Γήπεδα για τα σωματεία και όχι για τα κέρδη των επιχειρηματιών

Η τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Δελή για την τροπολογία παραχώρησης έκτασης στον ΠΑΟΚ για την ανέγερση νέου γηπέδου. «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ

Για την ανάγκη να κατασκευαστούν γήπεδα με ευθύνη του κράτους, περιουσία των σωματείων και όχι πεδίο κερδοφορίας του εκάστοτε επιχειρηματία, έκανε λόγο ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, στην τοποθέτησή του πάνω στο ζήτημα της ανέγερσης νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ. Το θέμα έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση στα μέσα της περασμένης βδομάδας με την τροπολογία 1785, η οποία υπάγεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την ίδρυση Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών στη Θεσσαλονίκη. Η τροπολογία προβλέπει την παραχώρηση περίπου 30 στρεμμάτων για την ανέγερση αθλητικών εγκαταστάσεων, μεταξύ τους και του νέου γηπέδου της Τούμπας. Η τροπολογία ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

Στην παρέμβασή του ο Γ. Δελής ανέφερε, σχετικά με την τροπολογία, τα εξής:

«Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ως ΚΚΕ ότι όχι μόνο συμφωνούμε, αλλά και ενθαρρύνουμε να παραχωρούνται δημόσιες εκτάσεις, δημόσια γη, προκειμένου να κατασκευάζονται αθλητικές εγκαταστάσεις και γήπεδα για τις ανάγκες και του μαζικού αθλητισμού όλων των ηλικιών, αλλά και τις ανάγκες του αγωνιστικού, του σωματειακού αθλητισμού. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις, άλλωστε, αποτελούν την πιο βασική προϋπόθεση και για την ανάπτυξη όλων των αθλημάτων και για την καλλιέργεια του αθλητισμού ως στάσης ζωής. Ασφαλώς και συμφωνούμε ότι κάθε ομάδα πρέπει να έχει αθλητικές εγκαταστάσεις για τις ανάγκες της, ιδιαίτερα μάλιστα όταν πρόκειται για ένα ιστορικό και μαζικό σωματείο, όπως ο ΠΑΟΚ, που λειτουργεί αγωνιστικά τμήματα σε όλα σχεδόν τα αθλήματα, και βέβαια μια ποδοσφαιρική ομάδα η οποία πρωταγωνιστεί. Μόνο που εμείς, ως ΚΚΕ, θεωρούμε ότι την ευθύνη για όλα αυτά πρέπει να την έχει το κράτος, σε συνεργασία ασφαλώς με τους αντίστοιχους φορείς, δήμους, αθλητικές ομοσπονδίες και σωματεία. Είμαστε αντίθετοι το κουμάντο σε όλα αυτά να το έχουν οι επιχειρηματίες, οι ανώνυμες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον αθλητισμό, γιατί είμαστε συνολικά αντίθετοι με την επιχειρηματική δράση στο ποδόσφαιρο και γενικότερα στον αθλητισμό. Είναι η επιχειρηματική δράση που ως γνωστόν δεν έχει παρά μονάχα ένα κίνητρο: Το καπιταλιστικό κέρδος. Αυτήν την αντίθεσή μας – τα “κλειδιά” και το κουμάντο δηλαδή των γηπέδων να τα έχουν εταιρείες – την εκφράσαμε για όλες τις περιπτώσεις, παραδείγματος χάριν για την ΑΕΚ και για τη Λάρισα.

Να θυμίσουμε εδώ τι έγινε στη Λάρισα. Φτιάχτηκε ένα σύγχρονο γήπεδο για την ομάδα. Μόλις αποχώρησε ο πρώην ιδιοκτήτης της, για να μην εκδιωχθεί από αυτό το γήπεδο, η ομάδα κλήθηκε να πληρώνει ενοίκιο στον ιδιοκτήτη για ένα γήπεδο που κατά τ’ άλλα έγινε για αυτήν την ομάδα».

Σημαντικά ερωτήματα

«Το ερώτημα που προκύπτει από την κυβερνητική τροπολογία», συνέχισε ο Γ. Δελής, «είναι το εξής: Με αυτήν εξυπηρετούνται αποκλειστικά αθλητικοί σκοποί του σωματείου του ΠΑΟΚ και του λαού της πόλης ή μήπως έχει κυρίως επιχειρηματική διάσταση; Γιατί αν πάει κανείς στην παράγραφο 6, θα δει εκεί γραμμένο ότι σύμφωνα με το ειδικό χωρικό σχέδιο (που θα ετοιμαστεί οσονούπω με Προεδρικό Διάταγμα), για την παραχωρούμενη έκταση των 29 και κάτι στρεμμάτων προβλέπονται χρήσεις γης για εγκαταστάσεις – ακούστε – Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και για πάρκα κεραιών, τηλεπικοινωνιών, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών. Αυτά είναι πράγματα που δεν έχουν και τόσο πολύ μεγάλη σχέση με τον αθλητισμό.

Μας προβληματίζει επίσης η τύχη δημοτικών εγκαταστάσεων όπως το κολυμβητήριο, το Πολιτιστικό Κέντρο, για όσους ξέρουν την περιοχή, ή τα σχολεία που είναι γύρω, αφού στην τροπολογία γίνεται αναφορά στη συνένωση με οποιαδήποτε όμορη έκταση του δήμου Θεσσαλονίκης, άνευ ανταλλάγματος. Το πιο σοβαρό είναι ότι κτίσματα που βρίσκονται εντός αυτής της έκτασης δύναται να κατεδαφιστούν. Εν τω μεταξύ, αυτά που σας ανέφερα δεν έχουν ούτε είκοσι χρόνια που έχουν γίνει. Θα θέλαμε κάποιες διευκρινίσεις.

Θα θέλαμε διευκρινίσεις και για τον αρχαιολογικό χώρο. Ποιος είναι αυτός; Τι πρόκειται να γίνει με αυτόν; Για όλους φυσικά τους παραπάνω λόγους, είμαστε επιφυλακτικοί και θα ψηφίσουμε “παρών” στην τροπολογία.

Αυτό που βλέπουμε εμείς ως λύση είναι να φτιαχτούν αθλητικές εγκαταστάσεις στην Τούμπα με την ευθύνη του κράτους, αφού πρόκειται για δημόσια έκταση, και το σωματείο του ΠΑΟΚ να έχει τον πρώτο λόγο σ’ αυτές, για να καλύπτονται οι ανάγκες του, κατανοώντας φυσικά τις υποχρεώσεις που έχει αυτό το σωματείο».