Το ποδόσφαιρο των επιχειρηματιών παίζεται στο παρασκήνιο, στο υπουργείο και σε διορισμένες Επιτροπές!

ΕΕΑ: Εισήγηση για υποβιβασμό ΠΑΟΚ και Ξάνθης

Σε εισήγηση προς το πειθαρχικό όργανο της Super League για υποβιβασμό των ΠΑΟΚ και Ξάνθης, για αδικήματα που αφορούν τη μετοχική σύνθεση και την πολυιδιοκτησία, προχώρησε χτες η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Η ΕΕΑ είχε συνεδριάσει μετά από καταγγελία του Ολυμπιακού, στην οποία γινόταν λόγος ουσιαστικά για σχέση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του ΠΑΟΚ με το αντίστοιχο της Ξάνθης. Στη συνεδρίαση οι πλευρές του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης αρνήθηκαν τις καταγγελίες των «ερυθρολεύκων», αλλά τα 5 μέλη της ΕΕΑ, κατά πλειοψηφία 4-1, αποφάσισαν ότι στο θέμα της σχέσης ΠΑΟΚ – Ξάνθης οι παραβάσεις κρίθηκαν «βαριές».

Παράλληλα, με πλειοψηφία 3-2 σε ό,τι αφορά τις ποινές, αποφασίστηκε η ανάκληση των πιστοποιητικών συμμετοχής των δύο ομάδων, με την ΕΕΑ να εισηγείται τον υποβιβασμό τους βάσει διατάξεων του νόμου. Η ποινή για την Ξάνθη (στην οποία επιβλήθηκαν και 400.000 ευρώ πρόστιμο) αφορά τη μη ενημέρωση της ΕΕΑ για την αλλαγή στη μετοχική σύνθεση, ενώ για τον ΠΑΟΚ (στον οποίο επιβλήθηκαν επίσης 300.000 ευρώ πρόστιμο) την πολυιδιοκτησία.

Η συνέχεια πλέον περνάει στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό της Super League 1, το οποίο θα λάβει τις αποφάσεις σχετικά με την εισήγηση της ΕΕΑ (υιοθέτηση, απόρριψη ή υποβάθμιση). Παράλληλα, το πόρισμα της Επιτροπής θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία για την άσκηση ποινικών διώξεων.

Ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη μπορούν να προσβάλουν την απόφαση της ΕΕΑ στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

  • Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ με ανακοίνωσή της χαρακτήρισε την εισήγηση της ΕΑΑ «μνημείο υποδούλωσης», ενώ καταφέρεται εναντίον του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, ζητώντας την άμεση απομάκρυνσή του.
  • Σε γραπτή δήλωση του ο υφυπουργός Αθλητισμού για το πόρισμα της ΕΑΑ, αφού επισημαίνει το σεβασμό της κυβέρνησης στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και τις αποφάσεις της Επιτροπής, τονίζει πως η ποινή του υποβιβασμού δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεται χωρίς επαρκή στοιχεία.
Κατατέθηκε η τροπολογία για αφαίρεση βαθμών και όχι υποβιβασμό ομάδων

Κατατέθηκε η τροπολογία της κυβέρνησης για την αλλαγή των ποινών στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, έτσι ώστε να υπάρχει μόνο η αφαίρεση βαθμών και όχι ο υποβιβασμός ποδοσφαιρικών ομάδων.

Η κυβερνητική τροπολογία, που κατατέθηκε στη Βουλή, στο νομοσχέδιο για το επίδομα γέννησης, προέκυψε έπειτα από το θόρυβο που προκάλεσε η εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, που προτείνει τον υποβιβασμό των ομάδων του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης.

Συγκεκριμένα, προβλέπει «ποινή αφαίρεσης πέντε έως δέκα βαθμών από το τρέχον ή το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα, ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο η πράξη χαρακτηρίζεται στις οικείες πειθαρχικές διατάξεις». Την τροπολογία υπογράφουν η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λ. Αυγενάκης και θα ψηφιστεί με ονομαστική ψηφοφορία στη 1 μ.μ. της τετάρτης.

ΚΚΕ: Είναι απαράδεκτη – Απέχουμε από την ψηφοφορία

Για κοροϊδία, εμπαιγμό και απαράδεκτη τροπολογία έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ θα απέχει από την ψηφοφορία για την τροπολογία και σημείωσε ότι επιβεβαιώνεται το Κόμμα, που έχει τονίσει ότι το ποδόσφαιρο των επιχειρηματιών παίζεται στο παρασκήνιο, στο υπουργείο και σε διορισμένες Επιτροπές.

Υπενθύμισε της θέση του ΚΚΕ, πως οι ΠΑΕ πρέπει να ενταχθούν άμεσα στο υπουργείο Ανάπτυξης, για να ελέγχονται, όπως όλες οι Ανώνυμες Εταιρείες και υπογράμμισε ότι οι φίλαθλοι έχουν σιχαθεί τη σαπίλα και δεν πρέπει να συνταχθούν πίσω από τις επιδιώξεις των επιχειρηματιών στο ποδόσφαιρο.