
Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας σε Νοτιοανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, οι αξιώσεις της Τουρκίας, οι αμφισβητήσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου, αποτελούν εξελίξεις που ξεχωρίζουν τις τελευταίες μέρες, άλλοτε με τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί «γαλάζιας πατρίδας» και άλλοτε με τις παραβιάσεις που κάνουν κατά κόρον η Αεροπορία και το Ναυτικό της γείτονος.
Στην ένταση που συντηρεί σταθερά η Τουρκία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο αντανακλώνται οι πάγιες, απαράδεκτες διεκδικήσεις της αστικής τάξης στον ανταγωνισμό της με την ελληνική, προκειμένου να διασφαλίσει και να επεκτείνει τα συμφέροντά της στην περιοχή. Αντανακλώνται όμως και τα παζάρια που διεξάγει με ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, κυρίως σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό τους για τη Συρία και τη Μέση Ανατολή, όπου τα συμφέροντά τους αποκλίνουν.
Απέναντι σε αυτήν την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που έχει αναλάβει δραστήριο ρόλο στην προσπάθεια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών να διατηρήσουν την Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο και να ανακόψουν την παραπέρα ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία, καλλιεργεί επικίνδυνο εφησυχασμό ότι ο λαός δεν κινδυνεύει, επειδή η Ελλάδα αποτελεί τον «προτιμώμενο εταίρο» των ΗΠΑ στην περιοχή.
Ο εφησυχασμός που σπέρνει η κυβέρνηση, παρά τις κορόνες στελεχών της, είναι πολύ επικίνδυνος και καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα που διαμορφώνεται σε βάρος του λαού από τη βαθύτερη εμπλοκή της στα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και τους ανταγωνισμούς στην περιοχή.
Οι ίδιες οι εξελίξεις το επιβεβαιώνουν. Στον απόηχο του «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας – ΗΠΑ, ο Γουές Μίτσελ, βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και εκ των εμπνευστών της ανάδειξης της Ελλάδας σε «γεωπολιτικό μεντεσέ» των ΗΠΑ στην περιοχή, έλεγε σε συνέντευξή του ότι η Τουρκία «μάς είναι πραγματικά απαραίτητη» και ότι «η Ελλάδα έχει έναν στρατηγικό ρόλο να διαδραματίσει.
Δεν θα το περιέγραφα ως κάτι που πρέπει να νοείται ως αντικατάσταση της Τουρκίας». Επιβεβαιώνει δηλαδή ότι η Τουρκία παραμένει κρίσιμο περιφερειακό μέγεθος για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή και ότι η Ελλάδα αξιοποιείται ως «δίαυλος» και ως μέσο πίεσης, στην προσπάθεια να παραμείνει η Τουρκία στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο.
Τα ίδια επαναλάμβανε επί της ουσίας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ μετά την παρουσία του στον «Στρατηγικό Διάλογο», περιγράφοντας το πώς οι ΗΠΑ «επενδύουν πάνω μας» για να «εξισορροπήσουν» την ένταση των σχέσεων με την Τουρκία, που «έχει πολύ μεγάλη αξία γι’ αυτούς» και «κανείς Αμερικανός Πρόεδρος δε θα ‘θελε να τη χάσει».
Στην ίδια κατεύθυνση, και παρά τον προπαγανδιστικό «κουρνιαχτό» που σηκώθηκε τις προηγούμενες μέρες, με τις τάχα «αυστηρές συστάσεις» των ΗΠΑ στην Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ, οι ΗΠΑ αξιοποιούν το «χαρτί» της μοιρασιάς του ενεργειακού πλούτου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο και παζαρεύουν τη συνεκμετάλλευσή του με την Τουρκία και το ψευδοκράτος, στο πλαίσιο και της διχοτομικής λύσης που προωθείται στο Κυπριακό με ΝΑΤΟική σφραγίδα.
Ολα τα παραπάνω «φωνάζουν» ότι η ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό βάζει το λαό στο μάτι του κυκλώνα των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και παζαριών, που σε κάθε περίπτωση θα τα πληρώσει ακριβά: Είτε η χώρα αξιοποιηθεί ως «αιχμή του δόρατος» στην αντιπαράθεση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και Τουρκίας, είτε υπάρξει προσωρινός συμβιβασμός, ο οποίος με σιγουριά θα «ακουμπάει» και τα κυριαρχικά δικαιώματα, όπως δείχνουν και οι πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας, με τις ΗΠΑ να «σφυρίζουν αδιάφορα».
Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, το εργατικό – λαϊκό κίνημα χρειάζεται να ανεβάσει στροφές, να ακουστούν ακόμα πιο δυνατά τα συνθήματα «Εξω οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και οι βάσεις τους από την Ελλάδα», καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, αποδέσμευση από όλες τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις.
- Το άρθρο αναδημοσιεύεται από τη στήλη «Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ» του «Ριζοσπάστη», Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2018.
5η ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ – ΙΣΡΑΗΛ:
Για πρώτη φορά συμμετέχουν και οι ΗΠΑ στη Σύνοδο
Με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, για πρώτη φορά, πραγματοποιήθηκε η 5η Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να αναλαμβάνει δραστήριο ρόλο στην ταχύτερη προώθηση του αμερικανοΝΑΤΟϊκού σχεδιασμού σε Βαλκάνια και Ανατ. Μεσόγειο.
«Μείζονος σημασίας» χαρακτήρισε την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «East Med» ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν που συμμετείχε στην 5η Σύνοδο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και στην οποία οι Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Αναστασιάδης και Μπέντζαμιν Νετανιάχου συμφώνησαν να προωθήσουν υπογράφοντας τη σχετική σύμβαση εντός του 2019 μετά και την έγκριση της ΕΕ.
Στις δηλώσεις που έγιναν μετά την ολοκλήρωση της συνόδου που πραγματοποιήθηκε στην ισραηλινή πόλη Μπέερ Σεβά, ο Αμερικανός πρέσβης κατέστησε σαφές πως για τις ΗΠΑ ο αγωγός «East Med» είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου στο όνομα των «διαφοροποιημένων πηγών Ενέργειας» και της «ενεργειακής ασφάλειας» της ΕΕ να μειωθεί η προμήθεια φυσικού αερίου της Ρωσίας προς χώρες της Ευρώπης.
Όπως είπε, οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν απολύτως» την κατασκευή του «East Med» που είναι «μείζονος σημασίας για τη σταθερότητα». Πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ στηρίζουν φυσικά και τους φορείς προώθησης των αμερικανικών συμφερόντων που είναι οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ. Ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την τριμερή συνεργασία», η οποία όπως είπε «εδράζεται στα κοινά συμφέροντα». Παράλληλα ευχαρίστησε τις τρεις κυβερνήσεις «για την εξαιρετική συνεργασία».
Ο οικοδεσπότης Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε πως η συμμετοχή του Αμερικανού πρέσβη στη σύνοδο εκφράζει την υποστήριξη των ΗΠΑ στη συνεργασία των τριών χωρών. Για τον αγωγό «East Med» ανακοίνωσε πως «θα υπογράψουμε επίσημα σε λίγους μήνες, το 2019, στην Ελλάδα». Εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιθετικός με αφορμή τη Συρία ανακοινώνοντας την κλιμάκωση των επιδρομών του ισραηλινού κράτους, λέγοντας ότι «θα συνεχίσουμε, θα εντείνουμε τη δράση μας στη Συρία για να αποκλείσουμε τρομοκρατικές ενέργειες από το Ιράν». Κατηγόρησε την Τεχεράνη πως με δική της υποστήριξη και χρηματοδότηση η «Χεζμπολλάχ» κατασκευάζει τούνελ στα σύνορα με το Λίβανο.
Ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα βάλει πλάτη για την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για το «ξέπλυμα» της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Χαρακτήρισε «στρατηγικού χαρακτήρα» την τριμερή συνεργασία που υποστηρίζουν απόλυτα οι ΗΠΑ και για τον αγωγό «East Med» υποστήριξε ότι «δεν είναι απλά ένα ενεργειακό πρότζεκτ, αλλά έχει μια ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία και αξία». Πρόσθεσε ότι «στόχος είναι να συμπεριληφθούν κι άλλες χώρες με πηγές Ενέργειας στην περιοχή, δεν αποκλείουμε κανένα».
Εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στη Συρία «για το μελλοντικό ρόλο τρίτων χωρών στην περιοχή, της Τουρκίας και του Ιράν» και ανέφερε ότι με το κράτος του Ισραήλ αποφάσισαν «να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας και των πληροφοριών», ενώ με αφορμή τα τούνελ στα σύνορα με το Λίβανο δήλωσε ότι «καταδικάσαμε κάθε μορφή τρομοκρατίας». Για το Μεσανατολικό ανέφερε ότι η κυβέρνησή του είναι «προσηλωμένη στην επίτευξη λύσης δύο κρατών», αν και δεν αναγνωρίζει παλαιστινιακό κράτος παρά και τη σχετική απόφαση της Ελληνικής Βουλής. Για το Κυπριακό έκανε λόγο για την ανάγκη μιας «δίκαιης και βιώσιμης λύσης».
Από την πλευρά του ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως «βασικό συστατικό της συνεργασίας μας είναι η Ενέργεια», καλωσόρισε τη συμμετοχή των ΗΠΑ στη 5η Σύνοδο και για το Κυπριακό δήλωσε ότι στόχο τους είναι «να εξευρεθεί μια λύση μέσα στα πλαίσια όπως καθορίζονται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ».
Σοβαρές εξελίξεις στα Βαλκάνια
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Σερβία για τις εργασίες του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Σερβίας και την Τετραμερή Σύνοδο Συνεργασίας Ελλάδας – Σερβίας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας, σε μια περίοδο που η ένταση συντηρείται σταθερά στα Βαλκάνια, εξαιτίας του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού που οξύνει την αντιπαράθεση με τη Ρωσία.
Ενδεικτική των εξελίξεων που κυοφορούνται στην περιοχή είναι η επιστολή του Ντ. Τραμπ προς τον ηγέτη του Κοσσόβου, Χασίμ Θάτσι, σύμφωνα με την οποία «το Κόσσοβο αποτελεί κρίσιμο εταίρο στις προσπάθειές μας να εγγυηθούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα σε όλη την Ευρώπη». Περιγράφοντας τη σημασία που τα Βαλκάνια έχουν για την υπεράσπιση της «ευρωπαϊκής ασφάλειας», ο Τραμπ καλεί συνολικά την ηγεσία του Κοσσόβου να αξιοποιήσει τη «μοναδική ευκαιρία» για «ειρηνευτική συμφωνία» με τη Σερβία και «να απέχετε από ενέργειες που θα καθιστούσαν πιο δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας». Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι «η αποτυχία να επωφεληθείτε από αυτή τη μοναδική ευκαιρία (σ.σ. για συμφωνία με τη Σερβία) θα ήταν μια τραγική οπισθοδρόμηση, καθώς είναι απίθανο να παρουσιαστεί σύντομα μια νέα ευκαιρία για μια συνολική ειρήνη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επενδύσει στην επιτυχία του Κοσσόβου ως ανεξάρτητου, εθνικά κυρίαρχου κράτους». Καταλήγει ότι θα χαιρόταν να υποδεχτεί στον Λευκό Οίκο τους Προέδρους του Κοσσόβου και της Σερβίας στο πλαίσιο επίτευξης μιας τέτοιας «ιστορικής συμφωνίας».
ΗΠΑ-ΣΥΡΙΑ-ΟΗΕ: Η Ουάσιγκτον «δεσμεύεται» για συνέχιση της δράσης κατά του «ISIS»
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την «οριστική καταστροφή» του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία, σημειώνοντας ότι θα συνεχίσουν να πιέζουν για την απόσυρση από τη χώρα των δυνάμεων που φέρουν τη στήριξη του Ιράν.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αντιδράσεις από την απόφαση του Ντ. Τραμπ για αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ από τη Συρία.
Η διαταγή σημαίνει επίσης πως θα τερματιστεί η αεροπορική εκστρατεία των ΗΠΑ εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) στη χώρα, δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ στο πρακτορείο «Reuters», μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. Από το 2015, περισσότερες από 100.000 βόμβες και πύραυλοι έχουν εκτοξευθεί κατά στόχων στη Συρία και το Ιράκ, σύμφωνα με στοιχεία της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν στο «Reuters» πως ο χρόνος του τερματισμού της αεροπορικής εκστρατείας θα συνδεθεί με την αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ, αλλά αρνήθηκαν να ορίσουν ημερομηνία για το πότε μπορεί να συμβεί αυτό.
ΡΩΣΙΑ – ΠΟΛΙΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΝΤΟΝΕΤΣΚ:
Καταγγελίες για στρατιωτική επίθεση σε Κριμαία και Ανατολική Ουκρανία
Πυκνώνουν τα «σύννεφα» στρατιωτικής σύγκρουσης σε Ανατολική Ουκρανία και Κριμαία, μετά και τις τελευταίες καταγγελίες του αναπληρωτή επικεφαλής της πολιτοφυλακής της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας» του Ντονέτσκ, Εντουαρντ Μπασούριν, και του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, για σχεδιαζόμενη ουκρανική προβοκάτσια που είναι σε εξέλιξη. Η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τη Ρωσία για το καθεστώς της Κριμαίας (που ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014), για την Ανατ. Ουκρανία και για τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας, έχει αναζωπυρωθεί, στο φόντο και του επεισοδίου στα Στενά Κερτς.
