Αποκριάτικες εκδηλώσεις στους Δήμους Πάτρας, Καισαριανής, Χαϊδαρίου, Πετρούπολης

ΠΑΤΡΑ: Στην πλαζ Αγυιάς και το Νότιο Πάρκο θα γιορταστούν τα Κούλουμα

Η πλαζ της Αγυιάς και το Νότιο Πάρκο θα είναι και φέτος το επίκεντρο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας.

Σαρακοστιανοί μεζέδες, μουσική, τραγούδια, χορός και το πέταγμα του αετού, θα είναι στην «ημερήσια διάταξη», σε δύο χώρους τους οποίους αναμένεται να κατακλύσουν οι Πατρινοί και οι επισκέπτες της πόλης.

Οι εκδηλώσεις στην πλαζ, όπου θα απευθύνει χαιρετισμό ο δήμαρχος της Πάτρας Κ. Πελετίδης, θα ξεκινήσουν στις 12:00 το μεσημέρι. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την παρουσίαση χορών από το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων. Θα ακολουθήσει συναυλία με το συγκρότημα «Της Γης Ανάσα».

Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 2015, με την παρότρυνση του μουσικού Γιάννη Μπαλαφούτη, με σκοπό την αναπαραγωγή των μελωδιών της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Το σχήμα αποτελείται από τους μουσικούς Γιάννη Μπαλαφούτη (κλαρίνο, νέι, τραγούδι), Λύσανδρο Παναγόπουλο  (λαούτο, κιθάρα, ποντιακή λύρα, τραγούδι), Γιώργο Μπαράκο (παραδοσιακά κρουστά) και Έλενα Λαμπροπούλου  (τραγούδι).

Στο Νότιο Πάρκο της Πάτρας, το οποίο και φέτος έχει ετοιμαστεί για να υποδεχθεί εκατοντάδες Πατρινούς και επισκέπτες, η γιορτή για τα Κούλουμα, θα ξεκινήσει στις 12:30 το μεσημέρι, με τμήματα του Χορευτικού να παρουσιάζουν και εκεί παραδοσιακούς χορούς. Θα ακολουθήσει ο χαιρετισμός του δημάρχου Πατρέων Κ. Πελετίδη. 

Στη συνέχεια  θα πραγματοποιηθεί συναυλία με την ορχήστρα «Απηλιώτικη Πνοή». Πρόκειται για ένα μουσικό σχήμα που απαρτίζεται από τέσσερις μουσικούς τους οποίους άγγιξε η δημιουργική πνοή του απηλιώτη ανέμου, γνωστού και ως λεβάντε. Από τα τραγούδια της θάλασσας, που με φυσικότητα παίζει το βιολί και το σαντούρι ως την προσέγγιση πελοποννησιακών, μακεδονικών, θρακιώτικων και ηπειρώτικων ιδιωμάτων με τα ίδια όργανα.

Το σχήμα αποτελείται από τους μουσικούς Βασιλική Τσιαφογιάννη (τραγούδι), Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος (λαούτο, τραγούδι), Νίκος Μήλας (βιολί) και Χριστίνα Κούκη (σαντούρι).

Αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων 

ΠΛΑΖ

  • 12:00 Χαιρετισμός δημάρχου
  • 12:30-13:30 Xορευτικά από το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων
  • 30 έως 17.00 Συναυλία με το συγκρότημα «Της γης ανάσα»

ΝΟΤΙΟ ΠΑΡΚΟ

  • 12:30-13:30 Xορευτικά από το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων
  • 13:30 Χαιρετισμός δημάρχου
  • 14:00 Συναυλία με την ορχήστρα «Απηλιώτικη πνοή»

Διάθεση σαρακοστιανών εδεσμάτων από τις 12:15.

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ

Μετά την επιτυχημένη αποκριάτικη εκδήλωση των χορευτικών τμημάτων του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Καισαριανής και το κυριακάτικο τσίκνισμα των ΚΑΠΗ …οι Γαλάτες έρχονται την Κυριακή 10 Μάρτη στις 16.00 στο Σχολικό Συγκρότημα Βενιζέλου.

Μαζί  τους θα είναι εκατοντάδες μικροί καρναβαλιστές όπως: «Τα παιδιά των λουλουδιών που μεγαλώνουν» στο 1ο Δημοτικό, «Οι τρεις που λαλούν και οι δυο που χορεύουν» του 2ου Δημοτικού, οι «ΚαισαριαΝίτζα» από το 3ο Δημοτικό, οι «Μικροί σεφ» του 6ου Δημοτικού Σχολείου, τα «Μικρά κίτρινα ΙΜΟΤΖΙ» από το 7ο Δημοτικό σχολείο, αλλά και τα νήπια των παιδικών σταθμών ως «Στρουμφάκια». Πλάι τους τα μουσικά τμήματα από το Πολιτιστικό Κέντρο ντυμένα νότες και το τμήμα χιπ χοπ που δίνουν το ρυθμό ΕΜΠΡΟΣ ΜΑΡΣ. Μαζί τους και οι «Εκκλησιάζουσες» και πολλοί άλλοι καρναβαλιστές!

