Απολύτως καταδικαστέα η επέμβαση της Αστυνομίας σε κινηματογράφους

Σε μια απολύτως καταδικαστέα πράξη προχώρησε η Αστυνομία το περασμένο Σαββατοκύριακο, καθώς εισέβαλε σε δύο κινηματογράφους της Αττικής για την απομάκρυνση ανηλίκων που παρακολουθούσαν την ταινία «Τζόκερ», καθώς η ταινία έχει χαρακτηριστεί ακατάλληλη για ανηλίκους.

Η επέμβαση της Αστυνομίας έγινε μετά από καταγγελίες δύο εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες ανήκουν στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή που γνωμοδοτεί για το βαθμό καταλληλότητας των ταινιών. Τα περιστατικά αφορούν στους κινηματογράφους που βρίσκονται στο εμπορικό κέντρο «Mall» στο Μαρούσι το Σάββατο το απόγευμα και τον κινηματογράφο «ΑΕΛΛΩ» στην Κυψέλη την Κυριακή το απόγευμα.

Το συγκεκριμένο γεγονός πυροδότησε μια ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς κανείς να αναφέρεται συγκεκριμένα στο ότι το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά την Αστυνομία παιδονόμο είναι του 1937, επί δικτατορίας Μεταξά. Νομοθετικό πλαίσιο που δεν άλλαξε ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί και η σημερινή κυβέρνηση.

O ιδιοκτήτης του κινηματογράφου «ΑΕΛΛΩ», Π. Τσακαλάκης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, τόνισε ότι «στο “ΑΕΛΛΩ” ήρθαν μία μηχανή της Αστυνομίας με δύο άτομα, μετά άλλες 15 μηχανές με δύο άτομα και ένα περιπολικό. Μπαίναν μέσα και τρομοκρατήθηκε ο κόσμος. Υπήρχαν και μικρά παιδιά που έβλεπαν άλλα έργα και έβλεπαν τα πιστόλια και τα κουμπούρια να μπαινοβγαίνουν στους κινηματογράφους».

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη καταδίκασε τον χειρισμό της υπόθεσης και ανακοίνωσε ότι διέταξε ΕΔΕ, προκειμένου να διαλευκανθεί πώς έγινε και εάν γνώριζαν η αρμόδια τμηματάρχης και η αρμόδια διευθύντρια. Οπως έγινε γνωστό στη συνέντευξη Τύπου από τον Μάριο Κωστάκη, γενικό διευθυντή του Σύγχρονου Πολιτισμού, η καταγγελία περί ανήλικων θεατών στην ταινία «Τζόκερ» έγινε τηλεφωνικά στις υπαλλήλους του ΥΠΠΟΑ από ανταγωνιστική εταιρεία διανομής ταινιών.

  • Από τον “Ριζοσπάστη” της Τρίτης 22/10/2019