ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ : Επικίνδυνες δεσμεύσεις στα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ που βάζουν «μπουρλότο» στην περιοχή

  • «Στεκόμαστε στο πλευρό των συμμάχων μας» για την υπεράσπιση του «εθνικού τους συμφέροντος», διαβεβαίωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης σχετικά με το Ιράν.

Στον Λευκό Οίκο βρέθηκε χτες το βράδυ ώρα Ελλάδας ο Κυρ. Μητσοτάκης για συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντ. Τραμπ, επιβεβαιώνοντας ότι την ώρα που τα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ βάζουν μπουρλότο σε Ανατ. Μεσόγειο, Βαλκάνια και Μέση Ανατολή, η κυβέρνηση της ΝΔ, με την «ομοφωνία» όλων των αστικών πολιτικών δυνάμεων, είναι αποφασισμένη να πάει ακόμα πιο βαθιά την επικίνδυνη εμπλοκή για τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Ενδεικτικό ως προς αυτό ήταν το σκηνικό στον καθιερωμένο διάλογο των δύο μπροστά στις κάμερες. Την ώρα που ο Τραμπ επαναλάμβανε τις απειλές απέναντι στο Ιράν, ο Κυρ. Μητσοτάκης τον διαβεβαίωνε ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο αλλά μπορούν να βελτιωθούν και περαιτέρω, π.χ. στο πεδίο της Άμυνας, ώστε «να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει ένας αξιόπιστος σύμμαχος σε έναν απρόβλεπτο κόσμο», ενταγμένη πλήρως στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό στην περιοχή, που οξύνει τους ανταγωνισμούς και βάζει το λαό μας στο στόχαστρο των ανταγωνισμών. Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Ελληνας πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να μπει στο πρόγραμμα απόκτησης αεροσκαφών «F-35», όπως και σε άλλα εξοπλιστικά προγράμματα. Κάλεσε δε τις αμερικανικές επιχειρήσεις «να επενδύσουν» στην Ελλάδα και σε κάθε περίπτωση διαβεβαίωσε ξανά ότι «οι ΗΠΑ μπορούν πάντα να βασίζονται στην Ελλάδα, έναν αξιόπιστο και σταθερό σύμμαχο στην περιοχή μας».

Από τη μεριά του ο Τραμπ επαίνεσε τις «εκπληκτικές μας σχέσεις, που είναι στενότερες από ποτέ, καθώς κάνουμε πάρα πολλά πράγματα μαζί». «Θα καταλήξουμε σε πολλές συμφωνίες», δήλωσε, σίγουρος και για τις δρομολογούμενες επιχειρηματικές συμφωνίες.

Από κει κι έπειτα, ο πρωθυπουργός άκουσε… προσεκτικά τον Τραμπ να υπεραμύνεται της δολοφονικής επίθεσης κατά του Σουλεϊμανί (με αποστροφές τύπου «Δεν νομίζω κάποιος από τους συμμάχους μας να παραπονιέται γι’ αυτό»), όπως και της παραμονής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Ιράκ, και ακόμα να αφήνει ξανά ανοιχτό το ενδεχόμενο βομβαρδισμού ιρανικών πολιτιστικών μνημείων.

Επίσης, ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν ξέχασε να επαινέσει τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν για το γεγονός ότι «με τη βοήθεια της Τουρκίας κρατάμε αιχμάλωτους πολλούς μαχητές του ISIS. Κάναμε φανταστική δουλειά», κάνοντας παράλληλα αναφορές στις – ευρωπαϊκές – χώρες καταγωγής τους, ακόμα και την Ελλάδα.

Ερωτηθείς δε για τη Λιβύη, αποσιώπησε εντελώς την Ελλάδα και τη συμφωνία μεταξύ Ερντογάν και Σάρατζ – περιορίστηκε να πει ότι συζητά για την κατάσταση εκεί με την Τουρκία, την Γερμανία, τη Ρωσία και τους Λίβυους.

