ΓΑΛΛΙΑ: Συνέχιση κινητοποιήσεων και προσπάθειας εγκλωβισμού του λαού – Αλληλεγγύη από την ΠΣΟ και το ΠΑΜΕ

Νέες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται στη Γαλλία για αύριο Σάββατο από τα «κίτρινα γιλέκα» και άλλες δυνάμεις, που προβάλλουν αντικυβερνητικά αιτήματα, με αφορμή κυρίως την αύξηση στις τιμές των καυσίμων, μέτρο που αποσύρθηκε προσωρινά από την κυβέρνηση Μακρόν.

Στο έδαφος της συσσωρευμένης λαϊκής αγανάκτησης για την αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνεται, οι κινητοποιήσεις αξιοποιούνται από δυνάμεις που καθόλου δεν αμφισβητούν τον πυρήνα αυτής της πολιτικής, αλλά διεκδικούν αναβαθμισμένο ρόλο σε ενδοαστικές διεργασίες, με γεωπολιτικές μάλιστα προεκτάσεις.

Ηδη λέγονται πολλά για το ρόλο του «Εθνικού Συναγερμού» (Λεπέν) στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», αλλά και άλλων ακροδεξιών κινήσεων και δυνάμεων όπως οι «Identitaires» («Ιντεντιτέρ»), που θα μπορούσε να αποδοθεί ως «οι αναζητούντες την (εθνική) ταυτότητά τους», κίνηση που μάχεται ενάντια στο …«ρατσισμό κατά των λευκών», «κατά των Γάλλων», κατά των μεταναστών κ.τ.λ.

Ταυτόχρονα, ακούγονται φήμες για εμπλοκή του γνωστού πρώην συμβούλου του Τραμπ, Στιβ Μπάνον, που επιχειρεί τον συντονισμό διαφόρων αστικών εθνικιστικών δυνάμεων στην ΕΕ. Επίσης, ενδεικτική είναι και η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μακρόν που – ανακοινώθηκε χτες – θα καταθέσουν τη Δευτέρα οι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), της «Ανυπότακτης Γαλλίας» (FI) του Ζαν Λικ Μελανσόν που διεκδικεί ισχυρό ρόλο στην αναμόρφωση της σοσιαλδημοκρατίας και του μεταλλαγμένου ΚΚ Γαλλίας.

Οπως δήλωσε ο γραμματέας του PS Ολιβιέ Φορ, η πρόταση αυτή αποσκοπεί να δείξει ότι «αν δεν υπάρχουν άλλες επιλογές (…) αν ο θυμός δεν μπορεί να σταματήσει, δεν υπάρχει παρά η επιλογή της εξόδου». Πρόσθεσε ότι τις επόμενες μέρες θα επιδιωχθεί συμπόρευση και βουλευτών από άλλες δυνάμεις, ενώ κατέληξε αόριστα: «Αυτό που μας ενώνει, πάνω από αυτό που μας χωρίζει, είναι τουλάχιστον μια κοινή βούληση για να γίνει πιο δίκαιη η φορολογία».

Στο μεταξύ, παρέμβαση έκανε και ο πρώην ευρωβουλευτής από τους οικολόγους, «αστέρας» της σοσιαλδημοκρατίας, Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, αναφέροντας ότι ο Μακρόν «δεν έχει καμία πολιτική εμπειρία, έφτασε εδώ που έφτασε γιατί οι άλλοι ήταν απίστευτα αδύναμοι, γι’ αυτό και κατάφερε να περάσει από την ποντικότρυπα και τώρα ανακαλύπτει την έκταση της πολιτικής. Δεν είναι όμως ντροπή το να αναγνωρίσει ότι έκανε λάθη, ότι κάποια πράγματα θα έπρεπε να γίνουν διαφορετικά. Αντίθετα θα είναι τιμή».

Από τη μεριά της, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί την κατάσταση και να περιορίσει «κραδασμούς», στο φόντο και της ενδοαστικής διαπάλης που οξύνεται ενόψει και των ευρωεκλογών. Ετσι προχτές το βράδυ, ο πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ ανακοίνωσε από τη Βουλή ότι οι ανατιμήσεις στα καύσιμα που θα εφαρμόζονταν την 1η Γενάρη του νέου έτους, τελικά δεν θα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό της νέας χρονιάς.

