ΕΕΔΥΕ: Στις 13 Μάη η Πανελλαδική Μέρα Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης και η 38η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης στην Αττική – Πούλμαν για Μαραθώνα

Η Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ)
απευθύνει μαζικό κάλεσμα συμμετοχής
στην Πανελλαδική Μέρα Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης την Κυριακή 13 Μάη.
Οι διεκδικήσεις των κινητοποιήσεων:
 • Όχι στην ελληνική υποστήριξη στις δολοφονικές επιχειρήσεις των ιμπεριαλιστών ενάντια στο λαό της Συρίας και αλλού.
 • Να κλείσουν ΤΩΡΑ η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις και στρατηγεία.
 • Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.
 • Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις – Επιστροφή όλων των στρατιωτικών από τις ευρωΝΑΤΟικές αποστολές στο εξωτερικό.
 • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
 • Όχι στις πολεμικές δαπάνες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.
 • Αποδέσμευση από ΕΕ – ΝΑΤΟ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

Στο πλαίσιο αυτό, την Κυριακή 13 Μάη θα πραγματοποιηθεί στην Αττική η 38η Μαραθώνια Πορεία Ειρίνης και την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις, πορείες, παρεμβάσεις από τις κατά τόπους Επιτροπές Ειρήνης, όπου υπάρχουν ευρωατλαντικές βάσεις, στρατηγεία και υποδομές.

Η 38η Μαραθώνια Πορεία θα ξεκινήσει στις 8 π.μ. από τον Τύμβο του Μαραθώνα
και θα τερματίσει στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Στη σχετική Διακήρυξη καταγγέλλεται η κυβέρνηση, που «με προμετωπίδα τη λεγόμενη γεωστρατηγική αναβάθμιση, έχει γίνει σημαιοφόρος στην προώθηση των στόχων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Με τη στάση της προσπαθεί να «ξεπλύνει» τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό (…) Την ώρα που ο λαός υποφέρει, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παίρνει τα εύσημα γιατί είναι η δεύτερη χώρα, μετά τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, που για το 2017 δίνει το 2,36% του ΑΕΠ, δηλαδή 4,2 δισ. ευρώ, για στρατιωτικές δαπάνες…».

Αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «οι εξελίξεις στην περιοχή μας απαιτούν τη μετατροπή της λαϊκής ανησυχίας σε οργανωμένη πάλη, για να διατρανώσουμε τη θέλησή μας κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων και των αιτιών που τους προκαλούν, για τον απεγκλωβισμό της Ελλάδας από τις δαγκάνες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για τη μη αλλαγή των συνόρων και των διεθνών συνθηκών που τα καθιερώνουν».

Οδηγίες προς τους Μαραθωνοδρόμους

Η Οργανωτική Επιτροπή της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης πληροφορεί τους ειρηνοδρόμους που θα πορευθούν την την Κυριακή 13 Μάη 2018 για να διευκολυνθούν κατά τη διάρκεια της διαδρομής τα εξής:

 • Θα πρέπει να είναι ντυμένοι με ελαφρά ρούχα και κατά προτίμηση με αθλητικές φόρμες και αθλητικά παπούτσια. Να προτιμήσουν βαμβακερές κάλτσες και όχι νάιλον.
 • Να φορούν καπέλο για προστασία από τον ήλιο και να αποφεύγουν να εκθέτουν στον ήλιο προς αποφυγή εγκαυμάτων γυμνά χέρια και πόδια.
 • Να πίνουν συχνά άφθονο νερό για την αποφυγή αφυδάτωσης και να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού κατά τη διάρκεια της διαδρομής.
 • Όσοι έχουν προβλήματα υγείας μπορούν να περπατήσουν όσο αντέχουν και σε περίπτωσης κόπωσης να ακολουθήσουν με το πούλμαν που θα ακολουθεί σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Μπορούν επίσης να περπατήσουν μια μικρή απόσταση προς το τέλος της πορείας ή να υποδεχθούν τους ειρηνοδρόμους στον τερματισμό έξω από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
 • Θα υπάρχει κινητή καντίνα από την οποία οι ειρηνοδρόμοι θα μπορούν να προμηθεύονται νερά, αναψυκτικά και σάντουιτς.
Αναχώρηση πούλμαν για τη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης  

Για τη μετάβαση των ειρηνοδρόμων στον Τύμβο του Μαραθώνα θα αναχωρήσουν πούλμαν της ΕΕΔΥΕ από την Πλατεία Κάνιγγος στις 6.45 το πρωί, με ώρα προσέλευσης το αργότερο μέχρι 6.30 π.μ.

