ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΟΑΚΑ: Επικίνδυνη απαξίωση, στη «σκιά» των σχεδίων ξεπουλήματος

Σοβαρά ερωτήματα γύρω από την ασφάλεια των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ για αθλούμενους και κοινό εγείρει το νέο περιστατικό που έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο, 16 Φλεβάρη, κατά τη διάρκεια των χειμερινών αγώνων κολύμβησης Νότιας Ελλάδας για παμπαίδες και παγκορασίδες. Μετά από βραχυκύκλωμα στον υποσταθμό της ΔΕΗ, πήρε φωτιά το μηχανοστάσιο στο κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ, με αποτέλεσμα το κλειστό κολυμβητήριο να γεμίσει καπνούς και να προκληθεί πανικός για τους 550 αθλητές (ηλικίας 12 – 13 ετών) που βρίσκονταν εκεί μαζί με τις οικογένειες και τους προπονητές τους.

Η φωτιά φέρεται να προκλήθηκε από το γεγονός ότι εξαιτίας των βροχοπτώσεων των τελευταίων βδομάδων το μηχανοστάσιο είχε πλημμυρίσει και υπήρχαν νερά σε αρκετά σημεία. Μετά απ’ αυτό το περιστατικό οι αγώνες διακόπηκαν, με την Κολυμβητική Ομοσπονδία να ανακοινώνει ότι μεταφέρονται για το διάστημα 22 – 24 Φλεβάρη στο Παπαστράτειο Κολυμβητήριο του Πειραιά. Οσο για το κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ, έκλεισε και παραμένει άγνωστο πότε θα παραδοθεί εκ νέου προς χρήση.

Αλυσίδα επικίνδυνων περιστατικών

Το παραπάνω άκρως επικίνδυνο περιστατικό δεν ήταν το μόνο που σημειώθηκε το τελευταίο διάστημα. Πριν από ένα μήνα (19/1), στο κλειστό του μπάσκετ, λίγο πριν από την αναμέτρηση της ΑΕΚ με το Περιστέρι για την Basket League, ξέσπασε φωτιά στο μηχανοστάσιο του κλειστού με αποτέλεσμα να προκληθεί μπλακ-άουτ σε όλες τις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο περιστατικό κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του ένας ηλεκτρολόγος. Το ευτύχημα ήταν ότι συνέβη προτού αρχίσουν οι αγώνες, κατά την ώρα προσέλευσης των αθλητών και των θεατών στις εγκαταστάσεις.

Δεν περιορίζονται στα κλειστά γήπεδα όμως τα προβλήματα στις αθλητικές εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ. Τον περασμένο Οκτώβρη, στο επίκεντρο βρέθηκε και το ανοιχτό κεντρικό γήπεδο ποδοσφαίρου. Κατά τη διάρκεια του αγώνα για το Champions League μεταξύ της ΑΕΚ και της Μπάγερν Μονάχου, δημοσιογράφοι και υπεύθυνοι της UEFA διαπίστωσαν μεγάλη ταλάντωση στο άνω διάζωμα του ΟΑΚΑ, με τη δεύτερη μάλιστα να ζητάει το κλείσιμό του. Η πολιτεία προσπάθησε μέσω των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού να καθησυχάσει την UEFA, στέλνοντας ειδικούς μηχανικούς να μελετήσουν το ζήτημα, και το πόρισμά τους ήταν ότι η ταλάντωση ήταν μεγαλύτερη του συνηθισμένου λόγω του όγκου του κόσμου που βρέθηκε στις εξέδρες, αλλά εντός των προβλεπόμενων ορίων.

Σε ένα άλλο περιστατικό, προβλήματα διαπιστώθηκαν πρόσφατα και στο καταδυτήριο του συγκροτήματος, αφού μετά από έλεγχο προέκυψε ακαταλληλότητα των σανίδων που χρησιμοποιούνται στην πισίνα και στο γυμναστήριο, λόγω φθοράς. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, οι σανίδες δεν έχουν αντικατασταθεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και μετά, και η συντήρησή τους είναι ελλιπής.

Από τα χαράτσια και την απαξίωση, στο ξεπούλημα

Τα επαναλαμβανόμενα ανησυχητικά κρούσματα δείχνουν ποια είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής συνειδητής απαξίωσης των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, την οποία εφάρμοσαν επί σειρά ετών οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει να εφαρμόζει η νυν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος αυτής της πολιτικής είναι η παράδοση των εγκαταστάσεων στα ιδιωτικά συμφέροντα, όπως άλλωστε μαρτυρούν όσα ακολούθησαν τους Ολυμπιακούς του 2004, μέχρι να φτάσουμε στη σημερινή ένταξη του ΟΑΚΑ στο «υπερταμείο» για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Σε πρώτη φάση, αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς, αρκετά κομμάτια του ΟΑΚΑ παραχωρήθηκαν προς ιδιωτική εκμετάλλευση για αθλητικές και εμπορικές δραστηριότητες. Παράλληλα, σε όσες εγκαταστάσεις παρέμεναν τυπικά ανοιχτές για το κοινό (π.χ. προπονητικό κέντρο Κ2 στίβου) επιβλήθηκε χαράτσι για τη χρήση τους στους αθλούμενους, ενώ σε άλλες η πρόσβαση (π.χ. σε τοπικά σωματεία) απαγορεύτηκε λόγω της παραχώρησης για εκμετάλλευση σε ΠΑΕ και ΚΑΕ.

Σήμερα, πλέον, η διαδικασία αυτή απ’ ό,τι φαίνεται πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα… Την ώρα που οι εγκαταστάσεις αποτελούν πηγή κινδύνων για αθλούμενους και κοινό, εξαιτίας της υποτυπώδους ή και ανύπαρκτης συντήρησης, της έλλειψης κονδυλίων για τη λειτουργία τους και τον εκσυχρονισμό του εξοπλισμού και των συνθηκών ασφαλείας, σε εξέλιξη βρίσκεται ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την πλήρη παραχώρηση του χώρου σε διεθνή επιχειρηματικά funds. Στα σχέδια των τελευταίων, πίσω από τη «βιτρίνα» που αφορά τις εγκαταστάσεις για αθλητισμό και αναψυχή, περίοπτη θέση – «φιλέτου» – κατέχουν τα σχέδια εκείνα που αφορούν τη δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου, ξενοδοχείων, καζίνο κτλ.

  • Από τον «Ριζοσπάστη» του Σαββατο-Κύριακου 23-24 Φλεβάρη 2019