Επικίνδυνες αποφάσεις της ΕΕ για μεταναστευτικό / προσφυγικό – 29 και 30 Ιούνη το διήμερο Ελλήνων και Μεταναστών στο πάρκο ΦΙΞ (Πατησίων 307)

Σε συμβιβασμό για τη διαχείριση του Προσφυγικού -στη βάση της έντασης της καταστολής και του εγκλωβισμού- κατέληξαν οι ηγέτες της ΕΕ, έπειτα από ένα άθλιο παζάρι στις πλάτες των ξεριζωμένων.

Οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα, μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις, και αφού η Ιταλία είχε μπλοκάρει τα αρχικά Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Με τις έως τώρα πληροφορίες, ο συμβιβασμός προβλέπει τη δημιουργία κοινών κέντρων υποδοχής μεταναστών κλειστού τύπου, σε εθελοντική βάση, εντός των συνόρων της ΕΕ, αλλά και εντός τρίτων χωρών όπου θα εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου. Επίσης, θα υπάρχουν περιορισμοί στην ελευθερία κίνησης των μεταναστών από τη μια χώρα στην άλλη, αυστηροποίηση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, εντατικοποίηση των διμερών συμφωνιών με τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες για την επιστροφή τους, καθώς και αυξημένη χρηματοδότηση σε χώρες όπως η Τουρκία, το Μαρόκο και σε άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής.

«Επιστροφή» προσφύγων στην Ελλάδα από Γερμανία και Αυστρία δέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας!

Την «επιστροφή» προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα από άλλες χώρες της ΕΕ δέχθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που συμφώνησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ η Ελλάδα να δέχεται ανθρώπους που αιτούνται άσυλο σε Γερμανία και Αυστρία και είχαν καταγραφεί για πρώτη φορά στην ελληνική επικράτεια, όπως προβλέπει ο «κανονισμός του Δουβλίνου» για το άσυλο, διευκολύνοντας το Βερολίνο, ενώ συμφώνησε με το σύνολο των απάνθρωπων αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για νέα κέντρα κράτησης ανθρώπων.

Στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θα επιστρέφουν στην Ελλάδα θα είναι 100 με 150 άτομα το μήνα. Πρόσθεσε ότι βάσει αυτής της συμφωνίας, η Γερμανία δεσμεύεται να ξεπαγώσει τα 2.900 αιτήματα προσφύγων και μεταναστών που είναι στην Ελλάδα για επανένωση με τις οικογένειές τους που βρίσκονται στη Γερμανία.

Σαν αντάλλαγμα φαίνεται πως ο πρωθυπουργός έλαβε το «πράσινο φως» για να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου που δέχονται τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Πρόκειται για τα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κω και Λέρος. Αν και ο ίδιος ανέφερε ότι δεν σχετίζεται με τη συμφωνία για τις «δευτερογενείς μετακινήσεις» εντούτοις δήλωσε ότι στη Σύνοδο εξετάσθηκε ο τρόπος για τη μη εφαρμογή του μέτρου και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα αναιρεθεί η αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση, δηλαδή επί της ουσίας το μέτρο «παγώνει» δεν καταργείται. Ρωτήθηκε αν «κάνει τα χατίρια της κ. Μέρκελ για να μη μειωθούν οι συντάξεις» και απάντησε λέγοντας ότι ακούγονται «θεωρίες συνωμοσίας» και επανέλαβε ότι «το να γυρίσουμε πίσω είναι ανοησία, είναι αυτοκτονία».

Συμφώνησε με τη λογική των ελεγχόμενων κέντρων, όπου θα περιορίζονται πρόσφυγες και μετανάστες όπως αποφάσισε η Σύνοδος, λέγοντας ότι «η ιδέα δεν είναι κακή» την οποία εμφάνισε και λογική, κάνοντας λόγο για «ένα μέτωπο λογικής για τη συντονισμένη και συλλογική διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης σε πλαίσιο αρχών». Ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν χρειάστηκε να δεσμευθεί για δημιουργία τέτοιων κέντρων διότι έχει ήδη και εκτίμησε ότι ανάλογα κέντρα θα δημιουργηθούν στις χώρες που δέχονται πρόσφυγες και μετανάστες από τη θάλασσα.

