ΓΑΛΛΙΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Unfinished European Union Flag puzzle

ΓΑΛΛΙΑ

Πρώτοι οι αυτονομιστές στη Βουλή της Κορσικής

Ο συνασπισμός «Πε α Κόρσικα» («Για την Κορσική») εξασφάλισε την πλειοψηφία στην τοπική βουλή της Κορσικής, του νησιού που βρίσκεται στα νότια της Γαλλίας και στο οποίο οι αυτονομιστές έχουν μακρά ιστορία δράσης. Ο συνασπισμός «Πε α Κόρσικα» έχει δημιουργηθεί από δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της χορήγησης διευρυμένων αρμοδιοτήτων στην τοπική βουλή, αν και ο ηγέτης του, Ζιλ Σιμεονί, σημείωνε πριν μερικές βδομάδες στη «Λε Μοντ» ότι «η Κορσική δεν είναι Καταλονία».

Ο συνασπισμός «Πε α Κόρσικα» έλαβε 56,46% και θα ελέγχει πλέον 41 από τις συνολικά 63 έδρες της βουλής. Ακολούθησε στη δεύτερη θέση η «Drote Regionaliste» («Δεξιά της περιφέρειας») με 18,29% και 10 έδρες. Οι δυνάμεις που στηρίχτηκαν από το κυβερνών κόμμα του Μακρόν («La Republique en Marche») πήραν 12,67% και 6 έδρες. Οι δυνάμεις που στήριζαν και οι Ρεπουμπλικάνοι (το μεγαλύτερο φιλελεύθερο κόμμα της Γαλλίας και μέχρι πριν μερικά χρόνια κυβέρνηση), έλαβαν μόλις 12,57% και επίσης 6 έδρες.

Εκτός βουλής μένουν τόσο οι δυνάμεις του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) όσο και αυτές του Εθνικού Μετώπου της Μ. Λεπέν, αφού δεν συγκέντρωσαν το απαιτούμενο όριο για την είσοδό τους στη βουλή.

Χρυσαυγίτης συνεργάτης του Μιχαλολιάκου συνελήφθη για τα επεισόδια στο Μετς

Ενας χρυσαυγίτης συνελήφθη, μαζί με άλλα οκτώ άτομα, για τα βίαια επεισόδια στο Μετς, το βράδυ του Σαββάτου, σε αγώνα βόλεϊ μεταξύ Παναθηναϊκού και Εθνικού. Πρόκειται για έναν 37χρονο, μετακλητό υπάλληλο της Βουλής και, κατά δημοσιεύματα, οδηγό του γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, πρωτοστάτησε σε ενέδρα σε βάρος των οπαδών του Παναθηναϊκού αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα βόλεϊ. Εκτός όλων των άλλων κατηγορείται ότι επιτέθηκε εναντίον αστυνομικού, με αποτέλεσμα να πέσει από τη μοτοσικλέτα του και η τελευταία να υποστεί φθορές. Ο συλληφθείς είχε νόμιμη άδεια οπλοφορίας, η οποία του είχε αφαιρεθεί στο παρελθόν αλλά το Μάρτη του 2017 έδωσε πάλι εξετάσεις και του επιστράφηκε. Ανάμεσα στους εννέα, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, βρίσκεται ένα άτομο που είχε ταυτοποιηθεί ως ένας από τους δράστες της επίθεσης στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας «Εθνος», στη λεωφόρο Συγγρού.

Αρχικά έγιναν 11 προσαγωγές, ενώ στη συνέχεια οι 9 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Οι οκτώ από τους συλληφθέντες είναι Ελληνες, ηλικίας από 16 έως 39 χρόνων, και ο ένας Αλβανός. Αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα τα άτομα επιτέθηκαν σε οπαδούς που έβγαιναν από το γήπεδο, ακολούθησαν επεισόδια, ενώ έβαλαν φωτιά σε επτά δίκυκλα και προκάλεσαν φθορές σε πέντε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πρόκειται για στέλεχος της Χρυσής Αυγής, ο οποίος ήταν και υποψήφιος βουλευτής. Συνόδευε τον αρχηγό της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης (ως σωματοφύλακας) ακόμα και στην επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο, το 2012. Μάλιστα, ο εν λόγω, το Φλεβάρη του 2017, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ήταν παρών σε επεισόδια που προκάλεσαν χρυσαυγίτες στο δικαστήριο στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης.

