ΕΕ: Αντιθέσεις για τα πακέτα διάσωσης των επιχειρηματικών ομίλων – G20: «Σωσίβιο» 5 τρισ. στους μονοπωλιακούς ομίλους

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ:

Με φόντο τους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς και τις μεγάλες αντιθέσεις διενεργήθηκε χτες, μέσω τηλεδιάσκεψης, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με ατζέντα τις παρεμβάσεις που αφορούν τη διαχείριση των επιπτώσεων του κορονοϊού στις οικονομίες των κρατών – μελών.

Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι ηγέτες της Ιταλίας και της Ισπανίας (Κόντε και Σάντσεθ, αντίστοιχα) απέρριψαν το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, εξαιτίας της «αρνητικής στάσης ορισμένων χωρών – μελών» σχετικά με την έκδοση ευρωομολόγων.

Σύμφωνα με την ιταλική RAI, ο Κόντε δήλωσε ότι «μέσα σε δέκα μέρες η Ένωση πρέπει να βρει τη λύση», λέγοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η Ιταλία θα βασιστεί στις δυνάμεις της. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να αυξήσει το πακέτο κρατικών ενισχύσεων κατά 25 με 40 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο θα χρηματοδοτήσει με έκδοση νέου χρέους.

Θυμίζουμε πως την έκδοσή τους ζητάνε 9 κράτη – μέλη (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο και Σλοβενία), συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής κυβέρνησης, θέση στην οποία φέρεται πως επέμειναν και χτες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Bloomberg», και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κρ. Λαγκάρντ επανέλαβε την έκκλησή της για έκδοση ευρωομολόγων, προειδοποιώντας ότι η Ευρωζώνη είναι αντιμέτωπη με μια κρίση «επικών» διαστάσεων.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι από το προσχέδιο της ανακοίνωσης της Συνόδου Κορυφής απουσίαζε οποιαδήποτε αναφορά στα επίδικα που αφορούν στην έκδοση ευρωομολόγου, ενώ είχε αφαιρεθεί και η άμεση αναφορά στον ESM που υπήρχε σε προηγούμενη εκδοχή.

Παράλληλα, η γερμανική και άλλες κυβερνήσεις όσο και ο ESM τόνισαν ότι υπάρχει στο τραπέζι η υπάρχουσα δυνατότητα για την προληπτική πιστωτική γραμμή (ECCL). Βέβαια, η ενεργοποίησή της απαιτεί όρους, ενώ ταυτόχρονα τα κράτη – μέλη που αντιδρούν σε αυτή την προοπτική επικαλούνται πως η προσφυγή σε αυτή ενδέχεται να εκληφθεί από τους «επενδυτές» ως αδυναμία πρόσβασης στις χρηματαγορές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα επιτόκια του νέου κρατικού χρέους.

Τα σπασμένα στις λαϊκές πλάτες

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Ντράγκι, σε άρθρο – παρέμβαση που δημοσιεύεται στους «Financial Times», χαρακτηριστικά τονίζει: «Είναι ήδη ξεκάθαρο ότι η απάντηση πρέπει να εμπεριέχει σημαντική αύξηση του κρατικού χρέους (…). Τα πολύ υψηλότερα επίπεδα κρατικού χρέους θα γίνουν ένα μόνιμο στοιχείο στις οικονομίες μας και θα συνοδευτούν από ακύρωση ιδιωτικού χρέους», δηλαδή από μαζικά «κουρέματα» επιχειρηματικών δανείων, από καταπτώσεις εγγυήσεων του Δημοσίου κ.ο.κ., που θα φορτωθούν στους κρατικούς προϋπολογισμούς και σε κάθε περίπτωση στις λαϊκές πλάτες.

Όπως ο ίδιος υπογραμμίζει, «οι πόλεμοιτο πιο σχετικό προηγούμενο, χρηματοδοτήθηκαν από δημόσιο χρέος».

Στόχος είναι η τόνωση της ανάκαμψης του κεφαλαίου και όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, «το συσσωρευμένο χρέος (σ.σ. των εταιρειών) δημιουργεί κίνδυνο στην ικανότητά τους να επενδύσουν μετά την κρίση».

