ΓΑΛΛΙΑ: Εργατικές κινητοποιήσεις σε πολλούς κλάδους – Αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ, το ΕΚ Πειραιά και τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία

Ενώ η κυβέρνηση Μακρόν αναβαθμίζει τους μηχανισμούς καταστολής, μετά και από τα γεγονότα στο Στρασβούργο.

Σε 24ωρη πανεθνική απεργία καλούν την Παρασκευή 14 Δεκέμβρη οκτώ εργατικές ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα στη Γαλλία, όπου η οργή κατά της πολιτικής Μακρόν πυροδοτεί τις τελευταίες βδομάδες μαζικές κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις. Μεταξύ άλλων, σε απεργία καλούν οι Ομοσπονδίες εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία (FNIC), των εργαζομένων στα Τρόφιμα (που ανήκουν και στη δύναμη της ΠΣΟ), αλλά και οι Ομοσπονδίες εργαζομένων στα Λιμάνια, την Ενέργεια και την εξορυκτική βιομηχανία, στους Σιδηροδρόμους, στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες κ.τ.λ. Στο κοινό τους κάλεσμα προτάσσουν αιτήματα για ικανοποιητικές αυξήσεις στους μισθούς, αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς κ.λπ. Επίσης το Εργατικό Κέντρο Μασσαλίας έχει προγραμματίσει 3ήμερο απεργιακών κινητοποιήσεων στις 13-15 Δεκέμβρη.

Κινητοποιήσεις συνεχίζουν και χιλιάδες μαθητές λυκείου, αλλά και φοιτητές πανεπιστημίων, αντιδρώντας σε νέες αναδιαρθρώσεις που μεγαλώνουν τους ταξικούς φραγμούς και τα προβλήματα στην Παιδεία, όπως τα αυξημένα δίδακτρα, οι περικοπές θέσεων εκπαιδευτικών.

Κινητοποιήσεις προγραμματίζουν το Σάββατο και τα λεγόμενα «κίτρινα γιλέκα».

Επαγρύπνηση για την «εθνική ασφάλεια»

Από τη μεριά της, η κυβέρνηση επιμένει στο κάλεσμά της για «εθνική συνεννόηση» και «συνοχή», στο φόντο και των πρόσφατων εξαγγελιών του Προέδρου Μακρόν, με τις οποίες δυνάμωσε μια προσπάθεια εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας, την ίδια στιγμή που αναβαθμίζει διαρκώς τους μηχανισμούς καταστολής, αξιοποιώντας πλήρως και τον νέο «αντιτρομοκρατικό» νόμο που εγκρίθηκε πέρυσι, μονιμοποιώντας διατάξεις που περιλάμβανε το «καθεστώς έκτακτης ανάγκης» που κατά τ’ άλλα έχει αρθεί. Σε αυτήν την κατεύθυνση, η κυβέρνηση έσπευσε να αξιοποιήσει και την προχτεσινοβραδινή επίθεση ενόπλου στο κέντρο του Στρασβούργου, τρία χιλιόμετρα από την έδρα του Ευρωκοινοβουλίου, ο δράστης της οποίας ακόμα δεν είχε εντοπιστεί μέχρι και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές. Με βάση την τελευταία ενημέρωση των αρχών, από την επίθεση σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι, ένας τρίτος θεωρούταν χτες το βράδυ κλινικά νεκρός και οι τραυματίες ήταν 12 (από αυτούς τουλάχιστον έξι νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση).

Τα ξημερώματα της Τετάρτης, ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρανακοίνωσε ότι ανέβηκε το επίπεδο επαγρύπνησης που έχει συνταχθεί για τον «κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών» και πλέον βρίσκεται στο «συναγερμός για επίθεση». Αυτό σημαίνει αυξημένα μέτρα για την «εθνική ασφάλεια» σε πολλά επίπεδα, μεταξύ άλλων με ενισχυμένους ελέγχους στα σύνορα. Χαρακτηριστικές ήταν άλλωστε και οι σκηνές από τους πάνοπλους στρατιώτες στους δρόμους του Στρασβούργου, ενδεικτικές της κατάστασης σε όλη τη χώρα.

Οσον αφορά τον δράστη της επίθεσης, αυτός ταυτοποιήθηκε ως ένας 29χρονος γεννημένος στο Στρασβούργο και «γνωστός» στις υπηρεσίες ασφαλείας, χαρακτηρισμένος «S» («άτομο υψηλού κινδύνου για την ασφάλεια») από τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες το 2016. Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιέζ, ο νεαρός βρισκόταν υπό παρακολούθηση, αλλά «ουδέποτε έγινε γνωστός για αδικήματα συνδεόμενα με την τρομοκρατία». Είχε καταδικαστεί για διάφορες «βιαιότητες, κλοπές, καταστροφές» και θεωρούταν «ριζοσπαστικοποιημένος». Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αφού άνοιξε πυρ στους δρόμους του Παρισιού, ο 29χρονος φώναξε «Ο θεός είναι μεγάλος» στα Αραβικά. Τα ίχνη του αναζητούνταν μέχρι και χτες το απόγευμα, με τις αρχές να πιθανολογούν ότι διέφυγε εκτός συνόρων.

Σε δηλώσεις της η επικεφαλής του «Εθνικού Συναγερμού» Μαρίν Λεπένυποστήριξε ότι «δεν έχουν γίνει τα πάντα στον αγώνα ενάντια στον ισλαμικό φονταμενταλισμό» και ότι «πρέπει να εφαρμόσουμε συνθήκες ενός πραγματικού πολέμου, τον πόλεμο του κράτους ενάντια στον ισλαμικό φονταμενταλισμό».

Επίσης, ο επικεφαλής των φιλελεύθερων Ρεπουμπλικάνων Λοράν Βοκιέσχολίασε: «Πόσες τρομοκρατικές επιθέσεις από καταγεγραμμένους με φακέλους θα πρέπει ακόμα να γίνουν, για να προσαρμόσουμε το δίκαιό μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας; Τι περιμένουμε για να αντιμετωπίσουμε επιτέλους τον ολοκληρωτισμό που μας έχει κηρύξει τον πόλεμο;».

 

ΠΑΜΕ: Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Γαλλίας (VIDEO)

Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των συνδικάτων, των εργατών και των νέων της Γαλλίας και στη μεγάλη απεργία τους στις 14 Δεκέμβρη πραγματοποίησαν την Πέμπτη 13 Δεκέμβρη αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου και του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Και στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα φάνηκε ότι η καταστολή και ο αυταρχισμός είναι η απάντηση των κυβερνήσεων σε κάθε χώρα που οι κυβερνήσεις υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Οι εκπρόσωποι της πρεσβείας της Γαλλίας αρνήθηκαν να συναντηθούν με τους εκπροσώπους των Συνδικάτων, ενώ κρύφτηκαν πίσω από ΜΑΤ και Αστυνομία αντιμετωπίζοντας τους εκπροσώπους των εργαζομένων της Ελλάδας σαν εγκληματίες.

Τα ταξικά συνδικάτα της Ελλάδας στέκονται στο πλευρό των εργαζομένων και των αγωνιστικών συνδικάτων της Γαλλίας. Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους και απαιτούμε την ικανοποίησή τους.

Στον αυταρχισμό και την καταστολή απαντάμε με ταξική αλληλεγγύη και προλεταριακό διεθνισμό!

ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ – ΠΕΣ/ΝΑΤ: 

“Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, στέλνουν αγωνιστικό χαιρετισμό και εκφράζουν την Αλληλεγγύη τους στο Εργατικό Κέντρο Μασσαλίας, που πραγματοποιεί τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση στην περιφέρεια του Bouches du Rhοne της Γαλλίας στις 13 – 14 – 15 Δεκέμβρη.

