ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Μαχητική απεργιακή κινητοποίηση – Αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ

Μεγάλη συμμετοχή έχει η 36ωρη απεργία που ξεκίνησε από τη Δευτέρα το απόγευμα στην Αργεντινή και διοργανώνεται από τα εργατικά συνδικάτα, ενάντια στις νέες περικοπές και τη λιτότητα που προετοιμάζει η αντιλαϊκή κυβέρνηση του Μαουρίσιο Μάκρι. Από τη Δευτέρα έγιναν πολλές συγκεντρώσεις και μπλοκαρίσματα δρόμων στην πρωτεύουσα Μπουένος Αϊρες και άλλες πόλεις, ενώ χτες η γενική απεργία είχε μεγάλη επιτυχία σε αρκετούς κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Από την απεργία «παρέλυσαν» οι συγκοινωνίες, οδικές και αεροπορικές, οι τράπεζες έμειναν κλειστές, όπως και δημόσιες υπηρεσίες αλλά και πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Οι εργαζόμενοι, ακόμα και αν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ελέγχονται στην πλειοψηφία τους από ρεφορμιστικές δυνάμεις, κατέβηκαν μαζικά στους δρόμους και κατήγγειλαν τη δήθεν «διάσωση» που προβάλλει με το νέο δάνειο από το ΔΝΤ, που όπως και σε άλλες περιπτώσεις θα κληθούν να πληρώσουν οι ίδιοι, όταν ήδη πάνω από το 60% του πληθυσμού περνάει πολύ δύσκολα και σημαντικό τμήμα βρίσκεται στα όρια ή και κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Την αλληλεγγύη του εξέφρασε προς τους Αργεντινούς εργαζόμενους το ΠΑΜΕ με επιστολή του, στην οποία αναφέρει:

«Οι εργαζόμενοι στην Αργεντινή προχωρούν σε απεργία ενάντια στα νέα αντεργατικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση και το ΔΝΤ, καθώς όπως και στην Ελλάδα, ο λαός είναι το μόνιμο θύμα για την “ανάπτυξη” και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Απέναντι στην αντεργατική επίθεση οι εργαζόμενοι έχουν μόνη επιλογή τον ταξικό αγώνα. Το ΠΑΜΕ στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της Αργεντινής και εκφράζει την αλληλεγγύη του.»

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Αργεντινής, Λούις Καπούτο, ανακοίνωσε χτες την παραίτησή του, με την τράπεζα να την αποδίδει σε προσωπικούς λόγους. Φυσικά ο εν λόγω τεχνοκράτης πρωτοστάτησε στο να γίνει η συμφωνία με το ΔΝΤ και στηρίζει την πολιτική λιτότητας. Στη θέση του Καπούτο διορίστηκε ο υφυπουργός Οικονομικών.