ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ: «Με αγώνα και αγάπη για τον άνθρωπο» συνεχίζει την 30χρονη πορεία του

Η ενίσχυση της ιδεολογικής αντιπαράθεσης με τις πολιτικές δυνάμεις που επιδιώκουν (άμεσα ή έμμεσα) τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών, το άνοιγμα του προβλήματος της τοξικοεξάρτησης σε εργατικά σωματεία και σε χώρους όπου σπουδάζει και ζει η νεολαία, είναι μερικά από τα νέα καθήκοντα που συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο δράσης του επόμενου διαστήματος, όπως αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια της εκλογοαπολογιστικής Γενικής Συνέλευσης του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), που έγινε την προηγούμενη βδομάδα.

Πλούσια εμπειρία και πολύμορφη δραστηριότητα

Πάνω από 12.000 μαθητές, 4.000 γονείς και εκπαιδευτικοί και 1.200 φοιτητές είναι οι αποδέκτες της πλούσιας δράσης που έχει αναπτύξει το ΕΣΥΝ σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, με σκοπό την ενίσχυση των θετικών αντανακλαστικών που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία απέναντι στο πρόβλημα των ναρκωτικών.

Αντιπρόσωποι 22 παραρτημάτων απ’ όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και αντιπρόσωποι από τα 7 νέα παραρτήματα που ιδρύθηκαν (το επόμενο διάστημα πρόκειται να λειτουργήσουν άλλα 3), μετέφεραν προβληματισμούς αλλά και σημαντική πείρα από την πλούσια δράση του προηγούμενου διαστήματος, εμπλουτίζοντας με τις προτάσεις τους το σχέδιο δράσης και τις θέσεις του φορέα.

Δεκάδες ήταν οι κεντρικές εκδηλώσεις με άλλους φορείς (δήμους, ΚΕΘΕΑ, Συλλόγους Γυναικών, Αθλητικούς και Πολιτιστικούς Συλλόγους, εργατικά σωματεία, ιατρικούς συλλόγους), πάνω από 50 εκδηλώσεις σε Γυμνάσια στο πλαίσιο της Θεματικής Εβδομάδας. Διεξαγωγή έρευνας με ανώνυμο σταθμισμένο ερωτηματολόγιο σε περίπου 5.000 μαθητές, με σημαντικά συμπεράσματα.

Ξεχώρισαν οι πρωτοβουλίες του παραρτήματος στην Πάτρα, όπου – με την καθοριστική συμβολή της δημοτικής αρχής και της Ενωσης Γονέων – μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς οι παρεμβάσεις του στη σχολική κοινότητα θα αριθμούν περίπου 1.200 μαθητές Γυμνασίων – Λυκείων και 2.000 παιδιά 7-12 ετών από τις παιδικές κατασκηνώσεις του δήμου. Το επόμενο διάστημα, 12.000 νοικοκυριά θα έχουν την ευκαιρία μαζί με το λογαριασμό της ΕΥΑΘ να λάβουν και τις θέσεις του ΕΣΥΝ για το ζήτημα των ναρκωτικών.

Η «Χάρτα» Πρωτογενούς Πρόληψης της Ουσιοεξάρτησης μεταφράστηκε 
σε τέσσερις γλώσσες και δόθηκε ως πτυχιακή εργασία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Η στενή επαφή του ΕΣΥΝ με τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών, που είχε ως αποτέλεσμα τη σύνταξη της «Χάρτας Πρωτογενούς Πρόληψης της Ουσιοεξάρτησης» πριν 4 χρόνια, αποτυπώνεται στο παράρτημα της Κέρκυρας, όπου σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και το Τμήμα Ξένων Γλωσσών – Μετάφρασης – Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστήμιου, μεταφράστηκε σε 4 γλώσσες. Στόχος να αποσταλεί σε Συλλόγους Ολυμπιονικών σε διεθνή κλίμακα και κύρια στο κοινωνικό τμήμα του ΟΗΕ, προκειμένου να υιοθετηθεί και να αποτελέσει τη βάση ανάπτυξης ενός παγκόσμιου αντιναρκωτικού κοινωνικού κινήματος με ενιαία φιλοσοφία και αντίληψη.

Ήδη, η «Χάρτα» δόθηκε ως πτυχιακή εργασία σε φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστήμιου. Παράλληλα, το παράρτημα δραστηριοποιείται και για άλλα θέματα, ενώ το επόμενο διάστημα προσανατολίζεται μαζί με άλλους φορείς στη διοργάνωση «εκδήλωσης στη θάλασσα ειρήνης και αλληλεγγύης» του Αιγαίου.

Ενεργός είναι ο ρόλος του παραρτήματος του ΕΣΥΝ και στο πρωτοποριακό εγχείρημα του δήμου Καισαριανής, ο οποίος σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ, πραγματοποιεί μακροχρόνιο πρόγραμμα πρόληψης της χρήσης ουσιών στην πόλη. Σημαντικές πρωτοβουλίες πάρθηκαν από πολλά παραρτήματα για ημερίδες με δήμους και φορείς του γονεϊκού κινήματος, πολύμορφες δράσεις για στήριξη των «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων, κοινή δράση με αθλητικούς και πολιτιστικούς φορείς.

Σχέδιο δράσης με πρωτοβουλίες που θα συσπειρώνουν ευρύτερες δυνάμεις

«Το 2018 είναι έτος συμπλήρωσης 30 ετών του ΕΣΥΝ. Να αξιοποιήσουμε αυτήν τη δυνατότητα για να ενισχυθεί η δράση μας συνολικά, με πρωτοβουλίες που θα συσπειρώνουν ευρύτερες δυνάμεις», υπογράμμισε η πρόεδρος του ΕΣΥΝ, Μαρίνα Σαραντέα – Τσίγκα.

Κεντρικοί άξονες του σχεδίου δράσης είναι:

  • Η αντιπαράθεση με τις πολιτικές δυνάμεις, που είτε ευθέως είτε πλάγια επιδιώκουν τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών.
  • Να ανοίξει η δουλειά σε εργατικά σωματεία και σε χώρους που σπουδάζει και ζει η νεολαία.
  • Συστηματική επαφή με φορείς πρόληψης και θεραπείας συσπειρώνοντας νέες δυνάμεις.
  • Η συνέχεια της δράσης στη σχολική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς).
  • Να συνεχιστεί η προσπάθεια με δήμους, αξιοποιώντας την ήδη θετική εμπειρία από τους δήμους Πετρούπολης, Πάτρας και Καισαριανής, όπου εκτός από τις κοινές πρωτοβουλίες, έγιναν και συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων με ειδικό θέμα τα ναρκωτικά και τις θέσεις του ΕΣΥΝ.
  • Αμεση δημιουργία επιστημονικής επιτροπής.
  • Εκδοση βιβλίου με επιστημονικό περιεχόμενο, με τις θέσεις του ΕΣΥΝ και επικαιροποιημένο φυλλάδιο με την ταυτότητα και τις θέσεις του φορέα.
Η νέα Γραμματεία

Η Γενική Συνέλευση του ΕΣΥΝ έληξε με την ψηφοφορία των αντιπροσώπων για την ανάδειξη της νέας Γραμματείας και Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΣΥΝ, η οποία αποτελείται από 21 άτομα.

Η νέα Γραμματεία του ΕΣΥΝ που εκλέχθηκε είναι:

Πρόεδρος: Σαραντέα – Τσίγκα Μαρίνα – εκπαιδευτικός

Αντιπρόεδρος: Κατηφές Παναγιώτης – κοινωνιολόγος

Αντιπρόεδρος: Γκρεκιώτης Χρήστος – οδοντίατρος

Γενικός Γραμματέας: Παπαγιαννόπουλος Ορέστης – ψυχολόγος

Ειδικός Γραμματέας: Αποστολοπούλου Λία – ψυχολόγος

Ταμίας: Ναζεντιάδου Ιλιάνα – ψυχολόγος

Έφορος: Σκλαβενίτη Σοφία – ψυχολόγος

  • Από τον “Ριζοσπάστη” του Σαββατο-Κύριακου 28-29 Απρίλη 2018