ΒΟΥΛΗ: Ξεκίνησε η συζήτηση του προϋπολογισμού 2019 στις Επιτροπές – ΚΚΕ: Είναι άδικος και ταξικός

Με τις προβλέψεις για φοροληστεία κατά 1 δισ. ευρώ επιπλέον και τις δαπάνες να καρατομούνται κατά 1,3 δισ. ευρώ, ο κρατικός προϋπολογισμός του 2019 συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να ισχυριστεί ότι πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό της «μεταμνημονιακής» εποχής, η οποία ωστόσο φέρνει νέο γονάτισμα του λαού για την επίτευξη «ματωμένου» πλεονάσματος ύψους 3,6%, δηλαδή 6,9 δισ. ευρώ με όλους τους μνημονιακούς νόμους σε ισχύ.

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Άδικο και ταξικό χαρακτήρισε το νέο προϋπολογισμό, ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ γονατίζει το λαό για να φοροαπαλλάξει το κεφάλαιο που πληρώνει, αν πληρώσει, περίπου το 6% από το σύνολο των φορολογικών εσόδων. Πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός του 2019 οδηγεί σε κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης και δεν προβλέπει καμία ανακούφιση για το λαό.

https://youtu.be/DcalnanpDlU

Ανέφερε χαρακτηριστικά πως με τον προϋπολογισμό μειώνονται οι παροχές προς τους εργαζόμενους κατά 530 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2018, όπως επίσης η κρατική χρηματοδότηση προς τις συντάξεις, τα νοσοκομεία, τους δήμους και τις περιφέρειες, αλλά και προς τα ασφαλιστικά ταμεία και για το επίδομα ανεργίας, ενώ εμπορευματοποιούνται κοινωνικές υπηρεσίες λόγω της μείωσης των κοινωνικών δαπανών και θα επιδεινωθεί η κατάσταση σε Παιδεία και Υγεία, διότι δεν καλύπτονται τα κενά σε προσωπικό.

Ειδικά για τις συντάξεις, τόνισε ότι η κυβέρνηση τολμάει να μιλάει για θετική εξέλιξη για τη μη περικοπή τους, όταν δεν συζητά την αναπλήρωση των απωλειών και ως αντιστάθμισμα, σύμφωνα με την Κομισιόν, έχει προτείνει το «πάγωμα» των συντάξεων έως το 2022, που θα έχει το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα με τη περικοπή των συντάξεων αν αυτή εφαρμόζονταν. Ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι ταυτόχρονα, η κυβέρνηση, για τη μη περικοπή των συντάξεων, κόβει την επέκταση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων, την κατασκευή κτιρίων για την Προσχολική Αγωγή, την επιδότηση ενοικίου κατά 250 εκατ. ευρώ και κατά 240 εκατ. ευρώ από τη μη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα. Αντίθετα, όπως είπε, η κυβέρνηση δεν κόβει το «ζεστό χρήμα» στους επιχειρηματικούς ομίλους με την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέες εργαζόμενους, δεν κόβει τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις και δεν καταργεί τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών από το 15% στο 10%, όταν οι εργαζόμενοι φορολογούνται με 22%. Τόνισε ότι η «νέα εποχή» που επικαλείται η κυβέρνηση, σημαδεύεται από τους αντιλαϊκούς μνημονιακούς νόμους που ισχύουν στο σύνολό τους, από τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2060 και από την ενισχυμένη εποπτεία. Χαρακτήρισε ευφυολόγημα της κυβέρνησης τα περί δίκαιης ανάπτυξης στον καπιταλισμό, που στηρίζεται στην εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής ήταν πως το 2017 το 46,3% του πληθυσμού ζούσε με λιγότερα από 382 ευρώ το μήνα.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη διεθνή κατάσταση και στις προβλέπεις για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας και ΗΠΑ – ΕΕ και στο γεγονός ότι πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι και οι αβεβαιότητες και για τον ελληνικό λαό, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, για τη διευκόλυνση των επιχειρηματικών ομίλων, μετατρέπει τη χώρα σε πεδίο βολής στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ελληνικής αστικής τάξης.

Τοποθέτηση των υπόλοιπων κομμάτων

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Βέττας ανέφερε ότι η κυβέρνηση πετυχαίνει το στόχο της για 4η χρονιά, αναφερόμενος στην επίτευξη των «ματωμένων» πρωτογενών πλεονασμάτων και ότι η μη μείωση των συντάξεων είναι «πλήρως συμβατή με το δημοσιονομικό στόχο της χώρας», δηλαδή με το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Κριτική για επιτάχυνση των μέτρων υπέρ του κεφαλαίου έκανε ο Χρήστος Στραϊκούρας από τη ΝΔ, λέγοντας ότι ο προϋπολογισμός αφαιμάζει την οικονομία, δηλαδή τους επιχειρηματικούς ομίλους, στους οποίους αποσπασματικά μειώνει κάποιους φορολογικούς συντελεστές. Ο Γιάννης Κουτσούκος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) εστίασε την κριτική του στη μη αύξηση των κρατικών πόρων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ισχυριζόμενος ότι έτσι καθηλώνεται η ανάπτυξη.

Υπέρ του κεφαλαίου και η τοποθέτηση του χρυσαυγίτη Ηλία Παναγιώταρου, που ζήτησε να παραχωρηθεί η δημόσια περιουσία στους επιχειρηματικούς ομίλους και έκανε λόγο για παράλογη φορολόγηση των επιχειρήσεων, που αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό. Από το Ποτάμι ο Γιώργος Αμυράς ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να φέρει επενδύσεις, οι οποίες μειώθηκαν φέτος κατά 7,9%, ενώ από την Ένωση Κεντρώων ο Δημήτρης Καβαδέλλας, έκανε λόγο για προεκλογικό προϋπολογισμό που θα εφαρμοστεί από άλλη κυβέρνηση. Οι ΑΝΕΛ στηρίζουν τον προϋπολογισμό τους 2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ

  • ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2019

Θ. Παφίλης: Ειρωνεία η «μεταμνημονιακή εποχή», βαθιά ταξικός ο προϋπολογισμός (VIDEΟ)