Ενδιαφέρουσες ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ και ΜΟΥΣΙΚΕΣ παραστάσεις!

Για πρώτη φορά στη σκηνή η «Οδός Αβύσσου, αριθμός 0»

Συνεχίζεται μέχρι και τις 29 Απρίλη η παράσταση «Οδός Αβύσσου, αριθμός 0» του Μενέλαου Λουντέμη, σε διασκευή της Σοφίας Αδαμίδου και σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη, στη σκηνή του «OLVIO Theater» (Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός, τηλ. 210.3414.118).Φέτος συμπληρώνονται 41 χρόνια από το θάνατο του Μενέλαου Λουντέμη (22/1/1977) και 71 χρόνια από τη λειτουργία της Μακρονήσου ως στρατοπέδου συγκέντρωσης «εθνικής αναμόρφωσης».

Το μυθιστόρημα «Οδός Αβύσσου, αριθμός 0» είναι ένα από τα πιο βιωματικά έργα του Μενέλαου Λουντέμη. Κάτοικοι της οδού Αβύσσου στον αριθμό 0 και κεντρικά πρόσωπα αυτής της φρίκης οι κομμουνιστές κρατούμενοι Γιώργης και Παναής, που δεν θα υπογράψουν δήλωση και δεν θα χάσουν την ελπίδα τους για ζωή. Στο έργο αυτό, ο Λουντέμης γράφει για τις πιο μαύρες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας, τις οποίες και ο ίδιος έχει ζήσει ως πολιτικός κρατούμενος στη Μακρόνησο.

Τους ρόλους ερμηνεύουν με σειρά εμφάνισης: Χάρης Μαυρουδής, Δημήτρης Μαύρος, Χριστόδουλος Στυλιανού, Νότης Παρασκευόπουλος, Στέλιος Γεράνης.

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή 21.00, Σάββατο 19.00, Κυριακή 18.00, από τις 13 Απρίλη και μετά. Η παράσταση δεν θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Απρίλη, ενώ το Σάββατο 28 Απρίλη η παράσταση θα γίνει στις 18.00 αντί στις 19.00.

 

Η ιστορία του Άρη Βελουχιώτη «ζωντανεύει» στη σκηνή του «Cartel»

Ο «Αρης» της Σοφίας Αδαμίδου, που παρουσιάζεται στον Τεχνοχώρο «Cartel» (Μικέλη 4 & Αγ. Αννης Βοτανικός, στάση μετρό «Ελαιώνας», τηλ. 693 989 8258), συνεχίζεται από τις 13 Απρίλη μέχρι τις 13 Μάη, κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, στις 9 μ.μ.

 Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Βασίλη Μπισμπίκη. Στο ρόλο του Αρη ο Τάσος Σωτηράκης. «Ο Αρης » – σημειώνουν οι συντελεστές της παράστασης – «το ΠΑΙΔΙ της Λιάκουρας, σπαθί του Γερανοβουνιού κι αητός της Γκιώνας», αυτός που δεν «ήξερε μαθές από χαρτιά και μπερδεμένα λόγια», αυτός που «με το σπαθί του γύρναγε του κόσμου τις σελίδες και διάβαζε ολόισια την καρδιά χωρίς πολλά τερτίπια μ’ ένα ΝΑΙ, μ’ ένα ΟΧΙ», χρόνια φυλαγμένος στις καρδιές μας, στη σκέψη και στις συζητήσεις μας, «έρχεται» μ’ ένα φανάρι αναμμένο, καλεσμένος μιας ανάγκης. Της ανάγκης του «θέλω», της ανάγκης του «μπορώ», της ανάγκης του «εμείς».

Η μουσική είναι των Villagers of Ioannina City (VIC) και το τραγούδι «Αρη μου», από ένα ποίημα της Αγλαΐας Κλάρα, μελοποίησε και ερμηνεύει η Ερωφίλη. Ο ηθοποιός Θοδωρής Τσουανάτος και ο μικρός Πέτρος Φλωράκης «έδωσαν» τις φωνές τους.

 

Εαπανέρχεται το «Μπελ Ρεβ» με τη Νατάσσα Μποφίλιου!
Η πετυχημένη μουσική παράσταση της Νατάσσας Μποφίλιου, με τίτλο «Μπελ Ρεβ», επανέρχεται για έναν τρίτο κύκλο παραστάσεων στο «Γκάζι Live», στις 21 και 28 Απρίλη και στις 4 και 5 Μάη.

Η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος, η αγαπημένη τριάδα του ελληνικού τραγουδιού, κάνει πράξη ένα από τα πιο όμορφα όνειρα: Τη δημιουργία ενός ιδιότυπου ρεσιτάλ για φωνή και ορχήστρα, με σαγηνευτική λάμψη, συναρπαστικό ήχο και ερμηνευτικό πάθος! Στο τραγούδι συμμετέχει ο Θοδωρής Μαυρογιώργης.

 

Μια πρωτότυπη όπερα για τον Γρηγόρη Λαμπράκη

Η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει και τον Απρίλη (14, 15, 17, 18, στις 20.30) στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» την όπερα «Ζ», μια μεταφορά στη σκηνή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Βασίλη Βασιλικού, εμπνευσμένου από τη δολοφονία, το 1963, του Γρηγόρη Λαμπράκη, βουλευτή, συνεργαζόμενου με την ΕΔΑ και αντιπροέδρου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το « αποτελεί την πρώτη παραγγελία νέου έργου από την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ. Οι παραγγελίες νέων έργων όπερας πάνω σε έργα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας είναι ένας από τους βασικούς άξονες της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Ο Μηνάς Μπορμπουδάκης συνέθεσε την όπερα, ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης έγραψε το λιμπρέτο και η Κατερίνα Ευαγγελάτου το σκηνοθέτησε. Συμμετέχει ένα καστ αναγνωρισμένων λυρικών πρωταγωνιστών. Στο ρόλο του Ζ ο ηθοποιός Δημήτρης Παπανικολάου. Η υψίφωνος Τζίνα Φωτεινοπούλου ερμηνεύει την Γυναίκα / Ψυχή. Συμμετέχει το εξαιρετικό σύνολο σύγχρονης μουσικής Ergon Ensemble.

Τιμές εισιτηρίων: 18, 25 ευρώ. Φοιτητικό – παιδικό: 12 ευρώ.

  • Επιλογές από την πολιτιστική στήλη του “Ριζοσπάστη”