Επιπρόσθετα, ο χρυσαυγίτης παραπέμπεται με το ερώτημα της απόλυσης, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των Υπαλλήλων της Βουλής, αφού είναι εν ενεργεία μετακλητός υπάλληλός της. Αναμένεται να ακολουθηθεί διαδικασία ανάλογη με εκείνη στην περίπτωση του στελέχους της ΧΑ Χρήστου Ζέρβα, μετακλητού υπαλλήλου στο γραφείο του αρχηγού Νίκου Μιχαλολιάκου.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ακροδεξιός στρατιώτης προετοίμαζε δολοφονίες πολιτικών                                                                                     με στόχο να ενοχοποιήσει πρόσφυγες

Οι εισαγγελικές αρχές της Γερμανίας απήγγειλαν κατηγορίες εις βάρος ενός στρατιώτη που φέρεται ότι προετοίμαζε δολοφονικές επιθέσεις υψηλόβαθμων πολιτικών για τη στήριξή τους σε πρόσφυγες και για την προσπάθειά του να κάνει τις επιθέσεις να φανούν έργο προσφύγων.

Ο στρατιώτης, που ταυτοποιήθηκε από τις αρχές ως ο Φράνκο Χανς Α., συνελήφθη τον Απρίλη, σε μια υπόθεση που σόκαρε τη γερμανική κοινωνία και προκάλεσε μια συζήτηση για τα ακροδεξιά στοιχεία στο γερμανικό στρατό.

«Παρακινούμενος από μια εθνικιστική στάση, σχεδίαζε να εξαπολύσει επίθεση σε άγνωστη χρονική στιγμή με στόχο υψηλόβαθμους πολιτικούς και δημόσια πρόσωπα που υπερασπίζονται μια ιδιαίτερα φιλική προς τους πρόσφυγες πολιτική, όπως την θεωρούσε ο κατηγορούμενος», τόνισε η ανακοίνωση του γραφείου του εισαγγελέα.

«Ήθελε ο κόσμος να πιστέψει ότι οι επιθέσεις του σχετίζονταν με την ακραία ισλαμική τρομοκρατία και ότι διεπράχθησαν από κάποιον που είχε λάβει άσυλο», υπογραμμίζεται. Η ανακοίνωση δεν ανέφερε αν ο στρατιώτης αρνήθηκε τις κατηγορίες, ούτε περιλάμβανε κάποια δήλωση από το δικηγόρο του.

Ανάμεσα στους στόχους του κατηγορούμενου ήταν ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας, η αντιπρόεδρος των Πρασίνων Κλαούντια Ροτ, καθώς και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφοι, σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα.

Οι εισαγγελικές αρχές υποπτεύονται ότι ο Φράνκο Χανς Α., μαζί με δύο συνεργούς του, επιθυμούσαν να εμπλέξουν πρόσφυγες στις σχεδιαζόμενες επιθέσεις τους, προσποιούμενοι τους αιτούντες άσυλο.

Είχε πλαστή ταυτότητα Σύρου

Συγκεκριμένα, ο Φράνκο Α., που υπηρετούσε στη γαλλογερμανική βάση Ίλκιρχ στη Γαλλία, χρησιμοποίησε πλαστή ταυτότητα για να καταγραφεί ως Σύρος πρόσφυγας και εγκαταστάθηκε σε έναν καταυλισμό προσφύγων στη Βαυαρία παρότι δεν μιλούσε αραβικά.

Ο στρατιώτης είχε συλληφθεί στα τέλη Γενάρη από τις αυστριακές αρχές με την υποψία ότι είχε κρύψει ένα παράνομο όπλο στις τουαλέτες του κεντρικού αεροδρομίου της Βιέννης.

Η υπόθεση είχε πυροδοτήσει έντονες επικρίσεις ενάντια στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ η οποία είχε υπερασπιστεί την υπουργό Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέναντι στους επικριτές της που είχαν επισημάνει πως η υπουργός υπονόησε ότι οι περισσότεροι στρατιώτες είναι ακροδεξιοί.

Η εισαγγελία τόνισε ότι ο στρατιώτης κατηγορείται για διάπραξη μιας σοβαρής ενέργειας βίαιης ανατροπής και παραβίαση του νόμου ελέγχου των στρατιωτικών όπλων, καθώς και νόμων περί όπλων και εκρηκτικών