ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ : Ανακοίνωση για το νέο τραγικό ναυάγιο στους Παξούς

Σε ανακοίνωσή της σχετικά με τη νέα τραγωδία στους Παξούς, όπου -μέχρι στιγμής- 12 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο, η Γραμματεία Μεταναστών και Προσφύγων του ΠΑΜΕ επισημαίνει τα εξής:

«Η νέα τραγωδία κοντά στους Παξούς με τους δεκάδες πνιγμένους και αγνοούμενους πρόσφυγες και μετανάστες αποτελεί ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Οι επιδιώξεις και οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών κάναν την Μεσόγειο θάλασσα νεκρών.

Οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και οι κυβερνήσεις τους αποτελούν τους πραγματικούς υπαίτιους του ναυαγίου, της τραγωδίας για τους ξεριζωμένους, που είχαν γλιτώσει από τη φωτιά των πολέμων που εξαπολύουν ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, ματώνοντας τους λαούς για λογαριασμό μιας χούφτας μονοπωλιακών ομίλων.

Αποτελεί αποτέλεσμα της απαράδεκτης συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας που συναποφάσισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και που εφαρμόζει και η κυβέρνηση της ΝΔ. Των αντιδραστικών οδηγιών της ΕΕ, που ενσωμάτωσαν και νομοθέτησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Του Κανονισμού του Δουβλίνου και της απαγόρευσης των δευτερογενών μετακινήσεων. Της παραβίασης των δικαιωμάτων των προσφύγων που προβλέπονται από τη Συνθήκη της Γενεύης. Είναι αποτέλεσμα του εγκλωβισμού και των απαράδεκτων συνθηκών που βιώνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου σε όλη τη χώρα.

Αποτελεί πρόκληση να προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από τους δουλεμπόρους. Η αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων είναι που σπρώχνει τους πρόσφυγες και μετανάστες ως έρμαια στα νύχια των διακινητών, η πολιτική τους και η κλιμάκωση της καταστολής είναι που γιγαντώνει τα κάθε λογής κυκλώματα.

Οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα πρέπει να δυναμώσουν την αλληλεγγύη και τον αγώνα για τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών. Να κλείσουν οι “Μόριες” και να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματά τους και θα πηγαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, ενάντια στην κύρωση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ, που μετατρέπει την Ελλάδα σε πολεμικό της προγεφύρωμα και στόχο, για να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου. Η διέξοδος βρίσκεται στην πάλη των λαών για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση και ιμπεριαλιστικούς πολέμους, προσφυγιά και μετανάστες».

ΣΧΕΤΙΚΑ

  • ΠΑΞΟΙ

Το Λιμενικό συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοούμενων του ναυαγίου