Σε εκείνο το σημείο παρενέβη ο Κυρ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι η τουρκολιβυκή συμφωνία για μεταξύ τους ΑΟΖ παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και «παράγει αστάθεια στην περιοχή». «Ευελπιστούμε στην υποστήριξή σας ότι δεν θα ισχύσει», απηύθυνε ευθέως και δημόσια αίτημα στον Τραμπ, ενώ, απογειώνοντας την πρόκληση για το λαό, είπε ενώπιον του Αμερικανού Προέδρου πως «στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να απόσχουμε από κάθε τύπου δραστηριότητα που προκαλεί ανάφλεξη». «Αδημονούμε για τη δική σας υποστήριξη», επανέλαβε την έκκληση, για να εισπράξει ως απάντηση τη σιωπή του Τραμπ…

Αξίζει να σημειωθεί πως σε ερώτηση για την υπόθεση της Ουκρανίας, ο Τραμπ επανάλαβε ότι οι χώρες της ΕΕ – συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας – πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερα οικονομικά βάρη για την ασφάλειά τους, επαναφέροντας τις γνωστές αιτιάσεις των ΗΠΑ απέναντι στους ΝΑΤΟικούς συμμάχους τους.

Σε συνομιλία αργότερα με δημοσιογράφους, ο Κυρ. Μητσοτάκης εξέφρασε την «απόλυτη ικανοποίησή» του για τη συνάντηση με Τραμπ, μιλώντας για επιβεβαίωση των ήδη εξαιρετικών – όπως είπε – διμερών σχέσεων και για καλύτερη κατανόηση για γεωπολιτικές εξελίξεις της περιοχής. Ότι τέθηκαν εμφατικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και αποφασίστηκε, να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για μια μοίρα «F-35» η αγορά των οποίων πηγαίνει για το 2024 – 2025.

«Διπλωματική αποτυχία» και «πρωτοφανές φιάσκο» είδε ο ΣΥΡΙΖΑ στην επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, επειδή «δεν προσέφερε κάτι στη χώρα σε μια δύσκολη στιγμή κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή», κάνοντας γαργάρα τις ηχηρές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για στήριξη του αμερικανικού σχεδιασμού, όπως είχε κάνει άλλωστε και ο Αλ. Τσίπρας στη δική του συνάντηση ως πρωθυπουργός με τον Τραμπ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ακόμα ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος «μίλησε μόνος του αγνοώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό» και ότι «σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει εις βάρος της Τουρκίας», θέλοντας προφανώς να κρύψει ότι η συναινετική πολιτική όλων των αστικών κομμάτων αντιμετωπίζει τα Ελληνοτουρκικά στο πλαίσιο της αμερικανοΝΑΤΟικής γραμμής παραμονής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο.

Η Ελλάδα «κομμάτι της ευρύτερης στρατηγικής των ΗΠΑ»

Σημειωτέον, δίνοντας το περίγραμμα της ατζέντας, πριν από τη συνάντηση Τραμπ – Μητσοτάκη ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε σε Ελληνες δημοσιογράφους ότι η χώρα μας «αποτελεί ένα κρίσιμο κομμάτι της ευρύτερης στρατηγικής της Αμερικής για την Ανατολική Μεσόγειο» και ότι Ελλάδα και ΗΠΑ «συνεργάζονται όχι μόνο ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, αλλά και ως χώρες με κοινές αξίες και κοινά στρατηγικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Έδειξε την ικανοποίηση των ΗΠΑ για την υπογραφή της νέας συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις, που είχε προετοιμάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «καταδεικνύει την όλο και στενότερη εταιρική σχέση στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών». Ανέφερε ακόμα πως «η Αθήνα μοιράζεται με την Ουάσιγκτον την ίδια προσέγγιση στο θέμα της τεχνολογίας 5G», απέναντι στην Κίνα.

Για τα Ελληνοτουρκικά, έδειξε ξανά το δρόμο των επικίνδυνων αμερικανοΝΑΤΟικών «διευθετήσεων», για την παραμονή της Τουρκίας στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, λέγοντας ότι «εστιάζουμε στην ενθάρρυνση των βημάτων που κάνει η Ελλάδα και στο κοινό συμφέρον μας να βοηθήσουμε στη διαχείριση των διαφορών με την Τουρκία κατά έναν τρόπο που να μη βλάπτει τη σημαντική συμμαχία μας στο ΝΑΤΟ» και προσθέτοντας πως «προτιμούμε να επικεντρωνόμαστε στα πράγματα που μας ενώνουν και να επιδιώξουμε τα κοινά συμφέροντα που έχουμε στον τομέα της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

«Στο πλευρό των ΗΠΑ» και για το Ιράν!

Πριν μεταβεί στον Λευκό Οίκο, ο Κυρ. Μητσοτάκης βρέθηκε – συνοδευόμενος από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζ. Πάιατ – στα γραφεία της ευρωατλαντικής «δεξαμενής σκέψης» «Atlantic Council», όπου μίλησε σε ειδική συνεδρία και έδωσε το βασικό πλαίσιο των τοποθετήσεών του στην Ουάσιγκτον, τονίζοντας π.χ. ότι οι διμερείς σχέσεις είναι καλύτερες από ποτέ, με φιλόδοξους στόχους που έχουν μπει από τις δυο μεριές, για παραπέρα βελτίωση σε οικονομικό επίπεδο (τόνισε άλλωστε ότι υπάρχουν «αναρίθμητες ευκαιρίες» για τα αμερικανικά κεφάλαια σε τομείς όπως ο Τουρισμός, τα ακίνητα, οι ΑΠΕ, τα logistics), σε ζητήματα Παιδείας, όπως και στη «στρατηγική συνεργασία».

Είπε ξανά ότι η Ελλάδα είναι για τις ΗΠΑ ένας «πολύ αξιόπιστος εταίρος σε πολύπλοκους καιρούς». Και έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι στη χώρα δεν υπάρχει πλέον «αντιαμερικανισμός», αλλά «ευρύτατη και διακομματική στήριξη» για ενίσχυση της «στρατηγικής σχέσης» με τις ΗΠΑ, αναφέροντας ως παράδειγμα το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση έκανε «στροφή 180 μοιρών» για τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον.

Συνεχίζοντας τις διαβεβαιώσεις και σε άλλα πεδία, τόνισε ότι για την Αθήνα το ΝΑΤΟ παραμένει «θεμέλιος λίθος» της ευρωατλαντικής σχέσης, ακόμα και αν χώρες της ΕΕ επιχειρήσουν να ενισχύσουν τις δικές τους στρατιωτικές δυνατότητες.

Ειδικά για την κατάσταση με το Ιράν, τόνισε: «Πρώτον, είμαστε σύμμαχοι με τις ΗΠΑ. Στεκόμαστε στο πλευρό των συμμάχων μας σε δύσκολες περιόδους. Καταλαβαίνω πως η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, πρέπει να έχουμε πλήρη επίγνωση ότι υπάρχουν ευρείες ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση και πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να γίνουν κινήσεις που θα αποκλιμακώσουν την ένταση. Είχαμε – και ακόμα έχουμε – πολύ στενούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο, και θεωρούμε τους εαυτούς μας τίμιους παίκτες στην περιοχή, αλλά δεν ξεχνάμε ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας και πού ανήκουμε γεωπολιτικά»!

