Επικίνδυνα σχέδια στην υγεία – ΟΕΝΓΕ: Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά και μαχητικά τον αγώνα

Οι παρεμβάσεις μιας σειράς αστικών επιτελείων, με τις οποίες προετοιμάζεται το έδαφος για την ολοκληρωτική μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε επιχειρήσεις και των ασθενών σε «πελάτες», όπως και ο αντιλαϊκός κρατικός προϋπολογισμός του 2020 που κατέθεσε η κυβέρνηση, με τις νέες περικοπές στα ήδη πετσοκομμένα κρατικά κονδύλια για την Υγεία, επιβεβαιώνουν ότι η περιβόητη «ανάπτυξη για όλους» δεν χωρά ούτε τις πιο βασικές ανάγκες των εργαζομένων και του λαού. Αντίθετα, περνά σαν οδοστρωτήρας πάνω σε όσες κατακτήσεις έχουν απομείνει.

Η ραγδαία μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων Υγείας όλα τα τελευταία χρόνια, η συνεχής ενίσχυση της εμπορευματοποίησης, συνολικά η αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία, που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και «πάει πακέτο» με τις αντίστοιχες ανατροπές στο Ασφαλιστικό, έχουν πολύ συγκεκριμένη στόχευση: Την ακόμα μεγαλύτερη απαλλαγή του κεφαλαίου και του κράτους του από το «κόστος» της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης, με ταυτόχρονη ολοκληρωτική μετατροπή τους σε χρυσοφόρα πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Για να προχωρήσουν τα νέα χτυπήματα για λογαριασμό του κεφαλαίου, αξιοποιούνται κατά περίπτωση και διάφοροι «λαγοί»… Στο Ασφαλιστικό τέτοιο ρόλο ανέλαβε να παίξει πρόθυμα η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, φτάνοντας να διαφημίζει τη συμφωνία της με τον ΣΕΒ για τη δημιουργία του περιβόητου «Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου»…

Στην Υγεία, ρόλο «λαγού» ανέλαβε η ηγεσία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, οργανώνοντας και τη σχετική φιέστα που ματαίωσαν με την αποφασιστική κινητοποίησή τους η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών και Σωματεία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.

Μια ματιά στα όσα προτείνει η ηγεσία του ΠΙΣ ως… «ρηξικέλευθες αλλαγές» (καθόλου τυχαία συμπίπτουν με όσα προτείνουν «think tank» που εκφράζουν τους βιομηχάνους, όπως π.χ. η «ΔιαΝΕΟσις»), είναι αποκαλυπτική: Λειτουργία των νοσοκομείων ως Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου – «μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις». ΣΔΙΤ και σύνδεση με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και ιδιώτες – επιχειρηματίες Υγείας. Επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Τίποτα το «ρηξικέλευθο» βέβαια δεν υπάρχει στα παραπάνω, αφού αποτελούν συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Πρόκειται για ανατροπές που έχουν εφαρμοστεί σε πολλές άλλες χώρες, στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ και του κεφαλαίου, με τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία και για όλο το λαό.

Επιδιώκουν την πλήρη μετατροπή της δημόσιας Υγείας, όπως και της Ασφάλισης, σε «μπίζνες» για τα κέρδη του κεφαλαίου, όπου το αστικό κράτος θα «εγγυάται» μόνο ένα «ελάχιστο βασικό πακέτο» που δεν θα αρκεί ούτε για τα στοιχειώδη και από εκεί και πέρα θα κυριαρχεί πλήρως η λογική «όποιος έχει να πληρώσει…».

Οι εργαζόμενοι και ο λαός μετατρέπονται σε «πελάτες» και «επενδυτές», που θα εξαναγκάζονται να αγοράζουν «πακέτα παροχών» και «προϊόντα επιχειρηματικού κινδύνου», με τα οποία θα συνδέονται η περίθαλψη, οι συντάξεις τους κ.ο.κ., την ίδια ώρα που οι εισφορές τους, όπως τελικά και οι παροχές, θα γίνονται βορά στον χρηματιστηριακό τζόγο προς όφελος του κεφαλαίου.

