Εντείνεται η επιθετικότητα των εφοπλιστών – Απάντηση η οργάνωση της πάλης των ναυτεργατών για ΣΣΕ με ικανοποιητικές αυξήσεις και δικαιώματα

Η επιδίωξη των εφοπλιστών για την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτεργατών, για χτύπημα των ίδιων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), αποκαλύφθηκε ξανά κατά τη διαπραγματευτική συνάντηση, 19/9, της ΠΝΟ με την Ένωση Πλοιοκτητών Πορθμείων για την ανανέωση της ΣΣΕ για το 2018.

Οι εφοπλιστές και αυτής της κατηγορίας πλοίων, έχοντας τη στήριξη της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και με τον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό στην ΠΝΟ να τους στρώνει το δρόμο, αξίωσαν μηδενικές αυξήσεις και μείωση του χρόνου αδείας.

Όπως καταγγέλλουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ,  ΠΕΕΜΑΓΕΝ “το θράσος των εφοπλιστών οπλίζεται από την τυχοδιωκτική στάση των δυνάμεων του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΠΝΟ, που υπονόμευσαν την αγωνιστικότητα των ναυτεργατών” στην τελευταία απεργία, στο επίκεντρο της οποίας τα ταξικά σωματεία έθεταν την πάλη για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις και αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς, για το δικαίωμα στη δουλειά, την προστασία των ανέργων, Κοινωνική Ασφάλιση, προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Όπως υπογραμμίζουν τα δύο σωματεία, στη χτεσινή διαπραγματευτική συνάντηση οι εκπρόσωποί τους ανέδειξαν ότι και «σε αυτήν την κατηγορία καραβιών δεν εφαρμόζονται ούτε τα ελάχιστα της ΣΣΕ, με τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις, τα εξαντλητικά δρομολόγια και ωράρια εργασίας των ναυτεργατών, τις ανύπαρκτες λίστες πληρωμάτων (crewlist), υπονομεύοντας την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα».

Υπενθυμίζεται ότι κόντρα στη θέληση των ναυτεργατών, η εργοδοτική – κυβερνητική πλειοψηφία της ΠΝΟ ανέστειλε την πρόσφατη απεργία, για να υπογράψει απαράδεκτη σύμβαση με τους εφοπλιστές επιβατηγών πλοίων.

Στα ποντοπόρα πλοία δεν έχει ανανεωθεί η ΣΣΕ από το 2010, αλλά και αυτή που συμφωνήθηκε τότε και έφερε τις υπογραφές των επικεφαλής του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΠΝΟ (του γγ της, Γ. Χαλά, και του προέδρου της Ένωσης Ναυτών, Α. Νταλακογιώργου) ίσχυε για έναν ελάχιστο αριθμό ναυτεργατών. Δηλαδή, 120.000 ναυτεργάτες, η συντριπτική πλειοψηφία των ναυτεργατών που είναι ναυτολογημένοι στα ποντοπόρα πλοία των Ελλήνων εφοπλιστών, είναι σε καθεστώς «μαύρης», ανασφάλιστης και χαμηλόμισθης εργασίας.

«Πλάτες» στην εργοδοτική ασυδοσία και προκλητικά «ευχολόγια» από την κυβέρνηση

Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός Ναυτιλίας Φ. Κουβέλης, προκειμένου να ενισχύσει την απάτη της κυβερνητικής προπαγάνδας περί «επαναφοράς των Συλλογικών Συμβάσεων», σε προχτεσινές δηλώσεις του από την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου ισχυρίστηκε ότι «δεν νοείται υγιής ναυτιλία χωρίς την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των πληρωμάτων, κάτι που σημαίνει ότι παραμένει στους στόχους του υπουργείου η υπογραφή ΣΣΕ μεταξύ της ΠΝΟ και της ΕΕΕ». Τα… «υγιή» κέρδη των εφοπλιστών, βέβαια, βασίζονται στην ένταση της εκμετάλλευσης των ναυτεργατών.

Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη καταγγελία των σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ότι το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ), με βάση το αντεργατικό πλαίσιο που διατηρεί και η σημερινή κυβέρνηση, εξακολουθεί να αποτελεί βιομηχανία έκδοσης σημειωμάτων «μη προσφερομένου». Δηλαδή, βεβαιώνει ψευδώς ότι δεν προσφέρονται για εργασία ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα, δίνοντας το ελεύθερο στις πλοιοκτήτριες εταιρείες να ναυτολογούν ναυτεργάτες χωρίς ΣΣΕ, συνολικά χωρίς εργασιακά δικαιώματα, μέσω ιδιωτικών γραφείων εύρεσης εργασίας.

Τα τρία σωματεία απαιτούν άμεση σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ για κλιμάκωση της πάλης των ναυτεργατών, «για υπογραφή και εφαρμογή των κλαδικών ΣΣΕ με αυξήσεις, για αποκλειστική δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους τους ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες καραβιών, για οργανικές συνθέσεις που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες, για το δικαίωμα στη δουλειά, για την προστασία των ανέργων, ενάντια στον ν.4387/2016».

ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ:
Άμεση σύγκληση της ΕΕ της ΠΝΟ για κλιμάκωση του αγώνα για ΣΣΕ και δικαιώματα των ναυτεργατών

«Η κλιμάκωση του αγώνα των ναυτεργατών για ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ, την Κοινωνική Ασφάλιση, για τις οργανικές συνθέσεις, την προστασία των ανέργων, τη φορολογία, την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και η τροπολογία του ΥΕΝ (Αρ. Πρωτ.: 2324.1/68527/2018) σχετικά με τα “πιστοποιητικά φορτηγών πλοίων που εκτελούν πλόες εσωτερικού” επιβάλλουν την άμεση σύγκληση της ΕΕ της ΠΝΟ» αναφέρουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ – «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, καταγγέλλοντας «την επαίσχυντη τροπολογία που προωθεί η κυβέρνηση, απαιτώντας την άμεση απόσυρσή της».

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής:

«Η τροπολογία του ΥΕΝ (Αρ. Πρωτ.: 2324.1/68527/2018) σχετικά με τα “πιστοποιητικά φορτηγών πλοίων που εκτελούν πλόες εσωτερικού”, συνεχίζει να υπηρετεί τα συμφέροντα των εφοπλιστών, με το νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας τους, σε βάρος του συνόλου των δικαιωμάτων των ναυτεργατών.

Οι κλαδικές ΣΣΕ και η Κοινωνική Ασφάλιση δεν εφαρμόζονται για το σύνολο των ναυτεργατών, αντίθετα διευρύνεται η ανασφάλιστη εργασία, με το διεθνές παρασιτικό κύκλωμα πρακτόρων που συνεργάζεται με τις εφοπλιστικές εταιρείες να αποκομίζουν τεράστια κέρδη για να μην έχουν οι ναυτεργάτες συγκροτημένα δικαιώματα.

Για αυτή την κατάσταση της άγριας εκμετάλλευσης 120.000 ναυτεργατών στις εσωτερικές, αλλά και στις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές έχουν συμβάλει και οι δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΠΝΟ, που οπλίζουν διαρκώς την επιθετικότητα εφοπλιστών – κυβέρνησης – ΥΕΝ.

Αυτές οι δυνάμεις του κοινωνικού εταιρισμού με το αζημίωτο υπογράφουν συμφωνίες με τους εφοπλιστές για να μην εφαρμόζονται οι κλαδικές ΣΣΕ και η Κοινωνική Ασφάλιση για όλους τους ναυτεργάτες, ενώ οι ΣΣΕ σε ποντοπόρα – μεσογειακά και ακτοπλοϊκά φορτηγά πλοία δεν έχουν ανανεωθεί από το 2010.

Καταγγέλλουμε την επαίσχυντη τροπολογία που προωθεί η κυβέρνηση και απαιτούμε την άμεση απόσυρσή της.

Επιβάλλεται η άμεση συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, με την ανάπτυξη αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων, για τα οξυμένα προβλήματα των ΣΣΕ, της Κοινωνικής Ασφάλισης, των οργανικών συνθέσεων, της ανεργίας, της φορολογίας κ.ά.».