ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ : Σφοδρές αντιδράσεις από ΣΕΦΑΑ και φορείς του Αθλητισμού

Εντείνονται οι αντιδράσεις στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο που κατέθεσε προ ημερών σε δημόσια διαβούλευση ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης.

Σ’ αυτές πρωταγωνιστούν οι σχολές ΣΕΦΑΑ, καθώς το νομοσχέδιο ουσιαστικά υποβαθμίζει το πτυχίο των σπουδαστών Φυσικής Αγωγής, εξισώνοντάς το με την πιστοποίηση σεμιναριακού τύπου εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα θέτει σε κίνδυνο την υγεία των αθλούμενων.

Σφοδρές αντιδράσεις, για άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, εκδηλώνονται και από φορείς του Αθλητισμού, όπως είναι η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή,  αθλητικές ομοσπονδίες, σύλλογοι γυμναστών κ.ά.

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα 3 Δεκέμβρη οι κοσμήτορες των τεσσάρων Σχολών Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της χώρας συναντήθηκαν διαδοχικά με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γ. Βασιλειάδη και με τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, οι οποίοι δεσμεύτηκαν να βρίσκονται σε επαφή μαζί τους για βελτιώσεις που θα γίνουν στο νομοσχέδιο. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι κοσμήτορες, ο υφυπουργός Αθλητισμού ανέφερε πως θα γίνουν βελτιώσεις χωρίς όμως να είναι συγκεκριμένος.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Γιώργος Βασιλακόπουλος, απέστειλε κείμενο στον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρο Καπράλο, όπου εκφράζει  την ευθεία και πλήρη αντίθεσή του με το περιεχόμενο και τον τρόπο σύνταξης του προς συζήτηση κειμένου του σχεδίου αθλητικού νόμου. Μάλιστα υποστηρίζει πως το εν λόγω κείμενο θα έπρεπε να έχει επιστραφεί ως «ανεπίτρεπτο, συμπλεγματικό, προσβλητικό και εξόχως υβριστικό» και μόνο λόγω του τίτλου «Δημοκρατικός Εκσυγχρονισμός» που φέρει. Συμπληρώνει επίσης ότι όλο το περιεχόμενο του προς συζήτηση κειμένου έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις αρχές και τις αξίες του ολυμπιακού κινήματος και  επιχειρεί την κατάργηση των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Νίκαιας και την αυτονομία του αθλητικού κινήματος. Τέλος, προτείνει την άμεση συγκρότηση Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής όπου θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του ολυμπιακού αθλητικού κινήματος, ώστε να συνταχθεί κείμενο που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις του αθλητικού κινήματος και της αθλητικής κοινωνίας.

Την αντίθεσή τους εκφράζουν ακόμη ο Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των ΣΕΦΑΑ, η Ένωση Γυμναστών Βορείου Ελλάδας (Διαβάστε περισσότερα στο φύλλο του «Ριζοσπάστη», Τετάρτη 5 Δεκέμβρη), το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών ΣΕΦΑΑ Κομοτηνής και η Επιτροπή Φοιτητών ΣΕΦΑΑ Κομοτηνής. Κινητοποίηση για το θέμα πραγματοποίησαν φοιτητές και απόφοιτοι της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) του ΑΠΘ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ : Αντίθετη στο προτεινόμενο αθλητικό νομοσχέδιο

Την αντίθεσή της στο προτεινόμενο αθλητικό νομοσχέδιο καθώς και με ειδικότερες διατάξεις για την οργάνωση, λειτουργία και στελέχωση του ελληνικού ερασιτεχνικού Αθλητισμού, εκφράζει η Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Το ψήφισμα της Ολομέλειας, που εγκρίθηκε στη συνεδρίαση που έλαβε χώρα χθες, έχει ως εξής:

«Η Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, στη συνεδρίαση της 3ης Δεκεμβρίου, κατόπιν ενδελεχούς ανάλυσης και διεξοδικής διαβούλευσης μεταξύ των μελών της, του περιεχομένου του προτεινόμενου αθλητικού νομοσχεδίου, εκφράζει ομόφωνα την έντονη και πλήρη αντίθεσή της με το συνολικό πνεύμα που διέπει τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά και με συγκεκριμένες διατάξεις που αφορούν την οργάνωση, λειτουργία και στελέχωση του ελληνικού ερασιτεχνικού Αθλητισμού.

Είναι αδιανόητο για τον φορέα που υπηρετεί το σύνολο του ελληνικού αθλητισμού, σε όλα τα επίπεδά του, να προτείνεται η θέσπιση νομικού πλαισίου, το οποίο βρίσκεται εξ ορισμού σε απόλυτη αντίθεση με βασικές αρχές του Ολυμπιακού Καταστατικού Χάρτη και προφανώς θα προκαλέσει και την ευρύτερη αντίδραση της διεθνούς αθλητικής οικογένειας, στην οποία η χώρα μας έχει σημαίνοντα ρόλο.

Είναι επίσης εξαιρετικά προσβλητικός για την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και το σύνολο των Ελληνικών Αθλητικών – Ολυμπιακών Ομοσπονδιών ο διακριτικός τίτλος “Δημοκρατικός Εκσυγχρονισμός Ομοσπονδιών”, με τον οποίο επιχειρείται η εισαγωγή στον ερασιτεχνικό αθλητισμό κανονιστικού πλαισίου το οποίο διαλύει εκ βάθρων τη δομή των Εθνικών Ομοσπονδιών και του ερασιτεχνικού αθλητισμού, περιλαμβάνοντας μάλιστα διατάξεις που έχουν έντονη διάσταση αντισυνταγματικότητας και αναφοράς σε άλλες εποχές.

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή έχει προσπαθήσει πολλές φορές στο παρελθόν, με εμπεριστατωμένες και απόλυτα τεκμηριωμένες προτάσεις της να συνεισφέρει στο νομοθετικό έργο όλων των κυβερνήσεων και είναι έτοιμη να το πράξει και πάλι.

Υπό αυτές τις συνθήκες και δεδομένου ότι η νομοθετική πρόταση που έχει τεθεί σε διαβούλευση σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με την πρόοδο του Ελληνικού Αθλητισμού, η Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής καλεί τον αρμόδιο υφυπουργό να αποσύρει την εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία και να προχωρήσει σε σύσταση Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, με συμμετοχή των θεσμικών φορέων του Ελληνικού Αθλητισμού, προκειμένου η όποια παρέμβαση να συνεισφέρει στην επόμενη μέρα του Αθλητισμού.

Το συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτό και το Ελληνικό Ολυμπιακό Κίνημα δεν θα μετάσχει σε καμία διεργασία και διαδικασία επιβολής του, ακόμα και στα θεσμικά όργανα της Ελληνικής Πολιτείας».

Αντιδρά και ο ΣΕΕΔΑ στο σχέδιο αθλητικού Νόμου

Την αντίθεσή του στο Σχέδιο του αθλητικού Νόμου εξέφρασε με ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Ελλήνων Εξαιρετικά Διακριθέντων Αθλητών (ΣΕΕΔΑ). Ο ΣΕΕΔΑ καλεί τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη, να το αποσύρει από τη διαβούλευση και να επανέλθει με ένα νέο Σχέδιο Νόμου «που δεν θα πλήττει τον αθλητισμό, τους αθλητές, τους προπονητές και τους φορείς του αθλητισμού, αλλά αντιθέτως θα προσεγγίσει την ανάγκη μιας νέας νομοθετικής εργασίας που θα διορθώνει λάθη του παρελθόντος και θα επιλύει προβλήματα και δυσλειτουργίες».

Η σχετική ανακοίνωση του ΣΕΕΔΑ μεταξύ των άλλων αναφέρει:

Κοινός παρονομαστής όλων των αντιδράσεων είναι η απόρριψη του συνόλου του Σχεδίου Νόμου, η πρόσκληση προς τον Υφυπουργό να το αποσύρει από τη διαβούλευση και να επανέλθει με ένα νέο Σχέδιο Νόμου που δεν θα πλήττει τον αθλητισμό, τους αθλητές, τους προπονητές και τους φορείς του αθλητισμού, αλλά αντιθέτως θα προσεγγίσει την ανάγκη μιας νέας νομοθετικής εργασίας που θα διορθώνει λάθη του παρελθόντος και θα επιλύει προβλήματα και δυσλειτουργίες.

Το Σχέδιο Νόμου που δημοσιεύθηκε, στην ουσία απαξιώνει πλήρως τα ΑΕΙ Επιστήμης Φυσικής Αγωγής (Σ.Ε.Φ.Α.Α./Τ.Ε.Φ.Α.Α.) και κατά συνέπεια μηδενίζει τους πτυχιούχους γυμναστές, ενώ ταυτόχρονα θέτει σε κίνδυνο τον αθλούμενο πολίτη, τον μαθητή, τον αθλητή, τον πρωταθλητή. Ο «Εκπαιδευτής» σύμφωνα με την πρόταση νόμου θα γυμνάζει, μεταξύ άλλων, παιδιά, εγκύους και ηλικιωμένους, αρκεί να έχει παρακολουθήσει σεμινάριο πιστοποιημένου ιδιωτικού φορέα.

Κύριε Υφυπουργέ, ο Σύλλογος Ελλήνων Εξαιρετικά Διακριθέντων Αθλητών σας καλεί να αποσύρετε το ως άνω σχέδιο νόμου καθώς υπονομεύει την αθλητική επιστήμη και δη την αθλητική κοινότητα και εν γένει το Δημόσιο Συμφέρον.