κοστούμια και το μακιγιάζ: Αννα Λουκίδη – Ανδρέου, Κοστούμια: Κλαίρη Γερανίου, Μακιγιάζ: Φαίδρα Κοντόρα – Παπαδοπούλου.

Έπαιξαν οι: Μώμος/Μαϊμού: Νίκος Βεχλίδης, Προμηθέας: Αποστόλης Φραγκούλης, Ιησούς: Σταματίνα Τσιρίδου, Μάνα Γης: Ιωάννα Τσαγκάρη, Αηδόνι: Αννα Λιανοπούλου, Μάνα του Χριστού: Νέλλη Ρέππα, Μοιρολόι: Δήμητρα Ελευθερίου, Μαγδαληνή: Γιώτα Σπανού, Τραγούδι Μαγδαληνής: Μαριλίζα Λούτζη, Πολιτεία: Χριστιάννα Κιόσια, Θρησκεία: Κώστας Καλογερής, Τέχνη: Ιωάννα Λεοντοπούλου. Αλέξανδρος Βογδάνος, Δημήτρης Γκιώνης, Κώστας Τσίτσικας και Μαρία Κοντογιάννη.

Φιλική Συμμετοχή: Η ηθοποιός Ανδριανή Τουντοπούλου στο ρόλο της Αριστέας.

Πλούσιο πρόγραμμα το επόμενο Σαββατοκύριακο

Το ραντεβού ανανεώθηκε για την Κυριακή 2 Δεκέμβρη με την επανάληψη του πρώτου λογοτεχνικού περιπάτου, με σημείο συνάντησης την κύρια είσοδο του Εθνικού Κήπου (Αμαλίας), στις 11 π.μ. Ο περίπατος ξεκινά απέναντι από το φιλολογικό σαλόνι του Άγγελου Κατακουζηνού, περνάει από τους στύλους του Ολυμπίου Διός, την Πλάκα όπου έζησε ο Γεώργιος Δροσίνης, αλλά και ο Γιώργος Σεφέρης, από τα Αναφιώτικα, γειτονιά όπου έζησε ο Παπαδιαμάντης,πρωτοερχόμενος στην Αθήνα. Συνεχίζει στο Μοναστηράκι, όπου ξανασυναντούμε τον Παπαδιαμάντη, παρέα με τον Εμμανουήλ Ροΐδη. Η βόλτα καταλήγει στου Ψυρρή, την περιοχή όπου έζησε, εμπνεύστηκε και δημιούργησε ο Παπαδιαμάντης (δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail: synedrio.logotexnias.KKE@gmail.com).

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον θα είναι και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του επόμενου Σαββατοκύριακου. Ο Θάνος Μικρούτσικος θα δώσει συναυλία το Σάββατο 8 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., στον Περισσό, για να παρουσιάσει την ολοκληρωμένη του δουλειά πάνω στον ποιητή Νίκο Καββαδία. Συντελεστές: Θάνος Μικρούτσικος, Θοδωρής Οικονόμου, Μάξιμος Δράκος, Θύμιος Παπαδόπουλος, Ρίτα Αντωνοπούλου, Χρήστος Θηβαίος και Κώστας Θωμαΐδης. Είσοδος με προσκλήσεις από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Την Κυριακή 9 Δεκέμβρη, θα πραγματοποιηθεί λογοτεχνικός περίπατος, με αφετηρία το καφενείο «Νέον», στην Ομόνοια στις 10.30 (δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail: synedrio.logotexnias.KKE@gmail.com).