Σημεία συνάντησης πριν τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση είναι το 2ο Δημοτικό, το 4ο Δημοτικό και τα Γυμνάσια της πόλης, από όπου θα ξεκινήσουν με κέφι και χορό να κατευθύνονται μέσα από τις γειτονιές της Καισαριανής για να καταλήξουν στο Σχολικό Συγκρότημα Βενιζέλου. Εκεί θα τους περιμένει το άρμα του καρναβαλιού, όπου ήδη βρίσκεται μέσα στο προαύλιο του σχολείου δίνοντας το σήμα ότι οι Απόκριες έχουν φθάσει στην πόλη μας!

Για να μη χαλάσουμε όμως την έκπληξη…. σας περιμένουμε όλους στο ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ  της πόλης μας για να ξεφαντώσουμε σε ξέφρενους ρυθμούς!

Ώρα εκκίνησης 4 το μεσημέρι από το Σχολικό Συγκρότημα «Βενιζέλου».

Το ραντεβού μετά την αποκριάτικη παρέλαση ανανεώνεται για την Καθαρά Δευτέρα 11 Μάρτη, στις 11 π.μ. στο πάρκο Αϊ Γιάννη στα «Ξύλινα». 

Όλοι οι Καισαριανιώτες και οι Καισαριανιώτισσες θα γιορτάσουν τα παραδοσιακά «Κούλουμα», όπως κάθε χρόνο για δεκαετίες τώρα, με ζωντανή μουσική, πολύ χορό και νηστίσιμα εδέσματα που θα προσφέρονται στο χώρο.

ΧΑΪΔΑΡΙ

Ο Δήμος Χαϊδαρίου προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να αγκαλιάσουν, για δεύτερη συνεχόμενη χρόνια, τις αποκριάτικες εκδηλώσεις Καρναβαλιού που διοργανώνονται στην πόλη.

Φέτος, σύμφωνα με το δήμο, «βάζουμε τον πήχη ακόμα ψηλότερα, επιδιώκοντας αυτή η Αποκριάτικη Γιορτή να γίνει θεσμός, όχι μόνο για την πόλη μας, αλλά για την ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Προαστίων. Η συμμετοχή έχει ήδη ξεπεράσει κάθε προσδοκία και αναμένεται το κέντρο της πόλης να γεμίσει με μικρούς και μεγάλους μασκαράδες. Έτσι και φέτος μικροί και μεγάλοι καρναβαλιστές θα έχουν την τιμητική τους».

Μάλιστα, «για την οργάνωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων έχουν πραγματοποιηθεί συσκέψεις με την πλειοψηφία των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, Πολιτιστικών, Εθνικοτοπικών, Αθλητικών Συλλόγων και άλλων φορέων της πόλης».

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις ξεκινούν με αποκριάτικο ξεφάντωμα το Σάββατο 9 Μάρτη, στις 6 μ.μ. στον πεζόδρομο στο Δάσος Χαϊδαρίου όπου θα στηθεί ένα μεγάλο υπαίθριο party – masque με χορευτικές ομάδες και συναυλία σε αποκριάτικους ρυθμούς όπου μικροί και μεγάλοι θα συμμετέχουν με τις πρωτότυπες στολές.

Την Κυριακή 10 Μάρτη, στις 11 π.μ. θα ξεκινήσει το Καρναβάλι από την Π. Μελά και Στρ. Καραϊσκάκη με κατεύθυνση προς την πλατεία Ηρώων που θα κρατήσει για πολλές ώρες, ενώ στη 1 το μεσημέρι θα υπάρξει ξεφάντωμα με αποκριάτικους χορούς latin από χορευτική ομάδα για να ενώσει όλους τους μασκαράδες.

Το τριήμερο των εκδηλώσεων ολοκληρώνεται με τα Κούλουμα στο Δαφνί την Καθαρά Δευτέρα, στις 11 π.μ. στη γιορτή Δαφνιού. Οι εθνικοτοπικοί Σύλλογοι του δήμου, με τα περιπτερά τους, θα δώσουν έναν ιδιαίτερο παραδοσιακό τόνο στην εκδήλωση, ενώ θα προσφέρονται δωρεάν εκλεκτά Σαρακοστιανά από το δήμο. Θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία με παραδοσιακά τραγούδια, πολύ χορό και καλό κρασί.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