Σε ρυθμούς κατρακύλας

Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας εκτίμησε ότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, η πτώση του ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία για το 2020 θα κυμανθεί από 1% μέχρι 3%, επισημαίνοντας ότι αναμένεται έντονη ανάκαμψη το 2021. Οπως είπε, υπάρχουν «αστάθμητοι παράγοντες» όπως η διάρκεια των «αναγκαστικών μέτρων» και το ύψος των επιπτώσεων στον τουρισμό. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πτώση σε επίπεδο ΕΕ θα διαμορφωθεί στο εύρος 5% – 8% σε ετήσια βάση.

Παράλληλα, σημείωσε πως την επόμενη βδομάδα θα ενταχθούν στα «μέτρα στήριξης» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Εξάλλου, σε αγορές ομολόγων, σύμφωνα με πληροφορίες, ύψους 150 εκατ. ευρώ, προχώρησε χτες η Τράπεζα της Ελλάδας, σε εφαρμογή του προγράμματος νομισματικής χαλάρωσης, που κλιμακώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε επίπεδο Ευρωζώνης.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ: Ενέκρινε Κανονισμούς με μέτρα σχετιζόμενα με την πανδημία

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Τα χρήματα από τη φοροληστεία των λαών να διατεθούν για μέτρα προστασίας των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων

Στην έκτακτη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, που συγκλήθηκε χτες, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως ψηφοφορία των ευρωβουλευτών εγκρίθηκαν τρεις Κανονισμοί που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με μέτρα σχετιζόμενα με την πανδημία του κορονοϊού.

Οι Κανονισμοί προβλέπουν να παραμείνουν στη διάθεση των κρατών – μελών κονδύλια από τα λεγόμενα «Ταμεία Συνοχής» της ΕΕ, τα οποία δεν κατάφεραν να απορροφήσουν τα προηγούμενα χρόνια και σύμφωνα με την ευρωενωσιακή νομοθεσία έπρεπε να επιστραφούν στα ταμεία της ΕΕ, ώστε να διατεθούν για την αντιμετώπιση της «κρίσης στον τομέα της δημόσιας υγείας». Επίσης ψηφίστηκε η τροποποίηση του Κανονισμού σχετικά με το λεγόμενο «Ταμείο Αλληλεγγύης» της ΕΕ, ώστε να επεκταθεί το πεδίο εφαρμογής του και σε περιπτώσεις που αφορούν τη δημόσια υγεία, να αυξηθεί το επίπεδο των προκαταβολών που δίνει και να μειωθεί για τις περιπτώσεις αυτές το όριο που απαιτείται για αποζημιώσεις.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, παίρνοντας υπόψη την ειδική κατάσταση που βιώνουν οι λαοί από την πανδημία και τις συνέπειές της, τοποθετήθηκε με θετική ψήφο στους δύο παραπάνω Κανονισμούς.

Όπως σημειώνει σε δελτίο της: «Πρόκειται για χρήματα που προέρχονται από την άγρια φορολεηλασία των λαών και το ΚΚΕ διεκδικεί να διατεθούν για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, τη στήριξη και προστασία των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων από τις επιπτώσεις της πανδημίας και την επίθεση του κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ καλεί το εργατικό – λαϊκό κίνημα να εντείνει την πάλη του ενάντια στη στρατηγική των οργάνων της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων, που είναι η ενίσχυση και η πριμοδότηση των μονοπωλιακών ομίλων μέσα από μηχανισμούς όπως ΕΤΕπ, ΕΣΠΑ, ΙnvestEU κ.ά., για την αντιμετώπιση των απωλειών στην κερδοφορία τους από τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας του κορονοϊού».

Στον Ολομέλεια εγκρίθηκε επίσης τροποποίηση Κανονισμού σχετικά με τη χρήση από τις εταιρείες αερομεταφορών των θέσεων για άφιξη – αναχώρησή τους που διαθέτουν στα αεροδρόμια των κρατών – μελών της ΕΕ, σε συγκεκριμένες ώρες που έχουν τις προγραμματισμένες πτήσεις τους από και σε κάθε αεροδρόμιο («χρονοθυρίδες»). Πρόκειται για ρύθμιση που επιδιώκει να στηρίξει τις μεγάλες αεροπορικές επιχειρήσεις της ΕΕ και να ενισχύει τη θέση τους απέναντι σε άλλα ανταγωνιστικά τους μονοπώλια στον κλάδο (ΗΠΑ, Κίνα κ.λπ.), που εποφθαλμιούν τις παραπάνω «χρονοθυρίδες» των αεροδρομίων, οι οποίες συνιστούν σημαντικό πλεονέκτημα στον μεταξύ τους ανταγωνισμό. Από την άποψη αυτή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τοποθετήθηκε με λευκό στη σχετική ψηφοφορία.

