ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ : «Κάθε ψήφος στη ΔΑΣ ήταν καρφί στο μάτι της εργοδοσίας και του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού» 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ “ΔΑΣ” ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

«Κάθε ψήφος στη ΔΑΣ ήταν καρφί στο μάτι της εργοδοσίας και του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού» σημειώνει σε ανακοίνωση η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Ναυτιλιακών και Τουριστικών Υπαλλήλων για τις αρχαιρεσίες του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό (ΠΑΣΕΝΤ) σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Χανιά και προσθέτει:

«Και αυτές οι αρχαιρεσίες του ΠΑΣΕΝΤ έγιναν μέσα σε συνθήκες έντασης της επιθετικότητας των εφοπλιστών και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ. Με τη στήριξη του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού, με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΠΑΣΕΝΤ, επιδίωξαν να κρατήσουν κάτω από τον πλήρη έλεγχο το Σωματείο μας, ενάντια στους εργαζόμενους του κλάδου. Για το σκοπό αυτό αξιοποίησαν διαβλητές και νόθες διαδικασίες, όπως η αυθαίρετη διαγραφή μελών και η απόρριψη νέων εγγραφών αγωνιστών συναδέλφων στο ΠΑΣΕΝΤ, εκφυλιστικές ενέργειες στη Γενική Συνέλευση παρωδία και η κατάφωρη παραβίαση του καταστατικού του ΠΑΣΕΝΤ και του εκλογικού κανονισμού.

Σε αυτές τις συνθήκες όμως, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ διατήρησαν τις δυνάμεις τους στο ΔΣ του ΠΑΣΕΝΤ και στις δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, σημειώνοντας αύξηση στον αριθμών των ψήφων. Συγκεκριμένα, το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ στηρίχτηκε από 260 εργαζόμενους, 17,14% (αύξηση 34 ψήφων από το 2015) και διατήρησε τις 3 έδρες στο ΔΣ του ΠΑΣΕΝΤ. Για τα συνέδρια των ΕΚΠ και ΟΙΥΕ η ΔΑΣ στηρίχτηκε από 280 συναδέλφους (από 240 ψήφους το 2015) και εξέλεξε ξανά 3 αντιπροσώπους».

«Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον κλάδο, είμαστε εδώ, στους χώρους δουλειάς, δίνουμε τη μάχη για την οργάνωση της πάλης των συναδέλφων στη Ναυτιλία και Τουρισμό. Συνεχίζοντας τον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τους φορείς της, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, τα ατελείωτα ωράρια δουλειάς, την εργοδοτική τρομοκρατία και τις απολύσεις».

Μέσα από την Επιτροπή Αγώνα Ναυτιλιακών και Τουριστικών Υπαλλήλων διεκδικούμε:

  • Εφαρμογή των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.
  • Αναπλήρωση των απωλειών. Βάση διαπραγμάτευσης για τον κατώτερο μισθό οι συμβάσεις του ’08 και ‘09.
  • Κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου – Βρούτση που βάζει ταφόπλακα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
  • Επαναφορά της ΕΓΣΣΕ στα €751. Να καταργηθεί το αίσχος των €586 και €511.
  • Κατάργηση των αντεργατικών – αντιλαϊκών νόμων και των 3 μνημονίων.
  • Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους. 7ωρο – 5ημερο – 35ωρο.