Ουσιαστικά παρέτεινε ακόμα μερικούς μήνες την αναβολή τους, παραπέμποντας σε «καλές λύσεις» που θα αναζητηθούν ώστε οι Γάλλοι «να αντέξουν» την εφαρμογή των «οικολογικών φόρων» (οι ανατιμήσεις των καυσίμων οφείλονται σε νέους φόρους που επιβάλλονται για να περιοριστεί η χρήση ντίζελ και αμόλυβδης και να προαχθούν πιο «φιλικά στο περιβάλλον» καύσιμα). Και ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση μελετά ήδη πότε θα ξαναφέρει τα σχέδιά της, μίλησε για σχέδιο νόμου που θα έρθει το φθινόπωρο με απαραίτητες προσθήκες και τροποποιήσεις του προϋπολογισμού.

Κατά τα άλλα, ο Φιλίπ είπε ότι το Σάββατο θα αναπτυχθούν «έκτακτα μέσα» για την προστασία της «δημόσιας τάξης», πέρα από τους 65.000 αστυνομικούς και μέλη άλλων σωμάτων των δυνάμεων ασφαλείας. «Θα συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε τη μέγιστη αποφασιστικότητα. Μαχόμαστε εναντίον του μίσους και της βίας», πρόσθεσε.

Προσπάθεια απεργιακού συντονισμού

Στο μεταξύ, παρά την αποσιώπηση των ΜΜΕ – που εστιάζουν στα «κίτρινα γιλέκα» – σε διάφορους χώρους πραγματοποιούνται και απεργιακές κινητοποιήσεις, παρά την επιμονή πολλών να πείσουν τους εργάτες ότι πρέπει να διαδηλώνουν μαζί με στελέχη επιχειρήσεων, για επιμέρους θέματα όπως οι τιμές των καυσίμων κ.τ.λ.

Συνολικά οκτώ ομοσπονδίες από σημαντικούς κλάδους εξέδωσαν κοινό κάλεσμα για 24ωρη απεργία στις 14 Δεκέμβρη, προτάσσοντας ικανοποιητικές αυξήσεις στους μισθούς, αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς κ.τ.λ. Μεταξύ άλλων το κάλεσμα υπογράφουν οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία που είναι στη δύναμη της ΠΣΟ, στα Λιμάνια, στην Ενέργεια και την εξορυκτική βιομηχανία, τους Σιδηρόδρομους, το Εμπόριο και τις Υπηρεσίες κ.τ.λ.

Αντιπροσωπεία της ΠΣΟ και του ΠΑΜΕ στη Γαλλία

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ συμμετείχε την Τετάρτη στο Παρίσι, σε εκδήλωση, διεθνή διάσκεψη για την ειρήνη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Χημικής Βιομηχανίας (FNIC) Γαλλίας, που ανήκει στη δύναμη της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ).

Το ΠΑΜΕ μετέφερε την αλληλεγγύη του ταξικού κινήματος της Ελλάδας στους αγώνες των εργαζομένων της Γαλλίας και ευχαρίστησε τα συνδικάτα της Γαλλίας για τη στήριξή τους στους αγώνες των εργαζομένων της Ελλάδας, ενώ ενημερώθηκε και για τη μέρα δράσης που διοργανώνουν τα συνδικάτα στις 14 Δεκέμβρη ενάντια στην αντεργατική πολιτική.

Στην εκδήλωση πήρε μέρος και χαιρέτισε και ο γγ της ΠΣΟ, Γιώργος Μαυρίκος, που υπογράμμισε την ανάγκη τα ταξικά συνδικάτα να μπουν μπροστά στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για να φύγουν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις από κάθε χώρα, να δυναμώσει η διεκδίκηση της αποδέσμευσης από κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να εγκλωβίζονται στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που κλιμακώνονται, ότι είναι αυτοί που πληρώνουν την κρίση και τους πολέμους των εκμεταλλευτών τους, με την φτώχεια, το χτύπημα δικαιωμάτων, την προσφυγιά, αλλά να οργανώσουν την πάλη ενάντια στην ίδια την εξουσία του κεφαλαίου.