Επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα και νέο “γκριζάρισμα” του Αιγαίου

ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ: Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με την επίσκεψη Ερντογάν

«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης διευκρινίστηκαν ζητήματα και λύθηκαν παρεξηγήσεις που δεν επέτρεπαν την εμβάθυνση των σχέσεων της Ελλάδας με τη γείτονα, στο πλαίσιο της πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης».

Αυτά διατείνεται το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με την επίσκεψη Ερντογάν.

Για όποιον δεν κατάλαβε, τα σκαμπανεβάσματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η διαχρονική αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας οφείλονται σε …παρεξήγηση, την οποία επιτέλους έλυσε η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου και τώρα ανοίγει ο δρόμος για εμβάθυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κρύβει συνειδητά από το λαό τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που οξύνονται επικίνδυνα στην περιοχή και αντανακλώνται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ως κομμάτι του παζλ των ανακατατάξεων στην περιοχή της Μ. Ανατολής και των Βαλκανίων, στις οποίες πρωταγωνιστούν ΗΠΑ – ΝΑΤΟ από τη μία και Ρωσία από την άλλη.

Δεν λέει, επίσης, κουβέντα για το ρόλο που διεκδικεί η κυβέρνηση σ’ αυτό το μπερδεμένο κουβάρι, για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης και με στόχο την ανάδειξη της χώρας σε κόμβο ενεργειακών και εμπορικών επιχειρηματικών σχεδίων.

Οσο για την εκτίμηση ότι «μπορεί να ανοίξει μια νέα σελίδα» στις σχέσεις των δύο χωρών, κανείς δεν αμφιβάλλει. Αλλωστε, οι συζητήσεις για ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα σε επιχειρηματικούς ομίλους στη μια και στην άλλη όχθη του Αιγαίου, με σκοπό να αυξήσουν τα κέρδη τους, ήταν από τα βασικά που συζητήθηκαν κατά την επίσκεψη Ερντογάν και μπορούν να παίξουν ρόλο καταλύτη για ευρύτερες διευθετήσεις στο άμεσο μέλλον.

Νέο «γκριζάρισμα» του Αιγαίου από τον Γιλντιρίμ

Την αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας, όπως ανέδειξε και η πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα, επιβεβαίωσε στις 12/12 και ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Οπως αναμετέδωσαν και ελληνικά ΜΜΕ, στη διάρκεια συζήτησης στην τουρκική Βουλή ο Γιλντιρίμ είπε ότι «το Αιγαίο δεν είναι ούτε ελληνική ούτε τουρκική λίμνη», αλλά «πεδίο αντιπαράθεσης».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι «είναι μία θάλασσα σημαντική, ώστε να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», και ξεκαθάρισε: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να μη ζημιωθούν ούτε στο ελάχιστο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η Τουρκία δεν είναι μία χώρα που θα αφήσει κάτι αναπάντητο. Αυτό ας το γνωρίζουν όλοι».

Στη συζήτηση, το κόμμα της κεμαλικής αντιπολίτευσης, CHP, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση του ισλαμιστικού AKP ότι ανέχεται 18 νησιά στο Αιγαίο να βρίσκονται «υπό ελληνική κατοχή».

Απαντώντας, ο Γιλντιρίμ υποστήριξε ότι υπάρχει «γκρίζο καθεστώς» σε 132 βραχονησίδες στο Αιγαίο και δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει την «κρίση των Ιμίων» ως ενδεικτική της αποφασιστικότητας της Τουρκίας να προστατεύσει τα συμφέροντά της. Περηφανεύτηκε ακόμα ότι «κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας ούτε ένα πετραδάκι δεν αφήσαμε να φύγει από τα νησιά του Αιγαίου».

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Επεισόδιο με «Γκρίζους Λύκους»

Στον απόηχο και των όσων έγιναν κατά την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, μέλη της οργάνωσης «Alperen», η οποία αποτελεί «παρακλάδι» των «Γκρίζων Λύκων», εισέβαλαν στις 11/12 στην Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη και προσευχήθηκαν με σκοπό, όπως ισχυρίστηκαν, να διαμαρτυρηθούν για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Ντόναλντ Τραμπ. Οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σε προσαγωγές, ενώ λίγη ώρα αργότερα όλοι οι προσαχθέντες αφέθησαν ελεύθεροι.

Για ποιον;

«Στην περιοχή μας κάτι έχει αρχίσει να κινείται, για καλό», συμπεραίνει η «Αυγή» της Κυριακής από την «κινητικότητα» στα Βαλκάνια και «τις προσπάθειες για την επίσπευση των διαδικασιών ένταξης των χωρών της περιοχής στην ΕΕ, της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας συμπεριλαμβανομένων».

Η κυβερνητική εφημερίδα δεν παραλείπει βέβαια να σημειώσει πως «πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτές τις πρωτοβουλίες διαδραματίζει η Ελλάδα», η ανάπτυξη της οποίας «περνάει από την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής».

Δικαιολογημένη η χαρά της κυβερνητικής «Αυγής», μιας και οι διευθετήσεις που προωθούνται στην ευρύτερη περιοχή ανοίγουν πράγματι καινούριες δυνατότητες για τους μεγάλους ομίλους. Αλλά, ταυτόχρονα, γεννούν και μεγαλύτερους κινδύνους για το λαό, καθώς τα σχέδια για το από πού θα περάσουν οι αγωγοί του φυσικού αερίου και των δικτύων Ενέργειας, οι «κόμβοι» και «δρόμοι» μεταφοράς εμπορευμάτων, δεν γίνονται σε «κενό αέρος», αλλά σε ένα περιβάλλον κλιμακούμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που καθιστούν ιδιαίτερα εύφλεκτη την περιοχή.

Η κόντρα του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία περιμετρικά της Μαύρης Θάλασσας, ο ρόλος της Τουρκίας στα Βαλκάνια και η ένταση με ΝΑΤΟ – ΕΕ, η προσπάθεια της Κίνας να παραμερίσει οτιδήποτε εμποδίζει την ανάπτυξη του νέου «Δρόμου του Μεταξιού» και βέβαια η «επιστροφή των ΗΠΑ στα Βαλκάνια», από τα οποία δεν έφυγαν ποτέ, μόνο αισιόδοξα μηνύματα δεν εκπέμπουν για τους λαούς της περιοχής.

Πολύ περισσότερο για τον ελληνικό λαό, καθώς η κυβέρνηση διεκδικεί και αναλαμβάνει ρόλους για την προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων στην περιοχή, θέλοντας να αποκομίσει οφέλη για την αστική τάξη, η οποία ξερογλείφεται για τις κερδοφόρες προοπτικές που ανοίγονται στην ευρύτερη γειτονιά μας