ΚΚΕ: Άθλιο παζάρι σε βάρος των ξεριζωμένων Προσφύγων

Σε ανακοίνωση για τις αποφάσεις της Συνόδου της ΕΕ για το μεταναστευτικό – προσφυγικό το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Ένα άθλιο παζάρι σε βάρος των ξεριζωμένων προσφύγων και μεταναστών ήταν η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό. Οι επικίνδυνες αποφάσεις της συνοψίζονται σε περισσότερες και χειρότερες “Μόριες”, ακόμη μεγαλύτερο εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, περισσότερη καταστολή, απελάσεις και επίθεση στα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, χώρες-“αποθήκες” μεταναστών, μεγαλύτερη διείσδυση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων σε τρίτες χώρες στο όνομα του περιορισμού της μετανάστευσης. Συγκεκριμένα:

Η απόφαση για “εθελοντική” δημιουργία “ελεγχόμενων κέντρων”, δηλαδή κέντρων κράτησης, στα οποία θα μεταφέρονται όσοι πρόσφυγες και μετανάστες διασώζονται, είναι η αναπαραγωγή και εξέλιξη προς το χειρότερο του μοντέλου των απαράδεκτων hotspots που υπάρχουν στα νησιά της Ελλάδας.

Η αντιμετώπιση των λεγόμενων “δευτερογενών μετακινήσεων”, σε απλά ελληνικά, σημαίνει ακόμη πιο αυστηρή εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου και “επιστροφές” στην Ελλάδα προσφύγων και μεταναστών που μετακινήθηκαν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Επιπλέον, μέσα από την προτροπή για “στενή συνεργασία” μεταξύ των κρατών-μελών, η απόφαση “ανοίγει παράθυρο” για υπογραφή διμερών ή πολυμερών συμφωνιών που θα το εξασφαλίσουν. Είναι ενδεικτική η δήλωση του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση δηλώνει πρόθυμη να υπογράψει διμερή συμφωνία με τη Γερμανία για fast-track “επιστροφές” στην Ελλάδα αιτούντων άσυλο που βρέθηκαν στη Γερμανία, όπως προβλέπει το Δουβλίνο.

Η κατεύθυνση για δημιουργία “πλατφορμών αποβίβασης” μεταναστών σε τρίτες χώρες, σε συνδυασμό με την απόφαση για καταβολή της δεύτερης δόσης ύψους 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία και 500 εκατ. ευρώ στην Αφρική, γενικότερα για αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων στην Αφρική, δείχνουν ότι πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτικο-οικονομικής παρέμβασης σε τρίτες χώρες που αναπτύσσεται με αφορμή τη μετανάστευση, στη βάση και του ανταγωνισμού της ΕΕ με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Οι δηλώσεις ικανοποίησης που έγιναν από τους πρωθυπουργούς, τόσο της ομάδας των χωρών του Βίσενγκραντ και τους εθνικιστές όσο και τους “κοσμοπολίτες”, κατέρριψαν το μύθο περί διαίρεσης της ΕΕ ανάμεσα στο “σκότος και την καταστολή” απ’ τη μία και την αλληλεγγύη απ’ την άλλη. Παρά τις όποιες αντιθέσεις, μία είναι η ΕΕ και γίνεται ακόμα πιο αντιδραστική και εχθρική για τους λαούς.

Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης είναι προκλητική και εχθρική για τα συμφέροντα τόσο του ελληνικού λαού όσο και των προσφύγων και μεταναστών. Για ακόμη μία φορά, ψήφισε όλες τις αντιλαϊκές αποφάσεις της Συνόδου, μεταξύ αυτών και την πιο αυστηρή εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας. Την ίδια ώρα είναι “χωμένη μέχρι τα μπούνια” σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και έχει κάνει τη χώρα ορμητήριο για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή που προκαλούν τη μαζική προσφυγιά και μετανάστευση.

Οι Έλληνες και οι μετανάστες εργάτες, οι πρόσφυγες, μπορούν να δώσουν αποφασιστική απάντηση στις αντιδραστικές και αντιλαϊκές αποφάσεις της ΕΕ. Να δείξουν ότι η διέξοδος βρίσκεται στην κοινή πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν. Στην κοινή πάλη για τα ιδιαίτερα προβλήματα των προσφύγων και μεταναστών, αλλά και για τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζει όλη η εργατική τάξη. Στην κοινή πάλη ενάντια στο σύστημα που δημιουργεί τη μαζική προσφυγιά και μετανάστευση.»

Τουλάχιστον 100 πρόσφυγες πνίγηκαν σε ναυάγιο στη Λιβύη

Περί τους 100 άνθρωποι πνίγηκαν, σήμερα, μετά το ναυάγιο σκάφους που μετέφερε πρόσφυγες ανοικτά των δυτικών ακτών της Λιβύης, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματικός της λιβυκής ακτοφυλακής.

Η ακτοφυλακή περισυνέλεξε 14 επιζώντες στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των ακτών της Τρίπολης ενώ σε άλλο περιστατικό, η λιβυκή ακτοφυλακή σταμάτησε τον πλου δύο ακόμη σκαφών που μετέφεραν 200 πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι μετανάστες είναι κομμάτι της εργατικής τάξης
  • 29-30 Ιούνη το διήμερο Ελλήνων και Μεταναστών  στο πάρκο ΦΙΞ (Πατησίων 307)
  • Το Σάββατο 30/6 θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

 «Αντέξαμε για 100 χρόνια και συνεχίζουμε πιο έμπειροι και ισχυροί, γιατί μείναμε πιστοί στην επαναστατική θεωρία του μαρξισμού – λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και προσθέτει:

Παλεύουμε για την ενότητα της εργατικής τάξης στη χώρα μας και διεθνώς. Τους μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας τους θεωρούμε κομμάτι της εργατικής τάξης, ποτέ δεν τους αντιμετωπίζαμε ως κατώτερους, που απλά έχουν ανάγκη τη φιλανθρωπία μας. Δεν διεκδικούμε γι’ αυτούς, όπως κάνουν ορισμένες άλλες πολιτικές δυνάμεις, ισότητα στην εκμετάλλευση. Είμαστε αντίθετοι με το διαχωρισμό των μεταναστών σε «νόμιμους» και «λαθρομετανάστες», σε οικονομικούς μετανάστες και πρόσφυγες, γιατί όλοι τους είναι θύματα του καπιταλισμού. Παλεύουμε για να ενταχθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην πολιτική και συνδικαλιστική πάλη στην Ελλάδα, αλλά και σε όποια χώρα πάνε στην πορεία.

Σήμερα πιστεύουμε ότι ο σοσιαλισμός είναι αναγκαίος και επίκαιρος όσο ποτέ άλλοτε, οι αντικειμενικές συνθήκες είναι πιο ώριμες από ό,τι ήταν τον Οκτώβρη του 1917. Σε αυτήν την πολιτική πάλη, καλούμε τους μετανάστες και πρόσφυγες που είναι στη χώρα μας να συμμετέχουν πιο ενεργά στο πλευρό του ΚΚΕ και του ταξικού εργατικού κινήματος. Στην πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού, που προκαλεί όλα τα δεινά, την εκμετάλλευση, τη φτώχεια, το ρατσισμό, τον εθνικισμό, το μίσος και τους πολέμους ανάμεσα στους λαούς, την κατάρα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς».