Απόφαση καταδίκης των απεργών χαλυβουργών με στόχο το δικαίωμα της απεργίας

Ποινή φυλάκισης 7 μηνών με αναστολή επέβαλε, την Τρίτη 6/3, το Θ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών σε 5 εργαζόμενους – απεργούς της «Χαλυβουργίας Ελλάδος», που είχαν πάρει μέρος στο μεγαλειώδη 9μηνο αγώνα των χαλυβουργών το 2011-2012. Στην απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου οι 5 χαλυβουργοί άσκησαν έφεση.

«Πρόκειται για μια καταδικαστική απόφαση που ήρθε μετά από μηνύσεις απεργοσπαστών, ανθρώπων της εργοδοσίας, με στόχο το ίδιο το εργατικό κίνημα και την αλληλεγγύη που επέδειξε σε εργαζόμενους που δεν δέχτηκαν να σκύψουν το κεφάλι, που πάλεψαν για όσα σήμερα αμφισβητούνται: Για δουλειά με μισθούς και δικαιώματα που να καλύπτουν τις ανθρώπινες ανάγκες, για το δικαίωμα στην ίδια την απεργία» επισημαίνει το ΠΑΜΕ και προσθέτει:

«Η καταδίκη αυτή είναι ευθυγραμμισμένη με την επιδίωξη των επιχειρηματικών ομίλων και της κυβέρνησης να χτυπήσουν κάθε αγώνα που αποτελεί παράδειγμα για το εργατικό κίνημα. Επιβεβαιώνει την ενίσχυση του κλίματος αυταρχισμού και καταστολής σε μια χρονική περίοδο που αμφισβητείται το σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζομένων μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς.

Καλούμε κάθε σωματείο και κάθε εργαζόμενο να καταδικάσει μια απόφαση που προαναγγέλλει νέα, ακόμη πιο βάρβαρη επίθεση στην εργατική τάξη και το λαό.»

ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΗ.

Την απαράδεκτη καταδικαστική απόφαση καταγγέλλουν με δελτίο Τύπου τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ και τονίζουν:

«Οι 5 εργαζόμενοι συμμετείχαν με άλλους συναδέλφους τους στον μεγαλειώδη 9 μηνών απεργιακό αγώνα με την έμπρακτη αλληλεγγύη από άλλους κλάδους εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες, φορείς, φοιτητές και αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για το εργατικό κίνημα.

Το δίκιο της εργατικής τάξης δεν θα κριθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων αλλά στους χώρους δουλειάς, δυναμώνοντας με οργάνωση και αγώνα την ταξική πάλη, ενάντια στην πολιτική της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου.»