ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΒΥΗ : Με ανοικτό το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτών κλιμακώνονται τα παζάρια

Μέχρι την ύστατη ώρα εντείνονται τα παζάρια και οι διπλωματικές ζυμώσεις, με στόχο την υποτιθέμενη «αποκλιμάκωση» των συγκρούσεων και την εκεχειρία στη Λιβύη, που στην πραγματικότητα είναι μέρος στο «παζλ» της συνολικής μοιρασιάς στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Την Κυριακή, 19 Γενάρη, στο Βερολίνο, θα πραγματοποιηθεί η λεγόμενη «Διεθνής Διάσκεψη» που γίνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ αλλά ουσιαστικά διοργανώνεται από το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας και τη Ρωσία που επιχειρούν να περάσουν τα δικά τους γεωπολιτικά συμφέροντά έναντι ανταγωνιστών και συμμάχων.

Το στίγμα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών έδωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel: «Εάν υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εφαρμογή και παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός, ενδεχομένως και με στρατιώτες, για παράδειγμα στο πλαίσιο κάποιας αποστολής της ΕΕ», τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, o οποίος ζήτησε επίσης να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για την παρακολούθηση του εμπάργκο όπλων στη χώρα της Βόρειας Αφρικής. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι σήμερα ο Νίκος Δένδιας, έσπευσε να δηλώσει την πρόθεση της Ελληνικής κυβέρνησης να συμμετάσχει στη στρατιωτική αποστολή.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα συμμετάσχει στη διεθνή Διάσκεψη, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το Κρεμλίνο. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι πλευρές σχεδιάζουν να συζητήσουν τη διευθέτηση της λιβυκής κρίσης, συμπεριλαμβανομένων και των ζητημάτων τερματισμού των εχθροπραξιών, της εκεχειρίας μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών και την ενεργοποίηση ενός ευρέος πολιτικού διαλόγου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, τόνισε ότι η «η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή τη Διάσκεψη για τη Λιβύη δεν ήταν ποτέ θέμα», διευκρινίζοντας ότι αντικείμενο της Διάσκεψης δεν θα είναι οι «συμφωνίες» που υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη, αλλά η προσπάθεια τερματισμού της στρατιωτικής αντιπαράθεσης στη Λιβύη, η οποία, όπως είπε, κινδυνεύει να εξελιχθεί σε πόλεμο ξένων δυνάμεων «δι’ αντιπροσώπων», απαντώντας στη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για τη μη πρόσκλησή της.

Ο Διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού(ΛΕΣ), στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, σε επιστολή του προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν, εκφράζει την υποστήριξή του στη ρωσική πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Λιβύη στη Μόσχα, ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου, δημοσιοποιώντας το πλήρες κείμενο της επιστολής. Παράλληλα ο στρατάρχης Χάφταρ, ο οποίος αποκαλεί τον πρόεδρο Πούτιν «αγαπητό του φίλο», αποδέχεται πρόταση του Ρώσου προέδρου να επισκεφθεί τη Μόσχα για να συνεχίσει το διάλογο που άρχισε.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «TASS»)

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ:
Ανακοίνωση σχετικά με τη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο και τη συζήτηση για τη συμμετοχή της Ελλάδας

«Η Διεθνής Διάσκεψη για τη Λιβύη, στο Βερολίνο, που μοναδικό στόχο έχει να καθοριστεί από τους ιμπεριαλιστές το μέλλον αυτής της χώρας, με βάση τα δικά τους συμφέροντα κι αφού πρώτα την κατέστρεψαν και τη διαμέλισαν, δεν είναι μια διαδικασία επωφελής για το λιβυκό λαό και τους άλλους λαούς της περιοχής.

Είναι ενδεικτικό ότι στη Διάσκεψη αυτή συμμετέχουν ΝΑΤΟικές κι άλλες δυνάμεις που ευθύνονται για την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη, τους βομβαρδισμούς και τη διάλυση της χώρας και που σήμερα ανταγωνίζονται και διαπραγματεύονται για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών. Οι δυνάμεις αυτές τάσσονται είτε με την “κυβέρνηση της Τρίπολης” είτε με τον στρατηγό Χαφτάρ είτε παζαρεύουν και με τους δύο ταυτόχρονα.

Η “ιμπεριαλιστική ειρήνη”, που συζητούν, δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί προς όφελος των λαών.

Όσον αφορά τη συζήτηση και την αντιπαράθεση για τη συμμετοχή της Ελλάδας ή μη στη Διάσκεψη αποκαλύπτεται:

Πρώτον, ο υπερφίαλος και αβάσιμος ισχυρισμός της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, περί δήθεν “διεθνούς απομόνωσης της Τουρκίας”, τη στιγμή που η Τουρκία διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στις εξελίξεις, στο πλαίσιο των σχεδιασμών των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, οι οποίοι τουλάχιστον ανέχθηκαν την υπογραφή των απαράδεκτων συμφωνιών της με την κυβέρνηση Σάρατζ για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών.

Δεύτερον, αποκαλύπτεται η βαθιά συμφωνία όλων των άλλων κομμάτων, που διεκδικούν τη συμμετοχή της Ελλάδας σ’ αυτή τη Διεθνή Διάσκεψη, με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, αφού άλλωστε αυτό είναι αποκλειστικά και το αντικείμενο της Διάσκεψης.

Αυτή η περαιτέρω εμπλοκή της Ελλάδας, που είναι κοινός τόπος όλων των άλλων πολιτικών δυνάμεων, υπηρετεί μόνο τη συμμετοχή τμημάτων του ελληνικού κεφαλαίου στη μοιρασιά της λείας και δεν προσφέρει κανένα όφελος για την ειρήνη και την ασφάλεια των λαών, αλλά και για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

ΚΚΕ: Η επίσκεψη του Χαφτάρ συνιστά κλιμάκωση της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

«Η επίσκεψη Χαφτάρ στην Ελλάδα και η πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ να στείλει ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στη Λιβύη, συνιστά κλιμάκωση της εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, από την οποία κανένα όφελος δεν μπορεί να υπάρξει για τον ελληνικό λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Είναι εκτός πραγματικότητας ο ισχυρισμός ότι οι σχέσεις με δυνάμεις τύπου Χαφτάρ, που είναι μπλεγμένες στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και παζαρεύουν ταυτόχρονα με πολλά μέρη, μπορούν να αποτελέσουν εγγυητές της ειρήνης και της ασφάλειας υπέρ των λαών, αλλά και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Η δε στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που χαρακτηρίζει θετική την επίσκεψη Χαφτάρ, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι βουτηγμένο μέχρι το λαιμό στο βούρκο αυτών των επικίνδυνων σχεδίων».