Δ.Σ.  ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΕΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ : Για την απαγωγή των 4 ναυτεργατών στo Τόγκο 

Σε ανακοίνωσή του το ΔΣ του Σπουδαστικού Συλλόγου ΑΕΝ Ασπροπύργου σχετικά με την απαγωγή τεσσάρων ναυτεργατών στην περιοχή του Τόγκο Αφρικής, αναφέρει τα εξής:

«Σε εξέλιξη είναι στην περιοχή του Τόγκο η απαγωγή των 4 ναυτεργατών μεταξύ των οποίων και ένας Έλληνας, δόκιμος μηχανικός, 2 από τις Φιλιππίνες, 1 από την Γεωργία, σε σύνολο 24 μελών του πληρώματος του Δ/Ξ “ELKA ARISTOTLE” με ελληνική σημαία (ΝΠ 11217), της ναυτιλιακής εταιρείας “EUROPEAN PRODUCT CARRIERS”.

Η επικίνδυνη εξέλιξη με το πλοίο και το πλήρωμα του, φέρνει ξανά στην επιφάνεια τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στα εκπαιδευτικά μας ταξίδια. Ως Σύλλογος Σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου, έχουμε επανειλημμένα αναδείξει, ότι το εκπαιδευτικό ταξίδι έχει μετατραπεί σε κάλυψη οργανικών θέσεων του πληρώματος με δόκιμους Πλοιάρχους και Μηχανικούς χωρίς να εξασφαλίζεται τόσο η ουσιαστική εκπαίδευση μας όσο και η ασφάλεια και η υγεία ολόκληρου του πληρώματος.

Με ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου Ναυτιλίας να εξασφαλιστεί ο επαναπατρισμός των συναδέλφων μας ναυτεργατών που έχουν απαχθεί στην περιοχή του Τόγκο, στη Δυτική Αφρική.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για άλλο ένα γεγονός με θύματα τους ναυτεργάτες.

Όλα τα παραπάνω είναι μέρος του προβλήματος που δημιουργούν τα αμύθητα κέρδη των εφοπλιστών από τη δουλειά των ναυτεργατών, οι ισχυροί ανταγωνισμοί ανάμεσά τους, οι κόντρες και οι αντιθέσεις ανάμεσα σε κυβερνήσεις για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των ενεργειακών δρόμων. Άλλωστε είναι γνωστό ότι ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος αποτελεί το 4ο όπλο στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Έχει τεράστιες ευθύνες και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως και οι προηγούμενες για την εμπλοκή σε αυτούς τους σχεδιασμούς.

Η ασφάλεια της ζωής μας δεν κοστίζει τίποτα μπροστά στα κέρδη των εφοπλιστών.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που κρύβεται πίσω από τη βιτρίνα της “βαριάς βιομηχανίας” και της “πρωτιάς” του εφοπλιστικού κεφαλαίου στη διεθνή αγορά!

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

– Εκπαιδευτικό ταξίδι, με αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου Ναυτιλίας.

– Ουσιαστική εποπτεία από το υπουργείο Ναυτιλίας καθ’ όλη τη διάρκεια του εκπαιδευτικού ταξιδιού.

– Οι δόκιμοι πλοίαρχοι και μηχανικοί στο εκπαιδευτικό μας ταξίδι να μην αναλαμβάνουμε οργανικές θέσεις στα πλοία.

– Υπογραφή και Ναυτολόγηση με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα ποντοπόρα και την ακτοπλοΐα, με συγκροτημένα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα».