Ατέλειωτο το δράμα των προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο την ΕΕ και στη χώρα μας!

Η Ιταλία απαγόρευσε τον ελλιμενισμό πλοίου με πρόσφυγες, η Μάλτα δεν το δέχεται και η Αυστρία ασκείται στην καταστολή!

Με απόφαση του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, δεν θα επιτραπεί να δέσει σε ιταλικό λιμάνι το πλοίο «Aquarius», το οποίο μεταφέρει 629 μετανάστες και πρόσφυγες.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Σαλβίνι, με επιστολή του ζήτησε από τις αρχές της Μάλτας να επιτρέψουν στο πλοίο να αγκυροβολήσει στη Βαλέτα, τα λιμάνια της οποίας, σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση, είναι, στη φάση αυτή, «τα πλησιέστερα και ασφαλέστερα».

Για πρώτη φορά η Ιταλία αποφάσισε να κλείσει τα λιμάνια της. Η νέα κυβέρνηση Κόντε δικαιολογεί αυτήν την απόφαση με το ότι η Μάλτα αρνείται, σχεδόν συστηματικά, να δεχτεί πλοία στα οποία επιβαίνουν μετανάστες και πρόσφυγες.

Το πλοίο «Aquarius» ανήκει σε ΜΚΟ και μεταφέρει πρόσφυγες και μετανάστες που διασώθηκαν την περασμένη νύχτα σε σειρά επιχειρήσεων. Στους επιβάτες του συμπεριλαμβάνονται 123 ανήλικα και 7 γυναίκες που κυοφορούν.

«Η Μάλτα δεν υποδέχεται κανέναν. Η Γαλλία απωθεί ανθρώπους στα σύνορα. Η Ισπανία υπερασπίζεται τα σύνορά της με τα όπλα», έγραψε ο Σαλβίνι σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης. «Από σήμερα, η Ιταλία επίσης αρχίζει να λέει όχι στην εμπορία ανθρώπων, όχι στην επιχειρηματική δραστηριότητα της παράνομης μετανάστευσης».

Από τη μεριά της η κυβέρνηση της Μάλτας επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι αρνήθηκε να υποδεχθεί, όπως απαίτησε η κυβέρνηση της Ιταλίας, το πλοίο «Aquarius». «Η Μάλτα δεν θα υποδεχθεί το εν λόγω πλοίο στα λιμάνια της», ξεκαθάρισε η Βαλέτα στην ανακοίνωσή της.

Ταυτόχρονα η ακροδεξιά κυβέρνηση της Αυστρίας ανακοίνωσε την πραγματοποίηση της μεγαλύτερης έως τώρα άσκησης «προστασίας συνόρων», στα αυστροσλοβενικά σύνορα, με τη συμμετοχή μέχρι και 1.000 Αυστριακών αστυνομικών και στρατιωτών στις 25 Ιούνη. «Θα δείξουμε με αυτόν τον τρόπο ότι το εννοούμε σοβαρά και πως με εμάς δεν υπάρχει καταγραφή και προώθηση, αλλά μία πραγματική στάση απόκρουσης» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Χέρμπερτ Κικλ.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»)

 ΠΑΤΡΑ: Νεαρός πρόσφυγας σκοτώθηκε από φορτηγό!

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας νεαρός πρόσφυγας στο λιμάνι της Πάτρας, όταν παρασύρθηκε από φορτηγό. Ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζεται, είναι να χτυπήθηκε την ώρα που προσπαθούσε να κρυφτεί κάτω από τα ημιαξόνια του φορτηγού.

Ο νεαρός διακομίστηκε σοβαρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο, όπου και υπέκυψε στα τραύματά του.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Άθλιες και απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών εργατών γης και στην Ελλάδα

Σε περιοχές της Νέας Μανωλάδας στην Ηλεία, όπου εργάζονται και διαμένουν κάτω από άθλιες και απαράδεκτες συνθήκες στα χωράφια χιλιάδες μετανάστες εργάτες γης, βρέθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 10 Ιούνη αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Βασίλη Σταμούλη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού και Δέρματος και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Αφορμή για την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ αποτέλεσε η πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά που σημειώθηκε σε καταυλισμό των μεταναστών εργατών γης, κυρίως από το Μπαγκλαντές, η οποία ανέδειξε την εγκληματική εργασιακή εκμετάλλευση καθώς και τις άθλιες και απαράδεκτες συνθήκες διαμονής τους. Η αντιπροσωπεία, ερχόμενη σε επαφή με δεκάδες μετανάστες εργάτες γης, έγινε για ακόμη μια φορά μάρτυρας αυτών των άθλιων συνθηκών κάτω από τις οποίες εργάζονται και διαβιούν. Χαρακτηριστικά, υπήρξαν καταγγελίες προς την αντιπροσωπεία για απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, όπως για δουλειά 7 συνεχόμενων ωρών χωρίς κανένα διάλειμμα -ούτε καν για ένα ποτήρι νερό- την ώρα μάλιστα που εργάζονται μέσα στο νάιλον του θερμοκηπίου, όπου αναπτύσσονται ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες ενώ ταυτόχρονα επικρατούν αποπνικτικές συνθήκες, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι έρχονται αντιμέτωποι με τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα.

Παράλληλα, όπως αποκάλυψαν οι μετανάστες εργάτες γης, η ίδια άθλια κατάσταση επικρατεί αναφορικά και με την καταβολή των μεροκάματών τους, αφού δεν τηρούνται ούτε καν οι όποιες αρχικές συμφωνίες γίνονται. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι αν και τυπικά το μεροκάματο ανέρχεται στα 25 ευρώ, πολλές φορές αυτά δεν καταβάλλονται, με αποτέλεσμα τα μεροκάματα να φτάνουν το πολύ στα 18 ευρώ.

Για μια ακόμη φορά, επίσης, υπήρξαν καταγγελίες για εκβιαστικές τακτικές από τη μεριά των εργοδοτών ή των μεσαζόντων σχετικά με τα χαρτιά των μεταναστών εργατών γης, τα οποία κρατούνται παράνομα από τη μεριά του εργοδότη ή του μεσάζοντα με σκοπό τη μεγαλύτερη εκμετάλλευσή τους, καθώς και για να μην αντιδρούν.