Πούλμαν επίσης ξεκινούν από διάφορες συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά. Συγκεκριμένα:

 • Από Ιλιον

6:45 π.μ. Πετρούπολη «Δημαρχείο»

6:55 π.μ. ΟΤΕ Ιλίου (Ηδομενέως)

7:00 π.μ. Αγ. Ανάργυροι – «Εκκλησία»

7:05 π.μ. Καματερό- «Μελίνα»

 • Από Χαλάνδρι (Επιτροπή Ειρήνης Αγ.Παρασκευής)

7:00 π.μ. Πλατεία Χαλανδρίου(πάρκιγκ)

7:15 π.μ. εκκλησία Αγ.Παρασκευής

 • Από Νέο Ηράκλειο

6:45 π.μ. Ν.Ηράκλειο «Τρια Αστέρια»

6:50 π.μ. Νέα Ιωνία – ΟΤΕ

 • Από Ανατολικές Συνοικίες

6:40π.μ. Ηλιούπολη – Γυμναστική Ακαδημία

6:45π.μ. Υμηττός-Δημαρχείο

6:45 π.μ. Βύρωνας – Πλατεία Ταπητουργείου

6:55 π.μ. Καισαριανή – Έναντι Εκκλησίας Αγ.Νικολάου Καισαριανής

7:00 π.μ. Ζωγράφου – Ούλωφ Πάλμε

 • Από Αγιο Δημήτριο

6:30 π.μ. Δημαρχείο Αγίου Δημητρίου

Για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχές
παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα της ΕΕΔΥΕ: 
210 3844853, 210 3844854.
Το πρόγραμμα της Πορείας  

8.00 Τύμβος Μαραθώνα – Τελετή έναρξης 

8.30 Εκκίνηση πορείας 

9.30 Νέα Μάκρη – Στάση.

12.00 Διασταύρωση Ραφήνας – Στάση

13.30 Πικέρμι – Στάση

14.30 Παλλήνη – Στάση

15.30 Αναχώρηση από Παλλήνη 

17.30 Αγία Παρασκευή – Στάση

18.30 Υπουργείο Εθνικής Άμυνας – Τερματισμός πορείας. Εκδήλωση υποδοχής των ειρηνοδρόμων. Ομιλία, χαιρετισμοί, τραγούδια

Για όσους δεν μπορούν να περπατήσουν όλη τη διαδρομή, 
την πορεία θα ακολουθεί πούλμαν από τον Τύμβο Μαραθώνα 
ως τον τερματισμό στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Σε άλλες πόλεις:

– Στη Σούδα,  παγκρήτια κινητοποίηση στη βάση της Σούδας οργανώνουν στις 13 Μάη οι Επιτροπές Ειρήνης Κρήτης.

– Στη Θεσσαλία, πανθεσσαλική πορεία ειρήνης οργανώνουν την Κυριακή 13 Μάη, στη Λάρισα, οι Γραμματείες Λάρισας, Βόλου, Τρικάλων και Καρδίτσας της ΕΕΔΥΕ, που θα ξεκινήσει στις 11 π.μ. από την πλατεία Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) και θα τερματίσει στην 1η Στρατιά. Θα υπάρξει καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ενώ ψήφισμα θα επιδοθεί τόσο στο Αρχηγείο του ΑΤΑ όσο και στην 1η Στρατιά.

– Στην Πάτρα, παμπελοπονησιακό αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου – Ζακύνθου – Κεφαλονιάς, την Κυριακή 13 Μάη στην πλ. Υψηλών Αλωνιών στις 6.30 μ.μ. στην Πάτρα.

Επίσης, την Κυριακή στις 6 Μάη: 

– Στη Θεσσαλονίκη, η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης οργανώνει φέτος τον 5ο Αγώνα Δρόμου Ειρήνης, αφιερωμένο στη μνήμη του μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη. Ο φετινός Αγώνας Δρόμου θα ξεκινήσει στις 19.00 το πρωί, με σύνθημα «Τρέχουμε και Βαδίζουμε ενάντια στους πολέμους και το σύστημα που τους γεννά. Κανείς εφησυχασμός – κανένας εφησυχασμένος!».

– Στην Τρίπολη, τη διεξαγωγή του 2ου αγώνα δρόμου Ειρήνης “Γρηγόρης Λαμπράκης”  (ημιμαραθώνιος) αποφάσισαν οι Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου και η ΕΕΔΥΕ.  Ο αγώνας θα ξεκινήσει από την Τρίπολη στις 5 το απόγευμα και η διαδρομή είναι: Τρίπολη – Κερασίτσα – Στάδιο – Αγ. Σώστης – Τρίπολη.