Γ. ΝΤΟΥΝΙΑΔΑΚΗΣ – ΣΤ. ΤΑΣΣΟΣ : Κοινή Δήλωση για τις προκλητικές ρυθμίσεις «εθελοντικής φορολογίας» των εφοπλιστών

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Σταύρος Τάσσος και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Ντουνιαδάκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», προέβησαν από κοινού σε δήλωση για την προκλητική ρύθμιση της «εθελοντικής φορολόγησης» των εφοπλιστών. Αναλυτικά η δήλωσή τους έχει ως εξής:

«Η ρύθμιση υπέρ της νέας εθελοντικής – συμβολικής φορολογίας των εφοπλιστών που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την υπερψήφισαν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, αποτελεί μια νέα μεγάλη πρόκληση, ειδικά για τους νησιώτες, που δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη. Το νέο δώρο που έκαναν τα κόμματα αυτά στους εφοπλιστές έρχεται να προστεθεί στις πάνω από 50 φοροαπαλλαγές που τους έχουν ήδη δοθεί. Οι εφοπλιστές, ενώ έχουν αφορολόγητα καύσιμα, από το 2001 έχουν αυξήσει τις τιμές των εισιτηρίων, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πάνω από 300% και αφήνουν για μέρες, μικρά και μεγάλα νησιά, χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση.

Αντίθετα, τους νησιώτες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τους αντάμειψε, ψηφίζοντας την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ. Μέτρο βέβαια που ήταν ενσωματωμένο στα μνημόνια που ψήφισαν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ακόμα, ψήφισαν τη μείωση του αφορολόγητου για μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επιχειρηματίες, τα χαράτσια για πρώτη και δεύτερη κατοικία, τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς. Οι σημερινοί περιφερειάρχες και υποψήφιοι του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου πρέπει να δώσουν εξηγήσεις στο λαό για τις επιλογές των κομμάτων που τους στηρίζουν. Εμείς, οι υποψήφιοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης” είμαστε αντίθετοι με τις φοροαπαλλαγές και τα προνόμια των εφοπλιστών και των επιχειρηματικών ομίλων.

Διεκδικούμε:

  • Την επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ κατά 50%, για όλα τα νησιά.
  • Την κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη και στα καύσιμα.
  • Τη διεύρυνση του αφορολόγητου για εργαζόμενους και μικρομεσαίους.
  • Την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για πρώτη και δεύτερη κατοικία.
  • Τη δραστική μείωση όλων των εισιτηρίων πλοίων και αεροπλάνων τώρακατά 50%, τακτική και ασφαλή σύνδεση των νησιών.

Καλούμε τους νησιώτες να δώσουν δυνατή, αποστομωτική απάντηση στις ερχόμενες εκλογές. Να ψηφίσουν ΚΚΕ στις Ευρωεκλογές και “Λαϊκή Συσπείρωση” στις περιφέρειες και τους δήμους. Έτσι θα κάνουμε τη διαφορά υπέρ των λαϊκών συμφερόντων και διεκδικήσεων».