Επικίνδυνες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια – Βαθαίνει η στρατιωτική εμπλοκή της Ελλάδας

Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικές και πρέπει να σημάνουν «καμπανάκι» για τον ελληνικό λαό.

Ο νέος γύρος αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και τη Ρωσία για την «επόμενη μέρα» στη Συρία, η συγκέντρωση τεράστιων στρατιωτικών δυνάμεων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με συνεχείς στρατιωτικές ασκήσεις, η εμπλοκή και άλλων δυνάμεων, όπως το Ισραήλ, η Τουρκία, το Ιράν, είναι μερικές μόνο από τις «ψηφίδες» της επικίνδυνης κλιμάκωσης, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο μιας νέας ιμπεριαλιστικής επίθεσης στη Συρία, με τον κίνδυνο να λειτουργήσει ως θρυαλλίδα μιας πιο γενικευμένης ανάφλεξης στην περιοχή.

Πολύ περισσότερο που ενισχύεται το υπόβαθρο και η «καύσιμη ύλη» των ανταγωνισμών για το μοίρασμα του ενεργειακού πλούτου της περιοχής και το πέρασμα των «διαδρομών» προς την ΕΕ συσσωρεύεται συνεχώς.

Σε αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς είναι που μπλέκει τον λαό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, υπηρετώντας για λογαριασμό της αστικής τάξης με πρωτοφανή ζήλο τον σχεδιασμό ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, σε όλο το «φάσμα».

Είτε αυτό αφορά τα σχέδια για την ευρωατλαντική «ολοκλήρωση» των Βαλκανίων με τις «διευθετήσεις» με ΠΓΔΜ – Αλβανία και την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις Σερβίας – Κοσσόβου, είτε τη μετατροπή όλης της χώρας σε αμερικανοΝΑΤΟική βάση εφόρμησης, είτε τη σταθερή παρουσία ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Ν/Α Μεσόγειο, που ενισχύεται ξανά σε λίγες μέρες, με τη συμμετοχή στην άσκηση «Bright Star 2018», είτε την προσπάθεια να διατηρηθεί η Τουρκία εντός ευρωατλαντικού πλαισίου.

Θυμίζουμε ότι οι αμερικανοΝΑΤΟικές ασκήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο γίνονται στον απόηχο των αμερικανικών προειδοποιήσεων για χτύπημα στη Συρία, με πρόσχημα τη χρήση χημικών όπλων από την κυβέρνηση Ασαντ, όπως τον περασμένο Απρίλη. Με αυτόν τον τρόπο προετοιμάζουν και τυχόν απάντηση στην «τελική επίθεση» που σχεδιάζει ο συριακός στρατός, με τη στήριξη κυρίως της Ρωσίας και του Ιράν στην επαρχία Ιντλίμπ. Απ’ αυτήν τη σκοπιά, η συμμετοχή ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην άσκηση συνιστά σοβαρή πλευρά της άμεσης ελληνικής εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, που εκθέτουν το λαό σε μεγάλο κίνδυνο.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι δηλώσεις – αποκαλύψεις του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, που επισκέφτηκε την Τρίτη την Ελλάδα, ότι ο Ελληνας ομόλογός του «εξέφρασε ενδιαφέρον για την επέκταση της πρόσβασής μας στις βάσεις τους», ότι «οι Ελληνες, επίσης, ανησυχούν για το τι κάνουν οι Ρώσοι στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο» και ότι «αν δούμε το χάρτη και τις τρέχουσες επιχειρήσεις σε Λιβύη και Συρία αλλά και τις πιθανές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ευκαιρίες εδώ είναι αρκετά σημαντικές», μόνο συναγερμό μπορούν να προκαλέσουν σε εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα.

Επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι πραγματικά αδίστακτη και ετοιμάζεται να γράψει νέες σελίδες στην επικίνδυνη εμπλοκή στα αμερικανικά σχέδια, κάνοντας τη χώρα «στόχο» των ανταγωνισμών για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων και των σχεδίων τους.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

«Προτιμώμενος εταίρος» των ΗΠΑ για την υλοποίηση των επικίνδυνων σχεδίων τους

Την ώρα που με επίκεντρο τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης αυτό το Σαββατοκύριακο η «απόβαση» των 60 αμερικανικών μονοπωλίων στην πόλη όσο και η παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματούχων των ΗΠΑ και της ναυαρχίδας του 6ου Στόλου, σύμφωνα με τον πρέσβη των ΗΠΑ, θα σηματοδοτήσουν την «πιο σημαντική δράση των ΗΠΑ (…) από το σχέδιο Μάρσαλ σε όρους της κλίμακας της εμπλοκής μας στο ευρύ φάσμα των ελληνοαμερικανικών θεμάτων», στέλνοντας μήνυμα στους ανταγωνιστές τους ειδικά σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά σχέδια στην περιοχή, η βδομάδα που πέρασε ήταν αποκαλυπτική για το ότι η βαθιά και επικίνδυνη εμπλοκή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στα βρώμικα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή, βρίσκεται ακόμα στην αρχή της.

Το γεγονός αυτό ήρθαν να επιβεβαιώσουν τόσο οι συνεντεύξεις του Αμερικανού πρέσβη, όπου η ελληνική κυβέρνηση πήρε έναν ακόμα επικίνδυνο «τίτλο», αυτό του «προτιμώμενου εταίρου» για την εμπλοκή των ΗΠΑ στα Δ. Βαλκάνια, όσο και η επίσκεψη στη χώρα του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Τζ. Ντάνφορντ, όπου στο τραπέζι έπεσαν τα σχέδια για ακόμα στενότερη στρατιωτική συνεργασία, στο φόντο των νέων επεμβάσεων που σχεδιάζουν οι ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή, αλλά με το βλέμμα και στα Βαλκάνια όπου τα ευρωατλαντικά σχέδια βρίσκονται ήδη στην επόμενη φάση τους.

Περιγράφοντας τη βαθύτερη από ποτέ εμπλοκή της Ελλάδας στα επικίνδυνα αυτά σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ για λογαριασμό της αστικής τάξης και της αναβάθμισής της, ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, σε συνέντευξή του την προηγούμενη Κυριακή, στην «Καθημερινή», έλεγε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, «έχει φιλόδοξη περιφερειακή ατζέντα», η οποία «συμπληρώνει σε σημαντικό βαθμό τα δικά μας συμφέροντα και το δικό μας όραμα για την ευρύτερη περιοχή».

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο πρέσβης δεν παραλείπει να συνδέει τη «στήριξη» αμερικανικών κεφαλαίων στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία με τους ρόλους αυτούς που της επιφυλάσσουν οι ΗΠΑ.

Τα χωρίς τέλος «συγχαρητήρια» αφορούν τη στήριξη της κυβέρνησης σε όλο το «φάσμα» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή:

— Στα Δ. Βαλκάνια, όπου σύμφωνα με τον Πάιατ «η Ελλάδα μοιράζεται την αμερικανική άποψη ότι αυτές οι χώρες πρέπει να μπορέσουν να συνεχίσουν την πορεία τους προς τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ», αξιοποιώντας την «τεράστια επιρροή και το μεγάλο οικονομικό αποτύπωμά της» για να «τρέξει» τις αμερικανοΝΑΤΟικές διευθετήσεις με την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, αλλά και να εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις και τα σχέδια για αλλαγή συνόρων ανάμεσα σε Σερβία και Κόσσοβο που σηματοδοτούν νέο γύρο επικίνδυνων ανταγωνισμών για τους λαούς της περιοχής. Όλα αυτά απέναντι στη «δράση κακόβουλων παραγόντων σε αυτήν την περιοχή», όπως χαρακτήρισε τη Ρωσία, αλλά και απέναντι στην «άνοδο της Κίνας ως ενός σημαντικού και αναπόφευκτα οικονομικού και επενδυτικού παράγοντα στην ευρύτερη περιφέρεια της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης».