Ο Σ. Λαβρόφ, μιλώντας χτες στον ραδιοφωνικό σταθμό της «Κομσομόλσκαγια Πράβντα», κατήγγειλε σχέδια της ουκρανικής κυβέρνησης (και των «δυτικών συμμάχων» της) για «μια ένοπλη πρόκληση στα σύνορα με τη Ρωσία, στα σύνορα με την Κριμαία, το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκέμβρη». Σύμφωνα με στοιχεία που έχει η Ρωσία, συνέχισε, ο Ουκρανός Πρόεδρος Π. Ποροσένκο συζητά με τους «δυτικούς συμμάχους» του την «επερχόμενη πρόκληση στην Κριμαία»: «Τον συμβουλεύουν να διατηρήσει εχθρικές ενέργειες χαμηλής έντασης, ώστε να τους δώσει πάτημα να συνεχίσουν την προπαγάνδα για τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας και για να δικαιολογούν την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας», είπε, προσθέτοντας ότι οι αρμόδιες ρωσικές υπηρεσίες εργάζονται για να αποτρέψουν τα σχέδια.
«Η απάντηση είναι: Θα το μετανιώσουν. Είναι η χώρα μας, είναι τα σύνορά μας. Δεν θα επιτρέψουμε (σ.σ. στην ουκρανική κυβέρνηση) να προωθήσει τα συμφέροντά της, όπως αυτή το βλέπει, και να παραβιάσει τα δικαιώματα των κατοίκων της Κριμαίας, που τα υπερασπίστηκαν σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο», προειδοποίησε.
Μάλιστα η Ρωσία ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στην Κριμαία, με τη μετακίνηση εκεί άνω των δέκα μαχητικών αεροσκαφών στο αεροδρόμιο Μπελμπέκ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Επιπλέον, ο Λαβρόφ κατηγόρησε τη «Δύση» ότι «”μαγειρεύει” επαναστάσεις στο μετα-σοβιετικό χώρο». Αναφερόμενος στα Βαλκάνια υποστήριξε ότι θυμίζουν την κατάσταση που επικρατούσε πριν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ για το καθεστώς της Ουκρανίας είπε ότι «προσομοιάζει σε νεοναζιστικό».
Τέσσερις ταξιαρχίες του ουκρανικού στρατού κοντά στη ζώνη επαφής
Ο Ε. Μπασούριν, από την πλευρά των πολιτοφυλακών, κατήγγειλε «ενδεχόμενη επίθεση το διάστημα 24 – 25 Δεκέμβρη», καθώς, όπως είπε, ο Ποροσένκο «χρειάζεται μια πρόφαση για την επέκταση του στρατιωτικού νόμου (σ.σ. έχει επιβληθεί από την ουκρανική κυβέρνηση σε ορισμένες περιοχές, μετά το περιστατικό στο Κερτς), που λήγει στις 26 Δεκέμβρη». Ανέφερε ακόμα πως τέσσερις ουκρανικές ταξιαρχίες έχουν συγκεντρωθεί έξω από την Μαριούπολη και άλλες περιοχές, σε απόσταση 50 χλμ. από τη ζώνη επαφής που προβλέπεται από τη συμφωνία του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015, υποτίθεται ως ουδέτερη ζώνη. Εξάλλου, «μπαρούτι» μυρίζει και η δήλωση Ποροσένκο ότι δεν σκοπεύει να παρατείνει τον στρατιωτικό νόμο, «εκτός αν υπάρξει μια ευρείας κλίμακας επίθεση από τη Ρωσία»…
Το ενδεχόμενο να αυξηθεί η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα ανέφερε χτες ο ειδικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για την Ουκρανία, Κερτ Βόλκερ:«Στη Μαύρη Θάλασσα η Τουρκία διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο. Θέλουμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία για την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα και την ελεύθερη ναυσιπλοΐα (…) Νομίζω ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να εξετάσουμε τώρα, όπως να αυξήσουμε την παρουσία μας στη Μαύρη Θάλασσα, είτε σε διμερή βάση είτε υπό την ασπίδα της ΕΕ».
Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε την Παρασκευή την ετοιμότητα της Ρωσίας για μια συνάντηση του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας πως «μια συνάντηση είναι εξίσου απαραίτητη τόσο για τη Μόσχα όσο και για την Ουάσιγκτον». Νωρίτερα, ο σύμβουλος Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο συνάντησης κορυφής «μέχρι την απελευθέρωση του πληρώματος και των πλοίων» της Ουκρανίας. Οι δύο ηγέτες είχαν προγραμματισμένη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του G20 στο Μπουένος Αϊρες στις αρχές Δεκέμβρη, η οποία ακυρώθηκε από την αμερικανική πλευρά με αφορμή τη «ρωσική επιθετικότητα» στο Κερτς.
Σε ένα ακόμη βήμα κλιμάκωσης, η Ουκρανία εξέλεξε το Σάββατο τον επικεφαλής της νέας ανεξάρτητης Ορθόδοξης Εκκλησίας, σηματοδοτώντας μια ιστορική ρήξη με τη Ρωσία. Πρόκειται για «διαδικασίες που δημιουργούν σχίσμα και σχετίζονται απόλυτα με την πολιτική», σχολίασε το Κρεμλίνο.