ΚΚΕ: Αλληλεγγύη στο ΚΚ Σουδάν και Ερώτηση στην Ευρωβουλή για τη βίαια καταστολή – ΕΕΔΔΑ: Ολόπλευρη στήριξη στους αγώνες του σουδανικού λαού

Σε μήνυμα αλληλεγγύης που απέστειλε το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ στο ΚΚ Σουδάν, σημειώνεται:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Το ΚΚΕ εκφράζει την υποστήριξη και την αλληλεγγύη μας στον αγώνα του σουδανικού λαού ενάντια στο αστικό δικτατορικό καθεστώς, για τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Καταγγέλλει την κατασταλτική μηχανή που εξαπέλυσε το αυταρχικό αστικό καθεστώς ενάντια στις μαζικές και ειρηνικές διαδηλώσεις που σάρωσαν τη χώρα, σκοτώνοντας πάνω από 40 διαδηλωτές, τραυματίζοντας εκατοντάδες άλλους και συλλαμβάνοντας πάνω από χίλιους ανθρώπους, κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές.

Το αντιλαϊκό καθεστώς, που στηρίζεται από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, έχει οδηγήσει τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού να βιώνει καταστάσεις μιζέριας, πείνας και φτώχειας. Ταυτόχρονα, το Σουδάν έστειλε στρατεύματα στην Υεμένη, στο πλαίσιο της εισβολής της Σαουδικής Αραβίας.

Το ΚΚΕ καταδικάζει αυτές τις αντιλαϊκές επιλογές του σουδανικού καθεστώτος, όπως και τη βία που αυτό έχει εξαπολύσει ενάντια στην εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα της χώρας, εκφράζει την αλληλεγγύη των κομμουνιστών της Ελλάδας στο λαό του Σουδάν και στο ΚΚ Σουδάν.

Στα πλαίσια αυτά το Κόμμα μας απέστειλε σήμερα (9/1) επιστολή διαμαρτυρίας στην πρεσβεία του Σουδάν στην Αθήνα και θα συνεχίσει και θα εντείνει το επόμενο διάστημα την αλληλεγγύη του με τους κομμουνιστές του Σουδάν και τον αγωνιζόμενο λαό της χώρας».

  • Την Τετάρτη, Σουδανοί αστυνομικοί σκότωσαν στην πόλη Ομντουρμάν ακόμη τρεις αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, στη διάρκεια των εντεινόμενων διαδηλώσεων με κεντρικό στόχο την παραίτηση του Προέδρου Ομάρ Μπασίρ.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ερώτηση για την αιματηρή και βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στο Σουδάν

Την άγρια καταστολή του σουδανικού αστικού καθεστώτος σε βάρος διαδηλωτών και τις συλλήψεις κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτησή της προς την ύπατη εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Φ. Μογκερίνι.

ΕΕΔΔΑ: Ολόπλευρη στήριξη στους αγώνες του σουδανικού λαού για δημοκρατία, ειρήνη, κοινωνική δικαιοσύνη

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) εκφράζει την ολόπλευρη στήριξή της στους αγώνες του σουδανικού λαού για δημοκρατία, ειρήνη, κοινωνική δικαιοσύνη.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Καταγγέλλουμε την αντιλαϊκή πολιτική του προέδρου του Βόρειου Σουδάν, Ομάρ αλ Μπασίρ, που με τη στήριξη του μεγαλύτερου μέρους της εγχώριας πλουτοκρατίας, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση εδώ και 30 χρόνια, τότε που ανέτρεψε τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας και ανέλαβε την εξουσία ασκώντας την με δικτατορική πυγμή, με καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με αιματηρή καταστολή των λαϊκών εξεγέρσεων, με φυλακίσεις, βασανισμούς και εξαφανίσεις αγωνιστών στα “σπίτια των φαντασμάτων” από τα οποία χάνονταν τα ίχνη τους, με ανείπωτη διαφθορά και καταλήστευση του πλούτου της χώρας από ντόπιους και ξένους πλουτοκράτες, με τις ευλογίες του καθεστώτος.

Δηλώνουμε αλληλέγγυοι στις μεγάλες πρόσφατες λαϊκές κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και απεργίες στην πρωτεύουσα, Χαρτούμ, καθώς και στο Ομντουρμάν, με στόχο δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και τη συγκρότηση κυβέρνησης, για να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες με ένοπλες οργανώσεις, που δρουν σε τουλάχιστον τρεις σουδανικές πολιτείες. Συμπαραστεκόμαστε στους Σουδανούς φοιτητές που διαδηλώνουν σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές πόλεις, στο Λονδίνο έξω από το κανάλι Αλ Τζαζίρα, στην Ουάσιγκτον έξω από το Λευκό Οίκο, σε άλλες πόλεις έξω από τις πρεσβείες τους.

Καταδικάζουμε τη στάση των φιλοκυβερνητικών κομμάτων, που υπονομεύουν τους αγώνες του σουδανικού λαού με κάθε τρόπο, διοργανώνοντας συγκέντρωση στήριξης του Μπασίρ, την ώρα που τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚ Σουδάν είναι φυλακισμένα, την ώρα που οι σουδανικές αρχές παραδέχθηκαν ότι συνέλαβαν και φυλάκισαν πάνω από 800 άτομα, ανάμεσά τους την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γυναικών Σουδάν, και πολλά στελέχη του γυναικείου κινήματος, με την κατηγορία της συμμετοχής τους στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, χωρίς φυσικά να δίνουν αριθμό νεκρών. Την ώρα που δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν σε νοσοκομεία και χτύπησαν τραυματίες ακόμα και μέσα στα χειρουργεία.

Καταγγέλλουμε όλες τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, πρώτα και κύρια τις ΗΠΑ, που παρεμβαίνουν με σκοπό να προωθήσουν μια ήπια αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και να εξασφαλίσουν την όσο το δυνατό πιο ανώδυνη αποχώρηση του Σουδανού προέδρου από το αξίωμά του. Είναι υπόλογοι για όλα τα δεινά του σουδανικού λαού που ζει εξαθλιωμένος σε μια χώρα που είναι η μεγαλύτερη και πλουσιότερη της Αφρικής, για τα πάνω από 50 χρόνια εμφύλιου πολέμου, κληρονομιά της αγγλικής αποικιοκρατίας, με περισσότερα από δύο εκατομμύρια νεκρούς και χιλιάδες εκπατρισμένους, για την ανθρωπιστική κρίση στο Νταρφούρ, τη μεγαλύτερη σουδανική επαρχία, για τη διχοτόμηση της χώρας. Όλα με στόχο την καταλήστευση του πάμπλουτου εδάφους και υπεδάφους της χώρας για λογαριασμό των παγκόσμιων μονοπωλίων».