Για τον ίδιο σκοπό, για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, θα γενικεύονται η «ευελιξία» και η εντατικοποίηση στους υγειονομικούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται συνολικά για το λαό.

Είναι προκλητική η προσπάθεια όλα τα παραπάνω να παρουσιάζονται ως… «λύση» στη σημερινή άθλια κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και οι ασθενείς. Να παρουσιάζεται δηλαδή το φαρμάκι που μας έφερε μέχρι εδώ σαν γιατρικό!

Αντίστοιχα προκλητική είναι η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει ως «εμμονή της ΝΔ» αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική που βάθυνε και η δική του κυβέρνηση, εντείνοντας την υποχρηματοδότηση στη δημόσια Υγεία, «απογειώνοντας» παραπέρα την «ευελιξία», εισάγοντας νέους «κόφτες» για την καρατόμηση των υπηρεσιών Υγείας που παρέχονται «δωρεάν» κ.ά.

Στην πραγματικότητα, καλεί το λαό να συμβιβαστεί με το σημερινό άθλιο σύστημα, με την απειλή ότι θα γίνει ακόμα χειρότερο από τα μέτρα που προωθεί η ΝΔ, ως συνέχεια και κλιμάκωση της πολιτικής που κι ο ίδιος υπηρέτησε.

Ο λαός πρέπει να απορρίψει συνολικά αυτήν την επίθεση, να μη συμβιβαστεί με την πολιτική που μεγαλώνει συνεχώς το χάσμα ανάμεσα στις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας και τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρουν σήμερα η επιστήμη και η τεχνολογία. Να δυναμώσει τον αγώνα για αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, καθολικό, σύγχρονο και απολύτως δωρεάν, με κριτήριο την κάλυψη των εργατικών – λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου!

Το άρθρο αυτό αναδημοσιεύεται από την στήλη «Η Άποψή μας» του Ριζοσπάστη της Παρασκευής 13 Δεκέμβρη 2019.

 ΟΕΝΓΕ: Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά και μαχητικά τον αγώνα

«Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά, πιο μαχητικά, ενάντια στην πολιτική κυβερνήσεων, ΕΕ, κεφαλαίου. Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στην παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας, για την υπεράσπιση των μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων, για να μην είναι η Υγεία του λαού εμπόρευμα, αλλά κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), χαιρετίζοντας «τους συναδέλφους οι οποίοι συμμετείχαν στη χτεσινή στάση εργασίας και την κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ και σωματείων εργαζομένων στη δημόσια και την ιδιωτική Υγεία, ενάντια στην “ημερίδα” που ήθελε να “διοργανώσει” η ηγεσία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, με θέμα τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στο χώρο της Υγείας».

Ιδιαίτερα, αναφέρει η Ομοσπονδία, «χαιρετίζουμε τους μελλοντικούς συναδέλφους μας, τους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, οι οποίοι με απόφαση του Συλλόγου τους έδωσαν μαχητικό, αγωνιστικό “παρών” στην κινητοποίηση».

Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει, επίσης, «την απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων καταστολής με χημικά, γκλομπς και χειροβομβίδες κρότου – λάμψης, στην προσπάθειά τους να μας παρεμποδίσουν ώστε να μην εισέλθουμε και παρέμβουμε στην ημερίδα».

«Δεν τους πέρασε», συμπληρώνει, «καταφέραμε χάρη στην αποφασιστικότητά μας να σπάσουμε τον αστυνομικό κλοιό και να χαλάσουμε τη φιέστα της ηγεσίας του ΠΙΣ, στην οποία επίτιμοι προσκεκλημένοι ήταν “businessmen”, τραπεζίτες, διευθύνοντες σύμβουλοι επιχειρήσεων. Τα τρωκτικά, που οσμίστηκαν “ζεστό κρατικό χρήμα” και ακονίζουν τα μαχαίρια τους, διεκδικώντας ο καθένας το δικό του μερίδιο στην αγορά Υγείας».