Διαβεβαιώσεις έδωσε και για τις σχέσεις με την Κίνα, λέγοντας ότι ναι μεν «έχουμε σημαντική οικονομική σχέση, αλλά δεν είμαστε μονόπλευρα προσανατολισμένοι». Έστειλε άλλωστε «σήμα» ότι μπορεί μεν ο Πειραιάς να πέρασε στην COSCO, αλλά υπάρχουν και «νέες ευκαιρίες ιδιωτικοποίησης σε άλλα λιμάνια», όπως επίσης έκανε σαφές ότι …παίρνει σοβαρά υπόψη τις αμερικανικές «παραινέσεις» να μην περάσουν τηλεπικοινωνιακά δίκτυα σε κινεζικούς κολοσσούς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «έχουμε πάντα έγνοια για τις βασικές υποδομές μας, στα δίκτυα 4 και 5G δεν έχουμε στη χώρα μας Κινέζους προμηθευτές. Παίρνουμε σοβαρά υπόψη τις επισημάνσεις που γίνονται από πλευράς ΗΠΑ στο θέμα».

Ταύτιση απόψεων σημειώθηκε και στα Ενεργειακά, με βασικό τους στόχο να μειωθεί η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο: «Τα Ενεργειακά αποτελούν πολύ σημαντική πτυχή της σχέσης μας με τις ΗΠΑ. Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης αλλά και των ΗΠΑ να διαφοροποιηθούν οι πηγές Ενέργειας και η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας». Αναφέρθηκε εκτενώς στον αγωγό «East Med», και στέλνοντας ταυτόχρονα «σήμα» στην Άγκυρα, είπε: «Δεν επιδιώκουμε να αποκλείσουμε οποιονδήποτε από την ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο. Με προϋπόθεση ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και παίζει σύμφωνα με τους κανόνες του παιχνιδιού. Δεν είναι μία συμφωνία που στρέφεται εναντίον της Τουρκίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας».

Στο ίδιο πνεύμα, χαρακτήρισε την τουρκολιβυκή συμφωνία για ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών «παράνομη και γεωγραφικά γελοία», ωστόσο πρόσθεσε ότι «ταυτόχρονα είμαστε πολύ ανοιχτοί στη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας». Εξ ου και προανήγγειλε ότι σε μερικές μέρες ξεκινούν εκ νέου οι λεγόμενες πολιτικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο γενικών γραμματέων των ΥΠΕΞ των δύο χωρών. Συνέχισε λέγοντας πως «εάν δεν μπορούμε να τις επιλύσουμε (σ.σ. τις διαφορές), είμαστε ανοιχτοί στο να συζητήσουμε προσφυγή στη Χάγη και να αφήσουμε το δικαστήριο να αποφασίσει (…) Αλλά προκειμένου να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, πρέπει να απόσχουμε από οποιαδήποτε δραστηριότητα που ξεκάθαρα κλιμακώνει την περιφερειακή ένταση».

«Αξιόπιστος» φάνηκε και στο βαλκανικό μέτωπο, διαβεβαιώνοντας ότι στηρίζει την «ευρωατλαντική προοπτική» των Δυτικών Βαλκανίων.

Στο ΔΝΤ

Ακολούθως επισκέφτηκε το ΔΝΤ, όπου συναντήθηκε με την γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, υπογραμμίζοντας τη συμφωνία των δύο μερών «σε ορισμένα σημαντικά θέματα, όπως η ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων το 2021», ώστε να μείνει μεγαλύτερο περιθώριο στήριξης για τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους. Προανήγγειλε τέλος ότι κλείνει το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα τους επόμενους μήνες, αν και – όπως είπε – θα συνεχίσουν τη «συνεργασία». Άλλωστε, κυβερνητικές πηγές διαχέουν ότι μέσα στο 2020 θα αποπληρωθεί ένα ακόμα τμήμα του υπόλοιπου δανείου του ΔΝΤ, που υπολογίζεται σήμερα στα 5,6 δισ. ευρώ.

 

  • Από τον “Ριζοσπάστη” της Τετάρτης 8/1/2020

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΡΑΜΠ – ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ:

Επίσημη και πανηγυρική χρεοκοπία της πολιτικής των κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου

Σε ανακοίνωση για την συνάντηση στον Λευκό Οίκο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Η συνάντηση Τραμπ – Μητσοτάκη ήταν η επίσημη και πανηγυρική χρεοκοπία της πολιτικής των κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου, ότι η δήθεν προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας περνάει μέσα από τη στήριξη των επικίνδυνων αμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών. Ήταν η επίσημη και πανηγυρική χρεοκοπία της τακτικής του εφησυχασμού, που καλλιέργησε τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η σημερινή της ΝΔ, για τους ισχυρούς τάχα “συμμάχους” που θα αποτελέσουν ασπίδα ενάντια στην τουρκική επιθετικότητα.