— Στην αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την Τουρκία, όπου κατά τον πρέσβη η Ελλάδα συμβάλλει, ώστε «να εξασφαλίσουμε ότι ο μεγάλος γείτονάς σας στα ανατολικά θα παραμείνει σταθερά αγκυροβολημένος στην Ευρώπη και τους ευρωατλαντικούς θεσμούς», και «βοηθάει τις ΗΠΑ, να έχουμε την Ελλάδα ως ισχυρό συνήγορο εντός της ΕΕ, ώστε να κρατηθούν ανοιχτές οι πόρτες της Ευρώπης στην Τουρκία και να συνεχιστεί ο διάλογος επί ζητημάτων όπως το πώς θα στηριχτεί η συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ». Συμβάλλει, δηλαδή, ώστε να αποτραπεί ο ρωσικός σχεδιασμός που προσπαθεί να διευρύνει τις «ρωγμές» στις σχέσεις Τουρκίας με ΝΑΤΟ και ΗΠΑ. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο και ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, επισκεπτόμενος μέσα στη βδομάδα τη Σμύρνη για τα εγκαίνια του εκεί προξενείου και για να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του δήλωνε ότι «εργαζόμαστε όχι μόνο για καλύτερες σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη, αλλά και για να στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας».

 Στη Μέση Ανατολή και τη ΝΑ Μεσόγειο όπου κατά τον επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Ντάνφορντ, οι Ελληνες ομόλογοί του που «επίσης ανησυχούν για το τι κάνουν οι Ρώσοι στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο»έχουν «μερικές ενδιαφέρουσες θεωρήσεις για τη ρωσική ναυτική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο (…)». Όλα αυτά κι ενώ προαναγγέλλεται νέα ιμπεριαλιστική επίθεση στη Συρία, κλιμακώνεται ο ανταγωνισμός με τη Ρωσία για την «επόμενη μέρα» στη χώρα αλλά και ευρύτερα, με την εμπλοκή και άλλων κρατών όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Τουρκία, συγκεντρώνονται τεράστια στρατιωτικά μέσα στην περιοχή που πραγματοποιούν ασκήσεις – πρόβες πολέμου όπως η άσκηση «Bright Star 2018» που ξεκινάει αυτές τις μέρες στην περιοχή, με ελληνική συμμετοχή.

Με «υπόβαθρο» όλα αυτά, τους ανταγωνισμούς και τα παζάρια γύρω από την Ενέργεια, μεταξύ άλλων και στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου ο Αμερικανός πρέσβης ενόψει και της έναρξης γεωτρήσεων από αμερικανικά μονοπώλια και του νέου γύρου συνομιλιών για το Κυπριακό και τη μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου σημείωσε ότι «θα εξακολουθήσουμε να βλέπουμε την Ελλάδα ως σημαντικό εταίρο όσο σχεδιάζουμε γι’ αυτό το θέμα και πρέπει να σκεφτούμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα με όρους μακρόπνοων φιλοδοξιών για την ομαλοποίηση της κατάστασης στην Κύπρο».

 Σε μια τέτοια βάση, όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, μόνο «καμπανάκι» μπορεί να σημάνει η παρατήρηση του πρέσβη ότι «η αμυντική συνεργασία μας σήμερα βρίσκεται στο ζενίθ της», απαριθμώντας: «Γνωρίζετε πόσο σημαντική είναι η βάση της Σούδας για το σύνολο των περιφερειακών επιχειρήσεών μας. Κάναμε σημαντική πρόοδο με την Ελλάδα, για παράδειγμα, με την ανάπτυξη των drones MQ-9 στη Λάρισα, την επέκταση των αεροπορικών ασκήσεων “Ηνίοχος”, τη διέλευση αμερικανικών ελικοπτέρων από την Αλεξανδρούπολη και τη Θεσσαλονίκη».

Ειδικά η Β. Ελλάδα αποκτά ολοένα και περισσότερο χαρακτηριστικά «προγεφυρώματος» για την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας σε Βαλκάνια και ΝΑ Ευρώπη. Γι’ αυτό ο Πάιατ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο NRDC (Σώμα Ταχείας Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ) στη Θεσσαλονίκη, «που παρότι δεν είναι πολύ γνωστό, έχει αναλάβει την ευθύνη των χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ».

Έστειλε το μήνυμα πως «περιμένω ότι αυτού του είδους οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν», αναγνωρίζοντας πως «το σημαντικό είναι ότι το κάνουμε με ισχυρή υποστήριξη και συνεργασία από τους Ελληνες συμμάχους μας και τους Ελληνες στρατιωτικούς ομολόγους μας».

Π. Καμμένος: «Η στρατιωτική συμφωνία επεκτείνεται» με τις ΗΠΑ

Σε «πλυντήριο» των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ έχει μετατρέψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ την 83η ΔΕΘ, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως πρωταγωνιστή και τον υπουργό Αμυνας, Πάνο Καμμένο, σε ρόλο συμπρωταγωνιστή.

Από το περίπτερο των Ενόπλων Δυνάμεων ο Π. Καμμένος, υποδεχόμενος τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, δήλωσε: «Εξοχότατε Πρέσβη κ. Pyatt, θυμάμαι την τελευταία επίσκεψή σας στη Σούδα και τη συζήτησή μας στην Ουάσιγκτον με τον πρωθυπουργό. Μαζί χτίσαμε, ανανεώσαμε και ενισχύσαμε αυτήν τη συμμαχία. Για εμάς οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι παρούσες τώρα, αλλά ήταν παρούσες και σε δύσκολες στιγμές. Ποτέ δεν θα ξεχάσουμε ότι στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, οι ΗΠΑ ήταν σύμμαχος και όχι δανειστής».

Αφού ευχαρίστησε τις ΗΠΑ και για το Σχέδιο Μάρσαλ πρόσθεσε ότι «μαζί θα προχωρήσουμε στο μέλλον. Η στρατιωτική συμφωνία επεκτείνεται και αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να είναι ένας στρατηγικός εταίρος σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου» και διαβεβαίωσε την Ουάσιγκτον πως «η Ελλάδα και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι πάντα πραγματικός σύμμαχος», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει προμετωπίδα την προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή και με την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επιπλέον, πολύ θερμά λόγια επιφύλαξε στον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, λέγοντας χαρακτηριστικά:«Εξοχότατε, πολλοί πρέσβεις πέρασαν από την Αθήνα. Θέλω να σας πω ότι είστε ο καλύτερος πρέσβης των τελευταίων 50 ετών και να σας ευχαριστήσω θερμά γιατί πιστεύετε σε αυτήν τη φιλία και συμμαχία».

Δικαίωση των μνημονίων και ξέπλυμα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού η ομιλία του Αλ.Τσίπρα στη ΔΕΘ

Σε ανακοίνωσή του για την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Η ομιλία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ θα μπορούσε να είχε τίτλο «τα μνημόνια τώρα δικαιώνονται» και υπότιτλο «νέο ξέπλυμα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού».

Όλα τα υπόλοιπα, που περιέχονται στις βαρύγδουπες εξαγγελίες, αποδείχτηκαν «άνθρακες». Ο λαός μπορεί να δει ότι πίσω από τις δήθεν ελαφρύνσεις, βρίσκονται η μονιμοποίηση όλου του μνημονιακού πλαισίου και του αντεργατικού οικοδομήματος, που θεμελίωσαν οι ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ενίσχυσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι αυτό, άλλωστε κι έδωσε διαβεβαιώσεις στους εταίρους του, σε ΕΕ και ΔΝΤ, ότι «θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα».

Πρόκειται για ψίχουλα -κι αυτά σε βάθος τετραετίας- τα οποία θα εξανεμιστούν και με το παραπάνω από τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων, αλλά και από τα άλλα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση.

Η όποια αύξηση του κατώτατου μισθού, αν και εφόσον το επιτρέψει η κερδοφορία του κεφαλαίου, θα γίνεται με κυβερνητική απόφαση, όπως προβλέπει ο αντεργατικός νόμος των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και θα συνοδεύεται με μείωση της φορολογίας και νέα προνόμια για τους ομίλους. Απόδειξη ότι η μερίδα του λέοντος από τις ελαφρύνσεις αφορά το κεφάλαιο και όχι τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα.

Το «όραμα» του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό που έχει συμφωνήσει με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το κεφάλαιο  κι αυτό το «όραμα» το μόνο που έχει να προσφέρει στο λαό είναι διαιώνιση της φτώχειας, της εκμετάλλευσης και μεγαλύτερους κινδύνους από την εμπλοκή της χώρας στους αμερινακοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Ένας τρόπος υπάρχει για να «αισθανθεί» ο λαός ότι τέλειωσαν τα μνημόνια κι αυτός είναι η κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων, των φόρων που δεν γίνονται δικαιότεροι, η ανάκτηση των απωλειών του κι αυτό μπορεί μόνο ο ίδιος να το επιβάλει με τον αγώνα του».