«G20»: «Σωσίβιο» 5 τρισ. στους μονοπωλιακούς ομίλουςΣε μια ανακοίνωση – ευχολόγιο για τον (από κοινού…) συντονισμό ενεργειών και πολιτικών αντιμετώπισης της πανδημίας κορονοϊού και τη διοχέτευση 5 τρισ. δολαρίων για την ενίσχυση διεθνών μονοπωλίων και τη σταθεροποίηση καπιταλιστικών οικονομιών πλούσιων και αναπτυσσόμενων χωρών κατέληξε χτες η τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ομάδας των 20 πλουσιότερων χωρών (G20) με φόντο τη συνεχιζόμενη όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών και γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων σε διάφορα επίπεδα.

Στην τηλεδιάσκεψη κορυφής με προεδρεύοντα τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν, οι ηγέτες της Ομάδας των 20 πλουσιότερων χωρών (μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Ινδία, Γαλλία, Γερμανία, ΕΕ, Ιαπωνία, Καναδάς, Αυστραλία κ.ά.) διαβεβαίωσαν πως θα κάνουν «ό,τι χρειάζεται» για να αντιμετωπίσουν την πανδημία, χαρακτηρίζοντας «προτεραιότητα» τον περιορισμό εξάπλωσης της νόσου. Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν πως αποφάσισαν να διαθέσουν 5 τρισ. δολάρια στην «παγκόσμια οικονομία» στο πλαίσιο στοχευμένης οικονομικής, χρηματοπιστωτικής πολιτικής και άλλων οικονομικών μέτρων για περιορισμό όχι μόνον των σοβαρών χρηματοπιστωτικών αλλά και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας. Δηλώνουν ότι θα συνεργαστούν «γρήγορα» με διεθνείς οργανισμούς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα κ.ά. για την προώθηση ενός «πακέτου ισχυρής οικονομικής υποστήριξης» σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Μερικές ώρες πριν την τηλεδιάσκεψη κορυφής του G20 η αμερικανική Γερουσία ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία πολυνομοσχέδιο μέτρων στήριξης μονοπωλίων, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κρατικών και πολιτειακών δομών, χρηματοδότησης των οργανωμένων συμφερόντων ιδιωτικοποίησης της Υγείας μέσω της διοχέτευσης 2,2 τρισ. δολαρίων. «Ψίχουλα» από το πρωτοφανές αυτό πακέτο μέτρων θα πάρει μέρος των λαϊκών στρωμάτων, καθώς ετοιμάζονται εφάπαξ επιταγές – φιλοδώρημα της τάξης των 1.200 δολαρίων ανά άτομο (+500 δολάρια για κάθε ανήλικο τέκνο), προσωρινά επιδόματα ανεργίας, τη στιγμή που αυτή κορυφώνεται σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Οπως ανακοινώθηκε χτες, την περασμένη βδομάδα έκαναν αίτηση για επίδομα ανεργίας πάνω από 3,3 εκατομμύρια Αμερικανοί!

Το βράδυ της Τετάρτη και οι υπουργοί Εξωτερικών του G7 (των 7 πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία) είχαν τηλεδιάσκεψη για το ζήτημα της επιδημίας. Ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, συνέχισε να κατηγορεί την Κίνα για την εξάπλωση του κορονοϊού, μιλώντας για «ιό της Γουχάν». Οι ΥΠΕΞ της Γερμανίας και της Γαλλίας εμφανίστηκαν να ζητάνε «διεθνή συνεργασία». Πάντως, ενδεικτικό των αντιπαραθέσεων είναι ότι δεν εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν.

Άμεση ήταν και η απάντηση της Κίνας, με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Γκενγκ Σουάνγκ, να σημειώνει ότι «ο Αμερικανός αυτός πολιτικός επιμένει να αντιβαίνει στη διεθνή συναίνεση, να στιγματίζει την Κίνα και να αμαυρώνει και να δυσφημεί τις κινεζικές προσπάθειες καταπολέμησης της επιδημίας».

  • Από τον “Ριζοσπάστη” της Παρασκευής 27/3/2020