Το πλαίσιο αιτημάτων του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας που καλεί για 3ήμερη απεργία περιλαμβάνονται ανάμεσα σε άλλα:

  • Παίρνοντας ως βάση κατώτατο μισθό στα 1.800, αύξηση 300 ευρώ σε μισθούς ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων, συντάξεις και των κατώτατων κοινωνικών παροχών.
  • Η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών στον (πραγματικό) δείκτη τιμών.
  • Κοινωνική Ασφάλιση που να καλύπτει το 100% και που χρηματοδοτείται από εισφορές και τη συνεισφορά του κεφαλαίου και την κατάργηση της CSG (γενικευμένη εισφορά κοινωνικού χαρακτήρα).
  • Τέλος στη φοροδιαφυγή, τέλος στα φορολογικά δώρα, όπως η CICE (100 εκατομμύρια) για τις επιχειρήσεις, την επαναφορά του φόρου περιουσίας (ISF).
  • Περιορισμός στο ελάχιστο του ΦΠΑ.
  • Άμεση πτώση των τιμών των καυσίμων και ενιαία τιμή που ορίζει το κράτος σε όλη τη χώρα.

Με αυτό το πλαίσιο, το ΕΚ Μασσαλίας καλεί τους εργαζόμενους σε τρεις μέρες απεργίας και απεργιακές συγκεντρώσεις.”

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: 

Την αλληλεγγύη του στις μαζικές κινητοποιήσεις εργαζομένων, μαθητών, φοιτητών και άλλων λαϊκών δυνάμεων των τελευταίων εβδομάδων στη Γαλλία ενάντια στην πολιτική των πανάκριβων καυσίμων και της άγριας φορολόγησής τους εκφράζει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Παράλληλα «καταγγέλλει τη βάρβαρη επίδειξη αυταρχισμού της γαλλικής κυβέρνησης με τη βίαιη καταστολή και τις εκατοντάδες “προληπτικές” συλλήψεις που πραγματοποιεί, με αφορμή τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες.

Ειδικά οι εικόνες των μικρών μαθητών, δεμένων πισθάγκωνα, περικυκλωμένων από πάνοπλους αστυνομικούς, αποκαλύπτουν την πραγματική “Δημοκρατία” και “Ελευθερία” για τους εργαζόμενους και τη νεολαία στην Ευρώπη των μονοπωλίων.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, όπως στη Γαλλία, έτσι και στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, αντεργατικά μέτρα και αντιλαϊκές πολιτικές πάνε χέρι-χέρι με την κρατική καταστολή και τρομοκρατία.

Πρόκειται για ένα μέρος της σκληρής ταξικής πολιτικής του “οραματιστή” Μακρόν -στενού εταίρου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ- και αποτελούν την τελευταία λέξη των λεγόμενων μεταρρυθμίσεων της ΕΕ που εφαρμόζονται σε όλη την Ευρώπη.

Οι εξελίξεις στη Γαλλία επιβεβαιώνουν για μια ακόμα φορά ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτε καλό να περιμένουν από ένα σύστημα που γεννά φτώχεια, ανεργία, αυταρχισμό. Αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά ότι η ΕΕ δεν εξανθρωπίζεται, μόνο γίνεται πιο βάρβαρη και πιο επικίνδυνη για τους λαούς.

Ο γαλλικός λαός, οι λαοί της Ευρώπης έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν συμπεράσματα. Χρειάζεται σε κάθε χώρα να ενισχυθεί ο αντικαπιταλιστικός – αντιμονοπωλιακός προσανατολισμός της πάλης τους και με τη δική τους κοινωνική συμμαχία να προσπεράσουν τους ελιγμούς της κυβέρνησης, αλλά και όσους προσπαθούν να οδηγήσουν τη δυσαρέσκεια σε εφήμερη εκτόνωση, ανώδυνη για το σύστημα, ενάντια στις προβοκάτσιες και τη συκοφάντηση του κινήματος.

Η ενίσχυση του βαθμού οργάνωσης των εργατών στα συνδικάτα, το δυνάμωμα του ταξικού προσανατολισμού τους, αποτελούν εγγύηση ότι η φωνή των εργατών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων μπορεί να δυναμώσει και να αντιμετωπίσει κάθε επίθεση και να ανοίξει τον δρόμο του αγώνα ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους και την κυβέρνηση που τους υπηρετεί».