ΓΑΛΛΙΑ: Νέες μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στις αντιασφαλιστικές ανατροπές

Μήνυμα αποφασιστικής καταδίκης των νέων αντιασφαλιστικών ανατροπών της κυβέρνησης Μακρόν έστειλαν χτες εκατοντάδες χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι που απήργησαν στη Γαλλία, μετά από αποφάσεις δευτεροβάθμιων και πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων αλλά και πολλών Γενικών Συνελεύσεων από χώρους δουλειάς, όπου απεργίες συνεχίζονται εδώ και μέρες.

Κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να συκοφαντήσει τους λαϊκούς αγώνες -στελέχη της κατηγορούσαν τους απεργούς μέχρι και για την αύξηση των τροχαίων στο Παρίσι, εκφράζοντας ταυτόχρονα μεγάλη …ευαισθησία για διακοπές ρεύματος εξαιτίας της απεργίας- εργαζόμενοι σε μεταφορές, εκπαίδευσηδημόσιες υπηρεσίες, λιμάνια, διυλιστήρια και πολλούς ακόμα κλάδους στρατηγικής σημασίας απήργησαν και διαδήλωσαν, μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις, πιο μαζικά από τις 5 Δεκέμβρη, την τελευταία πανεθνική απεργία που πολλοί χαρακτήρισαν μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων.

Στο Παρίσι, οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τις 350.000. Στη Μασσαλία χτες το πρωί διαδήλωσαν 200.000 (στις 5/12 είχαν υπολογιστεί σε 150.000). Αυξημένη ήταν η συμμετοχή και στη Ρουέν (35.000 από 30.000 στις 5/12), στην Καέν (20.000) κ.τ.λ.

Στις Μεταφορές τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία παρέμεναν υψηλά, σε μετρό και τρένα άγγιζαν το 75%.

Αντίστοιχα και στη Χημική Βιομηχανία μεγάλα διυλιστήρια έμειναν και χτες κλειστά. Το απεργιακό δελτίο της κλαδικής Ομοσπονδίας (FNIC) που ανήκε στη δύναμη της αγωνιστικής Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας κατέγραφε συνέχιση της απεργίας σε μεγάλες μονάδες, όπως αυτές σε Λαβέρα, Ντονζ, Φλάντρα, Λιοντέλ Μπασέλ. Επίσης, υψηλά ποσοστά συμμετοχής παρουσίαζε η απεργία και στους ομίλους «Copenor», «Gemey», «Arkema», «Solvay» κ.τ.λ.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας Ολιβιέ Ματέ, μιλώντας σε ΜΜΕ, ανήγγειλε νέα απεργιακή κινητοποίηση αύριο 19 του μήνα και νέο πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης, «μέχρι να αποσυρθεί η μεταρρύθμιση».

Σε τροχιά κλιμάκωσης κινούνται και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Ενδεικτική είναι η κοινή ανακοίνωση που υπογράφει η FNIC μαζί με κλαδικές ομοσπονδίες από τους Σιδηροδρόμους, τα Ορυχεία – Ενέργεια και τις Μεταφορές, καλώντας τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα για νέα κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων, αν η κυβέρνηση δεν αποσύρει τις νέες ανατροπές.

Μαζικές κινητοποιήσεις έγιναν σε πολλές ακόμα περιπτώσεις, όπως και στο προάστιο του Παρισιού Βαλ ντε Μαρν.

Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει από τις ανατροπές που απαιτεί το μεγάλο κεφάλαιο και δήλωσε ότι «η κυβέρνησή μου είναι πλήρως αποφασισμένη να μεταρρυθμίσει το σύστημα των συντάξεων και να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος»…

Στη συγκέντρωση  συμμετείχαν και οι δυνάμεις του ΚΚΕ στο Παρίσι πραγματοποιώντας εξόρμηση με την ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης στην οποία προσπάθησαν να αναδείξουν τις αιτίες των ανατροπών στο Ασφαλιστικό και την ταξικότητα της πολιτικής που πηγάζει από την ΕΕ, τον ΟΟΣΑ και υλοποιείται ενιαία σε όλες τις χώρες, όπως γίνεται αυτό το διάστημα σε Γαλλία και Ελλάδα.