Η παρουσία – ντεκόρ του Έλληνα πρωθυπουργού ενώπιον των πολεμικών απειλών Τραμπ εναντίον του Ιράν είναι ενδεικτική του ρόλου, που επιφυλάσσουν για την Ελλάδα οι ΗΠΑ, εκείνου του ορμητηρίου τους για να υλοποιούν τα σχέδια τους στην ευρύτερη περιοχή.

Την ίδια στιγμή η εκκωφαντική σιωπή -για μια ακόμη φορά- ενός Αμερικάνου προέδρου απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας, δείχνει ότι αυτό που τους νοιάζει είναι να μη διαταραχθεί η συνοχή του ΝΑΤΟ, και μάλιστα σε μια περίοδο που κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί και αυξάνουν οι κίνδυνοι πολεμικής εμπλοκής. Αυτή η πολιτική είναι που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη συνδιαχείριση στην Ανατολική Μεσόγειο υπό την εποπτεία των Αμερικάνων.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ, προχώρησαν στη σύναψη της επικίνδυνης “αμυντικής” συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ και την επέκταση των ξένων βάσεων στην Ελλάδα. Αναβάθμισαν τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ. Προχώρησαν σε ενεργειακές συμφωνίες που κανένα όφελος δεν έχουν για τον ελληνικό λαό και χωρίς την προηγούμενη ανακήρυξη ΑΟΖ. Μοναδικό κριτήριό τους η συμμετοχή και του εγχώριου κεφαλαίου στην μοιρασιά που γίνεται στην περιοχή με την εκμετάλλευση και το αίμα των λαών.

Στην ουσία πρόκειται για μια κοινή εξωτερική πολιτική που σήμερα φανερώνει ακόμη περισσότερο τους τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό λαό.

Για αυτό άλλωστε και η κριτική των άλλων κομμάτων στην κυβέρνηση ΝΔ δεν αφορά την ουσία της εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με την οποία συμφωνούν, αλλά στο είδος και στην επάρκεια των ανταλλαγμάτων που εξασφάλισε, κάτι που ουσιαστικά ποτέ δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα και για κανένα ζήτημα, πολύ περισσότερο για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Οι εξελίξεις είναι πολύ ανησυχητικές και το ΚΚΕ εδώ και καιρό είχε προειδοποιήσει σχετικά, την ώρα που οι ελληνικές κυβερνήσεις κορόιδευαν τον ελληνικό λαό, καθησυχάζοντας για τη στάση των ΗΠΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα πρωτοστάτησε στο ξέπλυμα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Τα πρόσφατα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, οι απειλές εναντίον του Ιράν και ο κίνδυνος γενικευμένης ανάφλεξης, με τη συμμετοχή της Ελλάδας, το επιβεβαιώνουν .

Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει η λαϊκή πάλη:

– Για να ακυρωθεί η συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ και να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας και όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις στην Ελλάδα.

– Για να μην χρησιμοποιηθεί η χώρα μας ως ορμητήριο ή προγεφύρωμα πολεμικών επεμβάσεων. Να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

– Για να σταματήσει κάθε στρατιωτική συνεργασία με το κράτος- τρομοκράτη του Ισραήλ.

– Για να δυναμώσει η αλληλεγγύη με τους άλλους λαούς ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και οργανισμούς.»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

Με αφορμή την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Ντ. Τραμπ, η ΚΝΕ, με καυστικό τρόπο, αναδεικνύει την πραγματική στόχευση της επίσκεψης, που δεν είναι άλλη από την αποφασιστική προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών…