Εκδήλωση για την ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ και την ΑΠΕΡΓΙΑ στα ΚΑΡΑΒΙΑ την 1η ΜΑΗ από τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, την Πέμπτη 26 Απρίλη 11 π.μ. στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ

Η 1η Μάη είναι μέρα της εργατικής τάξης

Εκδήλωση αφιερωμένη στην Εργατική Πρωτομαγιά πραγματοποίησαν την Πέμπτη 26 Απρίλη στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ τα σωματεία ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ – ΠΕΠΡΝ – ΠΕΣ/ΝΑΤ στα πλαίσια των οργανωτικών πρωτοβουλιών για τη συμμετοχή των ναυτεργατών στην πανελλαδική πανεργατική απεργία την 1η ΜΑΗ.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Θανάσης Ευαγγελάκης ο οποίος μεταξύ των άλλων τόνισε:

Η 1η Μάη είναι μέρα της εργατικής τάξης. Mε απεργία τιμάμε τους αγώνες και τις θυσίες της τάξης μας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, επιθεωρούμε τις δυνάμεις μας και καθορίζουμε στόχους με ανάπτυξη της ταξικής πάλης ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και τη συνέχισή της για την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας μέχρι την τελική νίκη των λαών.

Τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις, που σήμερα μας αφαιρούν κεφάλαιο, ΕΕ και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, δε γεννήθηκαν από μόνα τους, δε μας τα χάρισε κανείς. Είναι ποτισμένα με αίμα των εργατών του Σικάγου το 1886, της Θεσσαλονίκης του 1936, των 200 εκτελεσθέντων αγωνιστών από τους φασίστες Γερμανούς την 1η Μάη του 1944 στην Καισαριανή, από τους μακροχρόνιους αγώνες και διωγμούς των χιλιάδων αγωνιστών.

Σε αυτούς τους αγώνες οι ναυτεργάτες ήταν στην πρωτοπορία με την  Ναυτεργατική Ένωση Ελλάδας και στην συνέχεια με την  θρυλική Ομοσπονδία Ελληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων (ΟΕΝΟ), που μέσα στην φωτιά του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, κατέκτησε το 1943 την υπογραφή της πρώτης Συλλογικής Σύμβασης (ν. 3276/1944) από την εξόριστη κυβέρνηση του Καϊρου.

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες να συμμετέχουν αποφασιστικά στην απεργία την 1η Μάη και να δώσουν μαζικά το παρών στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Καραϊσκάκη 10:30 το πρωί στον Πειραιά.

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά! Όλοι στην οργάνωση! Όλοι στον αγώνα!

Απεργιακή προσυγκέντρωση ναυτεργατών την 1η Μάη στην πλ. Καραϊσκάκη 06:00 το πρωί.

Η απολογία του Αύγουστου Σπάϊς

Στη συνέχεια ο γ.γ. του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ Άγγελος Γαλανόπουλος διάβασε την απολογία του Αύγουστου Σπάϊς, που εκτελέστηκε μαζί με άλλους πρωτεργάτες της εργατικής εξέγερσης το Μάη του 1886 στο Σικάγο:

«Κύριοι δικαστές,

Αν σκέπτεστε σοβαρά ότι με τις κρεμάλες μπορείτε να σταματήσετε το κίνημα, που εξωθεί εκατομμύρια γονατισμένων από την καταπίεση εργατών προς την εξέγερση, είστε, μα την αλήθεια, “πτωχοί τω πνεύματι”.

Σε παρόμοια περίπτωση θα μας κρεμάσετε με το δίκιο σας.

Έπειτα, αυτό είναι το καλύτερο που έχετε να κάμετε. Κρεμάστε μας. Μα να περιμένετε το τέλος. Εάν δεν το βλέπετε, εγώ σας το αναγγέλλω. Γύρω σας, κάτω σας, δίπλα σας, πάνω σας, από όλες τις μεριές σας, θεριεύει μια φωτιά. Το έδαφος σαλεύει κάτω από τα πόδια σας. Βαδίζετε, κυριολεκτικά, επάνω σε μια υπόγεια φωτιά. Θέλετε να την αγνοείτε; Δε θα την αποφύγετε. Θέλετε να απαλλαγείτε, άπαξ δια παντός, από όλους τους “συνωμότες”; Απαλλαγείτε πρώτα από τα αφεντικά της βιομηχανίας, οι οποίοι δημιούργησαν την ανήθικη περιουσία τους από το κλεμμένο αντίτιμο της εργασίας που δεν πληρώθηκε.

Είναι αυτό που εσείς αποκαλείτε “αύξηση του εθνικού πλούτου.”

“Εθνικού”. Τι ειρωνεία. Τη χαρά μερικών προνομιούχων του έθνους να λέτε.

Κάνετε κάτι καλύτερο.

Καταργήστε τα τρένα, τον τηλέγραφο, τα τηλέφωνα, τα βαπόρια, τον εαυτό σας.

Καταργήστε πρώτα από όλα εσάς τους ίδιους.

Γιατί;

Γιατί εσείς, με τη συμπεριφορά σας, είστε οι πρώτοι πράκτορες της επανάστασης.

Καταργήσατε την αρπαγή και τη λεηλασία, Κύριοί μου.

Αλλά, αυτή είναι η δουλειά σας. Είναι η ανήθικη αποστολή μιας εκατοντάδας ανθρώπων, οι οποίοι προτιμούν ν’ απολαμβάνουν το παν, χωρίς να κάνουν τίποτε.

Από αυτήν ακριβώς την τάξη πάμε να απαλλαγούμε.

Κοιτάξετε το οικονομικό πεδίο της μάχης. Οι εργάτες έχουν πετσοκοφτεί και εσείς, ω Χριστιανοί μου και καλοί μου και ευγενικοί αστοί, εσείς είστε οι κοινωνικοί γύπες, που τρώνε τη σάρκα των πτωμάτων.

Θέλετε να κάνουμε έναν περίπατο στα στενά δρομάκια της πολιτείας αυτής, εκεί όπου περνάνε τις μέρες τους οι αληθινοί δημιουργοί του πλούτου;

Πάμε μαζί στα ανθρακωρυχεία του Χόκιγκ – Βάλεϊ; Δε θα βρούμε ανθρώπους, θα βρούμε κινούμενα πτώματα που άρχισαν να αποσυντίθενται.

Η γενική κρατικοποίηση των μέσων παραγωγής καθίσταται αναπόφευκτη αναγκαιότητα. Αρχίζει η εποχή του σοσιαλισμού και της παγκόσμιας συνεργασίας. Οι κατέχουσες τάξεις θα απαλλοτριωθούν.

Εκείνοι που λένε “τούτο είναι δικό μου”, θα τα δούνε όλα κοινά. Αυτό δε θα γίνει για σκοπούς σπεκουλάντικους, θα γίνει για το καλό όλων.

Τούτο εδώ δεν είναι όραμα αιθέριο καθώς νομίζετε. Είναι αναγκαιότητα. Είδαμε στην ιστορία πώς ό,τι ήταν ανάγκη να γίνει, έγινε. Αυτό είναι η λογική της ζωής…

Όποιος λέει ιδιωτική βιομηχανία, λέει αναρχούμενη βιομηχανία. Μετρημένα άτομα χρησιμοποιούν προς όφελός τους τις εφευρέσεις. Ο κόσμος είναι για τους λίγους. Δεξιά και αριστερά πέφτουν οι όμοιοί τους, θύματα του πλούτου και της καλοζωίας τους. Λίγο τους ενδιαφέρει. Με τις μηχανές τους μετατρέπουν το ανθρώπινο αίμα σε βώλους χρυσαφιού.

Την ίδια την υγεία των ανήλικων. Με την πολλή εργασία, δολοφονούν τα γυναικόπαιδα. Με την ανεργία σκοτώνουν. Και αυτοί οι άνθρωποι σου λέγονται Χριστιανοί. Γνήσιοι Χριστιανοί.

Εμείς παραβήκαμε τους νόμους σας, για να δείξουμε στο λαό σε τι αποβλέπουν όλοι σας οι θεσμοί: στο να εγκαθιδρύσουν, στη χώρα αυτή, μία ολιγαρχία, όμοια της οποίας σε κτηνωδία, δεν υπάρχει πουθενά στη Γη.

Αν πιστεύετε ότι με το να μας κρεμάσετε θα εξουδετερώσετε το κίνημα των εργαζομένων, το κίνημα από το οποίο εκατομμύρια ανθρώπινα πλάσματα που σέρνονται στη φτώχεια και στη μιζέρια, περιμένουν τη λύτρωσή τους -αν αυτή είναι η γνώμη σας- τότε κρεμάστε μας.

Εδώ θα ποδοπατήσετε μία μικρή σπίθα, εκεί όμως και πιο πέρα και απέναντι και γύρω μας παντού, θα ξεπεταχτούν οι φλόγες.

Η φωτιά είναι υπόγεια και δε θα μπορέσετε να τη σβήσετε…»

Βίντεο του ΠΑΜΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά

Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή βίντεο παραγωγής του ΠΑΜΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά, στο οποίο αναδεικνύονται ιστορικές πλευρές της Πρωτομαγιάς που συνδέονται με το σήμερα και τις εξελίξεις και συμπυκνώνονται στο φετινό σύνθημα το οποίο είναι: “Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο για την τελική νίκη των λαών”. 

https://youtu.be/yfk3bm-Xng4