ΒΟΛΙΒΙΑ: Ανετράπη ο Έβο Μοράλες μετά από σχεδιασμένο πραξικόπημα

Ραγδαίες ήταν οι εξελίξεις το Σαββατοκύριακο στη Βολιβία, καθώς κλιμακώθηκε το σχέδιο πραξικοπήματος της αντιδραστικής αντιπολίτευσης με τη στήριξη των ΗΠΑ και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) -γνωστού οργανισμού στην υπηρεσία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού- για την ανατροπή του σοσιαλδημοκράτη εκλεγμένου προέδρου Έβο Μοράλες, που τελικά οδηγήθηκε σε παραίτηση μετά και την απαίτηση του στρατού. Είχαν προηγηθεί εμπρησμοί σε σπίτια υπουργών, βουλευτών και κυβερνητών με το κυβερνητικό Κίνημα για το Σοσιαλισμό και συγγενών τους (απειλήθηκε και η αδελφή του Μοράλες) από ομάδες κρούσης της αντιπολίτευσης και πολλές παραιτήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, ενώ και τμήματα της αστυνομίας είχαν ταχθεί με την αντίδραση.

Η αντιδραστική αντιπολίτευση του φιλελεύθερου συνασπισμού «Κοινότητα Πολιτών» του πρώην προέδρου της χώρας Κάρλος Μέσα και του ακροδεξιού προέδρου της «Επιτροπής Πολιτών της Σάντα Κρους» Λούις Φερνάντο Καμάτσο αξιοποίησε πόρισμα κλιμακίου του ΟΑΚ, που είχε προσκληθεί από τον πρόεδρο Μοράλες για επανακαταμέτρηση των ψήφων των εκλογών της 20ής Οκτώβρη, και το οποίο διαπίστωσε χειραγώγηση του αποτελέσματος από την Εκλογική Επιτροπή και ζήτησε την ακύρωσή τους. Ο ίδιος ο Μοράλες ανακοίνωσε το πρωί της Κυριακής ότι καλεί σε επανάληψη των εκλογών και ορισμό νέας Εκλογικής Επιτροπής.

Ωστόσο ο σχεδιασμός της αντιπολίτευσης που είχε ξεκινήσει από τις 21 Οκτώβρη αμφισβητώντας το αποτέλεσμα, κλιμακώθηκε και το καθοριστικό στοιχείο ήταν η απαίτηση του στρατού, με δήλωση του γενικού επιτελάρχη Ουίλιαμ Καλιμάν να «παραιτηθεί ο πρόεδρος για το καλό της Βολιβίας». Επίσης σημαντικές δυνάμεις της αστυνομίας εδώ και μέρες είχαν ταχθεί στο πλευρό της αντίδρασης και επίσης ο αρχηγός της αστυνομίας Βλαντιμίρ Γιούρι Καλντερόν, κάλεσε τον Μοράλες να παραιτηθεί.

Ο Έβο Μοράλες, ηγέτης του ιθαγενικού κινήματος, πρόεδρος της χώρας από το 2006, τελικά το μεσημέρι της Κυριακής οδηγήθηκε σε παραίτηση όπως είπε σε διάγγελμά του για την «κοινωνική ειρήνη» και για «να μην συνεχίζουν να καίνε τα σπίτια μας, να ταπεινώνουν τις οικογένειές μας και να τις απειλούν» και κατέληξε «ο αγώνας θα συνεχιστεί».

Το Σαββατοκύριακο επίσης έγιναν επιθέσεις με δυναμίτες στις πρεσβείες της Κούβας, της Βενεζουέλας και του Μεξικού και καταλήψεις των κρατικών μέσων ενημέρωσης καναλιών.

Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν τόσο ο αντιπρόεδρος Αλβάρο Γκαρσία Λινέρα, όπως και μια σειρά από αξιωματούχους στην κυβέρνηση και τη Βουλή. Με βάση το σύνταγμα και μετά τη σειρά παραιτήσεων ως υπηρεσιακή πρόεδρος θα αναλάβει η Γιαννίνε Ανιές, δεύτερη αντιπρόεδρος της Γερουσίας της Βολιβίας, που ανήκει σε παράταξη της αντιπολίτευσης.

Επίσης ο Καμάτσο δήλωσε πως έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του Μοράλες, ωστόσο αργότερα αυτό διαψεύστηκε από την αστυνομία. Πάντως η κυβέρνηση του Μεξικού έχει από την πρώτη στιγμή προσφέρει άσυλο στον Ε. Μοράλες και στελέχη του, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί πρώην αξιωματούχοι έχουν καταφύγει στη μεξικανική πρεσβεία.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ:
Καταγγέλλει το πραξικόπημα στη Βολιβία
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης καταγγέλλει με τον πιο έντονο τρόπο το πραξικόπημα στη Βολιβία, που «υποκινήθηκε και υποστηρίχτηκε από τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές, μαζί με την τοπική ολιγαρχία και το γνωστό τους όργανο, τον “Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών” (OAS)».

Στην ανακοίνωσή του το ΠΣΕ σημειώνει: «Οι ανατρεπτικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν μετά τις εκλογές της 20ής Οκτωβρίου στη χώρα και οι ενέργειες για τη διάσπαση και τον έλεγχο του στρατού και της αστυνομίας οδήγησαν στη μακρά επιθυμητή και προγραμματισμένη ανατροπή του νόμιμα επανεκλεγμένου προέδρου Evo Morales. Οι ενορχηστρωμένες διαδηλώσεις και επιθέσεις αντιδραστικών δυνάμεων στην πόλη της Λα Παζ, οι απειλές και οι επιθέσεις εναντίον των πολιτικών, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των κοινωνικών κινημάτων αποτελούν φασιστικές πράξεις. Οι απειλές εναντίον πρεσβειών, όπως αυτές της Βενεζουέλας, της Κούβας και του Μεξικού, αποτελούν περαιτέρω στοιχεία για τις προθέσεις του πραξικοπήματος. Υπογραμμίζουμε επίσης την υποκρισία και την αμφίσημη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία στην πραγματικότητα υποστήριξε έμμεσα το πραξικόπημα, μη αναγνωρίζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν.

Το ΠΣΕ καταδικάζει το πραξικόπημα και απαιτεί σεβασμό στην εκφρασμένη βούληση του λαού της Βολιβίας και καλεί όλες τις φιλειρηνικές δυνάμεις στον κόσμο σε εγρήγορση για τις επικίνδυνες εξελίξεις και τις απειλές που απορρέουν από αυτό το πραξικόπημα για ολόκληρη την περιοχή. Το πραξικόπημα στη Βολιβία μας θυμίζει τις πιο σκοτεινές ημέρες στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τον λαό της Βολιβίας για να υπερασπιστεί το δικαίωμά του να αποφασίζει μόνος και ελεύθερα για τις τύχες και την ηγεσία του, ώστε να γίνει κυρίαρχος της χώρας και του πλούτου του.

Καλούμε τα μέλη και τους φίλους του ΠΣΕ να αντιδράσουν και να καταδικάσουν, διαμαρτυρόμενοι για το πραξικόπημα σε όλες τις χώρες.

Κάτω με το πραξικόπημα!

Κάτω ο ιμπεριαλισμός!».

ΣΧΕΤΙΚΑ