Δυο πολύνεκρα ναυάγια πλοιαρίων με πρόσφυγες σε Τουρκία και Τυνησία

Εννέα πρόσφυγες που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη από την Τουρκία πνίγηκαν στο Αιγαίο στα ανοικτά της επαρχία Αττάλεια, την Κυριακή 3/6, όταν βυθίστηκε το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν. Έξι παιδιά και μία γυναίκα είναι μεταξύ των νεκρών ενώ 5 επιβαίνοντες διασώθηκαν από αλιείς και το τουρκικό λιμενικό και ένας εξακολουθεί να αγνοείται, μετέδωσε το πρακτορείο «Anadolu».

Σε τουλάχιστον 46 ανήλθε ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, όταν σκάφος με μετανάστες, βυθίστηκε στα ανοικτά της Τυνησίας, τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή 3/6, στα ανοικτά των ακτών του νομού Σφαξ, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τον πόλεμο στη Συρία, έφτασαν στην Ελλάδα μέσω της Τουρκίας το 2015. Ο αριθμός των αφίξεων μειώθηκε μετά τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ Άγκυρας και ΕΕ το 2016.

Όμως παρατηρητές επισημαίνουν ότι ο αριθμός των προσφύγων που επιχειρούν το επικίνδυνο ταξίδι έχει αρχίσει να σημειώνει ξανά αύξηση τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετανάστευσης, 10.948 άνθρωποι έχουν καταφέρει τους πέντε πρώτους μήνες του 2018 να φτάσουν στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας, πολλοί περισσότεροι από όσοι την ίδια περίοδο πέρυσι. Τριάντα πέντε άνθρωποι έχουν πνιγεί στην προσπάθειά τους.